Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η μετακίνηση ακόμη 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου «ότι για την παρούσα φάση “το καλύτερο φάρμακο” είναι η άμεση έκδοση απόφασης μετακίνησης από την 5η ΥΠΕ γενικών ιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία της Μαγνησίας». Ήδη έχουν μετακινηθεί 10 νοσηλευτές - τριες από το Κ.Υ. Βόλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η μετακίνηση ακόμη 15 γιατρών από τα Κ.Υ.

Το μέτρο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα! Ουσιαστικά αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είναι απαραίτητη η λειτουργία της σ’ αυτές τις συνθήκες πανδημίας του Κορωνοϊού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με μετακίνησή τους από τα Κέντρα Υγείας είναι αντίθετο με τις οδηγίες των επιστημόνων σύμφωνα με τι οποίες, όποιοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους ή να “συμβουλεύονται το γιατρό τους”, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στα νοσοκομεία.

Αλήθεια σε ποιον θα απευθυνθούν χιλιάδες οικογένειες, οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, και στο Βόλο και στις αγροτικές περιοχές, για να συνταγογραφήσουν φάρμακα, για να πάρουν ιατρική βοήθεια; Πολύ περισσότερο αν νοσήσουν με ήπια συμπτώματα από, ενδεχομένως, μια ίωση και μάλιστα τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό;

Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, πετσοκόβει μ’ αυτόν τον τρόπο και τις ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν από τη χρόνια υποβάθμιση τους.

Τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση, άμεσα, τα εξής μέτρα:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας
Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι". Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών Υγείας που είναι σε μεγάλα έτη μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό.

Βόλος 24-3-2020
Τ. Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΚΕ