Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Δυστυχισμένε μου λαέ...

«Δυστυχισμένε μου λαέ
Καλέ και αγαπημένε.
Πάντα ευκολόπιστε
Και πάντα προδομένε»

Δ. Σολωμός
Εθνικός ποιητής

Γράφει ο
Παν. Γρ. Σταμούλης
Παιδίατρος

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει οι ελπίδες στους πολίτες, οι οποίοι – επειδή είναι σοφοί – έδωσαν ξανά την αυτοδυναμία στο κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

Δέκα χρόνια μετά την χρεοκοπία, ο περιούσιος λαός εκλέγει το παιδί του Μητσοτάκη, ως τον επόμενο σωτήρα που θα θέσει σε κίνηση τον κινητήρα της ανάπτυξης. Ο Κυριάκος κατάφερε ύστερα από 26 ολόκληρα χρόνια μετά τον πατέρα του, να γίνει και εκείνος χαλίφης στο χρεοκοπημένο προτεκτοράτο. Όχι πως έχει και κάποια σημασία ποιος θα προσποιείται πως κυβερνάει στην υποθηκευμένη Ελλάδα – πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι η χώρα τους είναι υποθηκευμένη ως το 2060  και έχει ο Θεός; -, αλλά αυτό αποτελεί μια απόδειξη ότι η χώρα κατοικείται από χάπατα.

Τουλάχιστον, τώρα θα έρθει η… «ανάπτυξη»

Ανάπτυξη με τον πληθυσμό της χώρας να την εγκαταλείπει, με τους πολίτες να γεννάνε χρέη, αντί για παιδιά, με διαλυμένες υποδομές, με την δημοσιά περιουσία ξεπουλημένη, με τους δανειστές να παίζουν τένις με τα μπαλάκια μας και το χρέος μέχρι το Άλφα του Κενταύρου. Και όλα αυτά σε μια Μεσόγειο που καίγεται. Μόνο στην Ελλάδα τέτοιος σουρεαλισμός !

Λογικά το νέο πάρτι θα ξεκινήσει με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και θα προχωρήσει με την Υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα.
Η περαιτέρω ισοπέδωση της χώρας θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από την όποια θέληση των δανειστών –μην το ξεχνάμε αυτό– να μην κάνουν πίσω στα μέτρα για το 2020, που και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε –άρα θα τα εφαρμόσει κατά γράμμα– οπότε οι Έλληνες συνεχίζουν να με εκπλήσσουν πόσο επίμονα βόδια είναι.

Ο πεινασμένος δεινόσαυρος

Όμως, ακόμα και με φιλελεύθερα οικονομικά, ακόμα και αν έρθουν επενδύσεις και βρέξει χρήμα και η ανάπτυξη θα λύσει όλα τα προβλήματα,  υπάρχει και ένας πεινασμένος δεινόσαυρος μέσα στο δωμάτιο που περιμένει. Τι θα γίνει το 2032 –μακρινό ακούγεται, ε;– που θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε το χρέος ;

Ποιο χρέος;

Μιλάω για τα περίπου 300 δισεκατομμύρια που δανειστήκαμε για να αποπληρώσουμε τα περίπου αλλά τόσα που χρωστούσαμε. Πολλά, ε;

Τα 3 μνημόνια ήταν 3 νέες δανειακές συμβάσεις. Δηλαδή, η Ελλάδα… « έλυσε» το πρόβλημα του δανεισμού, δανειζόμενη χρήματα! Υπέροχο; Ως αποτέλεσμα, χρωστάμε σήμερα σχεδόν 2 φορές το σημερινό μας ΑΕΠ, ήτοι 355 δισεκατομμύρια ευρώ, χώρια το ιδιωτικό χρέος. Όμως, «τα δανεικά με δανεικά δεν σβήνουν»,  λέει  ο Τράγκας.

Γενικά, αγαπητοί φίλοι, όλα όσα θα συμβούν τα επόμενα 4 και 4 και 4 χρόνια θα εξαρτηθούν από την θέληση των δανειστών να αναβάλλουν ή όχι κάποια αυστηρά χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε η Ελλάδα να στέκεται ακόμα το 2032, όταν και τελειώνει η περίοδος χάριτος του χρέους. Αυτά τα αβάσταχτα τελευταία χρόνια και τα επόμενα 13 είναι τα «εύκολα». Μετά να δείτε Γολγοθάς που μας περιμένει.

Όμως, δεν έχει σημασία, καθώς αυτά αφορούν υπευθύνους πολίτες και όχι τους Έλληνες που πάντα ψάχνουν κάποιον να τους τα αναθέσουν. Οι Έλληνες έχουν κρύψει το χρέος κάτω από το χαλί των συζητήσεων και κάνουν πως δεν το βλέπουν, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο της εξουσίας σε μπουρδολογους και σε γελοίους γυμνοσάλιαγκες που πουλάνε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού. Οπότε, περαστικά μας.

Αμετανόητοι ραγιάδες

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα βρίζουν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές και θα με κατηγορούν γιατί τάχα μου αθωώνω τον Τσίπρα χώνοντας τα στον Μητσοτάκη. Συνεχίζουν να προσποιούνται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο Τσίπρας  και ο Μητσοτάκης και νωρίτερα ο Παπανδρέου, ο Σημίτης και ο Σαμαράς. Στην επόμενη χρεοκοπία που έρχεται με τα χίλια, θα φταίνε πάλι οι κακοί ξένοι και ο Θεός που μας μισεί. Ποτέ εμείς οι ίδιοι.

Οι Έλληνες πάνε από καταστροφή σε καταστροφή, σιγομουρμουριζοντας τα τραγελαφικό «και το 5% από όσα λέει να κάνει, πάλι καλά θα είναι». Αυτό λεμέ και επαναλαμβάνουμε τα τελευταία 200 χρόνια. Αλλά, τι είναι τα 200 χρονιά μπρος στην αιωνιότητα; No mercy, καμιά συμπάθεια για δαύτους.


ΥΓ: Λίγους μήνες μετά τις κυριακάτικες εκλογές, καινούργιοι -ή μήπως οι ίδιοι;- κοψοχέρηδες και απογοητευμένοι ψηφοφόροι. Σε ποια άλλη χωρά τρεις οικογένειες θα διαιώνιζαν την εξουσία τους με την ανοχή και στήριξη του λαού; Αυτά μόνο στον Μεσαίωνα συνέβαιναν και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Καλές θερινές διακοπές!