Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Προστατεύουμε τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα | Πώς πετάμε τα σκουπίδια μας στην "εποχή του κορωνοϊου"

Οικισμός Σκοπέλου | 31-3-2020
Όλοι έχουμε στο μυαλό και προσπαθούμε, ο καθένας από την μεριά του, να μην καταρρεύσει το το Σύστημα Υγείας της χώρας και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να μείνουν όρθιοι στη μάχη με τον κορωνοϊό. 
Εξ ίσου σημαντικό είναι να προστατευτούν και όλοι όσοι εργάζονται αυτές τις ημέρες, με ιδιαίτερη προσοχή στους εργάτες καθαριότητας, οι οποίοι είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες αυτή την εποχή, με δεδομένη την μεγάλη παραμονή του ιού σε πλαστικές και χάρτινες επιφάνειες και την υψηλή μεταδοτικότητα του.

Οι εικόνες που αντικρύσαμε σήμερα το πρωί στον Οικισμό με πεταμένα χαρτιά και σχισμένες σακούλες στο οδόστρωμα εκτός από αισθητικά απαράδεκτες, είναι και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για όσους δε θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία οι ποινές είναι αυστηρότατες...

Είναι απαραίτητο να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να προστατεύσουμε έμας, τους γύρω μας αλλά και για να βοηθήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους με τα παρακάτω:


Οδηγίες προς τους Δήμους από το υπουργείο Περιβάλλοντος
➢ Στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας θα πρέπει να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ατομική τους προστασία (π.χ. γάντια, μάσκες, ειδικός ρουχισμός).

➢ Ο εξοπλισμός, τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.

➢ Πρέπει να εκτελούνται συχνά δρομολόγια για την αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων - κατά προτεραιότητα - προς αποφυγή της συσσώρευσής τους.

➢ Απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τους:

• Τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

• Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

• Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα μόλυνσης ούτε ανθρώπων, ούτε αδέσποτων ή κατοικίδιων. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

• Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

• Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

➢ Η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών επιβάλλεται να συνεχιστεί.

➢ Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνεται ο εξοπλισμός με τον οποίον έρχονται σε συχνότερη επαφή οι πολίτες (π.χ. παγκάκια).