Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ας απολαύσουμε τη μυρωδιά καμένου πλαστικού στον αέρα του Βόλου

Την Πέμπτη 18/7/19 ο αέρας στην πόλη του Βόλου από νωρίς το πρωί μύριζε καμένο πλαστικό. Ιδιαίτερα στις περιοχές από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως την Άγρια η δυσοσμία δημιουργούσε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και πολλοί συμπολίτες τηλεφώνησαν για να ενημερώσουν την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να εκφράσουν την ανησυχία τους. Οι υπηρεσίες άπραγες παρατηρούν απλά το φαινόμενο. Ας το απολαύσουμε λοιπόν, αφού κανένας αρμόδιος φορέας δεν ενεργοποιείται, ενώ η Επιτροπή Πολιτών έχει επισημάνει την πηγή της.

Αυτή ακριβώς τη μέρα επέλεξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να ανακοινώσει ότι τα δείγματα που έλαβε για μέτρηση από το τελευταίο καράβι που άδειασε τα τοξικά του απόβλητα από την Ιταλία ήταν «εντός ορίων»!

 Η Επιτροπή Αγώνα έχει πολλές φορές αναλύσει ότι οι μετρήσεις αυτές δεν μπορούν να καθησυχάζουν τους πολίτες, διότι δεν μετρούν ραδιενεργά συστατικά, ούτε μόλυβδο, ούτε κάδμιο, ούτε αρσενικό, ούτε χρώμιο, ούτε βέβαια τα φουρανιά και τις διοξίνες που παράγονται κατά την καύση τους, παρά το γεγονός ότι γίνεται εργαστηριακή δοκιμή καύσης για τον προσδιορισμό της θερμογόνου δύναμης.
Κι επίσης ο έλεγχος που γίνεται αφορά σε ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών και αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία της τυχαιότητας των δειγματοληψιών. Οι μετρήσεις περιορίζονται φυσικά μόνο στη μέτρηση υδραργύρου και χλωρίου. Η περιεκτικότητα των αποβλήτων σε αυτούς τους ρύπους διαιρείται με τον αριθμό που εκφράζει τη θερμογόνο δύναμη που αποδίδουν κατά την καύση τους κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι να μηδενίζεται (με αυτό το τρυκ) η ύπαρξη και αυτών των δυο τοξικών στοιχείων και τελικά η διασπορά του χημικού θανάτου να είναι συνεχής και οι επιπτώσεις να απειλούν άμεσα τη Δημόσια Υγεία.

Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί και αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος. Σε δύο συναντήσεις του σημερινού πρωθυπουργού με την Επιτροπή Αγώνα διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη να υπάρξει μακρά περίοδος καθημερινών μετρήσεων σε όλους τους τοξικούς ρύπους με παρουσία των πολιτών με τρόπο που θα διασφαλίσθουν αξιόπιστες, πραγματικές μετρήσεις, με διασταύρωση των αποτελεσμάτων σε περισσότερα από ένα διαπιστευμένα εργαστήρια και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η πάγια θέση βέβαια των βολιωτών που εκφράσθηκε σε δύο συναπτά συλλαλητήρια με 10.000 πολίτες είναι ότι η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Περιμένουμε τη Περιφέρεια Θεσσαλίας να υλοποιήσει επιτέλους την υπόσχεση της για έναρξη μετρήσεων βαρέων μετάλλων και διοξινών στις περιοχές πέριξ του εργοστασίου της ΑΓΕΤ με το εργαστήριο που επιλέχθηκε ύστερα από διαδικασία κατάθεσης προσφορών.
Η Επιτροπή μας θα είναι παρούσα και στην υλοποίηση αυτής της φάσης. Άλλωστε η διαδικασία αυτή είναι προοίμιο για την πραγματοποίηση της έρευνας που θα ρίξει φως στα αιτία που κατατάσσουν την πόλη μας στην πρώτη θέση σε πρόωρους θανάτους πανελλαδικά.

Μέχρι τότε θα επιτρέπουμε στην ΑΓΕΤ να μας βομβαρδίζει με μυρωδιά καμένου πλαστικού.