Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

"Σαν Καλοτάξιδο Σκαρί": Έκθεση ομοιωμάτων μικροναυπηγικής του Π. Σοφικίτη

Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τα εγκαίνια της έκθεσης ομοιωμάτων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής «Σαν Καλοτάξιδο Σκαρί». Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο 2017, παρουσιάζει 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ομοιώματα είναι χειροποίητα, έργα του φιλολόγου-κατασκευαστή μικροναυπηγικής Παναγιώτη Σοφικίτη.

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη. Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους. Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.