Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες

Κανένα θαλάσσιο είδος δεν μένει ανεπηρέαστο από τη ρύπανση από πλαστικά.


Μάθε περισσότερα για τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων και την εκστρατεία.

Το πρόβλημα

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι επιβαρύνουν τους ωκεανούς ετησίως. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι δραματικές με πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως έως το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια.
Στην Ελλάδα τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα ξεπερνούν το 50% των συνολικών απορριμμάτων. Οι διαφορετικές μορφές, τα μεγέθη και οι προσμίξεις των πλαστικών σε συνδυασμό με την ικανότητα διασποράς τους μέσω των ρευμάτων καθιστούν ιδιαίτερα πολύπλοκη την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Σημαντικό μέρος του φορτίου των πλαστικών στα υδάτινα οικοσυστήματα αποτελείται από την κατηγορία των μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά διαμέτρου μικρότερης των 5mm.

Τα μικροπλαστικά χωρίζονται σε «πρωτογενή» και «δευτερογενή». Τα πρωτογενή κατασκευάζονται σε αυτό το μέγεθος (συνήθως με τη μορφή σφαιριδίων) και αποτελούν κυρίως συστατικό προϊόντων καθημερινής περιποίησης και φροντίδας, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες και άλλα καλλυντικά. Τα δευτερογενή προέρχονται από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων πλαστικών. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες δημιουργίας τους, τα μικροπλαστικά έχουν επιπτώσεις τόσο στους θαλάσσιους οργανισμούς, όσο και τον άνθρωπο, που αποτελεί τελικό αποδέκτη μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Το πρόβλημα των  πλαστικών απορριμμάτων συνδέεται άμεσα με το καταναλωτικό πρότυπο των σύγχρονων κοινωνιών. Η παραγωγή πλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω των πλεονεκτημάτων του πλαστικού σε σύγκριση με άλλα υλικά. Πλέον αντιλαμβανόμενοι τη ρύπανση από τα πλαστικά ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, οι τελευταίες νομοθεσίες προωθούν τη μείωση των πλαστικών και την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Παρόλα αυτά, η αλλαγή της νοοτροπίας και η δικής μας δράση αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική μάχη ενάντια στη ρύπανση από τα πλαστικά!

Στόχος

Στόχο της εκστρατείας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, καθώς και η ευαισθητοποίηση του για την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις με στόχο τόσο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την εμπλοκή και σύμπραξη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και εταιρειών που ασχολούνται με την εύρεση εναλλακτικών και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

Δράσεις

1. Καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα. H καμπάνια στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτο βήμα αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά παρουσιάζοντας πραγματικές εικόνες από τις επιπτώσεις των πλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς. Το δεύτερο βήμα της καμπάνιας θα απåοτελέσουν προτάσεις για την αντικατάσταση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης με στόχο την προώθηση της zero waste νοοτροπίας.

2. Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για σχολεία και εκπαιδευτικούς, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στη σελίδα της iSea.

3. «Science Café» live streaming συνεντεύξεις ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών με στόχο την προσέγγιση του κοινού από την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

4. Ενημερωτική εκδήλωση με στόχο τη διάδοση του ζητήματος στους εκπροσώπους της  τουριστικής βιομηχανίας και την ενθάρρυνση αλλαγής πρακτικών

5. Ενημερωτική εκδήλωση σε νεανικές ομάδες (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, προσκόπους κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος

6. Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το ζήτημα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για μελλοντικές στοχευμένες δράσεις.

7. Δεν σταματάμε να Φροντίζουμε τον τόπο μας! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δράσεων παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.