Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΠΑΜΕ Μαγνησίας | Άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες σημασία έχουν τα στοιχεία και όχι τα ευχολόγια. Αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς της Μαγνησίας, για άλλη μια φορά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως κόστος, ότι στις δικές τους πλάτες, πάλι, θα φορτωθεί άλλη μια κρίση
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για διακοπή των ελέγχων από την ήδη αποδεκατισμένη Επιθεώρηση Εργασίας και το ελευθέρας στους εργοδότες να κάνουν ό,τι νομίζουν σε ωράρια, υπερωρίες και βάρδιες, κυριολεκτικά τους έχουν αποθρασύνει. Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη γιατί εν μέσω πανδημίας έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζόμενων. Τα δε μέτρα που ανακοίνωσε δεν συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή της, πάλι το μερίδιο του λέοντος των 4δις θα το πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Την ίδια στιγμή διάφορες φωνές μιλάνε για αναστολή στο «δώρο Πάσχα».

Οι συνδικαλιστές και τα Δ.Σ. των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην περιοχή μας, βρισκόμαστε στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους συναδέλφους μας. Δεχόμαστε πλήθος καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί και η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την εξωραϊσμένη κατάσταση που παρουσιάζουν για τους δικούς τους λόγους η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Μάλιστα, η προχτεσινή αναφορά του γραμματέα της Διοίκησης του ΕΚΒ ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας είναι εδώ για να «συμβουλεύουν τους εργαζόμενους» όπως είπε, φανερώνει το ρόλο τους.

Εμείς λέμε ότι τα σωματεία είναι εδώ για να μην επιτρέψουν να μπουν στον κλίβανο της αποστείρωσης, μαζί με τον κορωνοϊό, τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Στην περιοχή μας:
Εργαζόμενοι εκβιάζονται να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας αφού τους αρνούνται ακόμα και αυτή την κουτσουρεμένη άδεια ειδικού σκοπού.
Επιχειρήσεις προχωράνε σε επιβολή εκ περιτροπής εργασίας επικαλούμενοι τον κορωνοϊό, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοιος λόγος, ενώ αλλού μιλάνε για καθυστέρηση καταβολής των μισθών.
Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχουν κλείσει εκβιάζονται να υπογράψουν «παραίτηση».
Είναι στον αέρα χιλιάδες εποχικοί συνάδελφοι που δουλεύουν σεζόν στον κλάδο του τουρισμού.
Σε αρκετούς χώρους, σε εργοστάσια, δεν υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων, η εργοδοσία αρνείται να μισθώσει επιπλέον λεωφορεία σε επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στη δουλειά τους.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες απαιτείται η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Να μην δεχτούν να βάλουν σε καραντίνα τα δικαιώματά τους.
Χαιρετίζουμε τους εργαζομένους σε εργοστάσιο στον κλάδο του Μετάλλου, που παρά τις πιέσεις, απέρριψαν με συλλογικό τρόπο τις αξιώσεις της εργοδοσίας για υποχρεωτικές άδειες και απαίτησαν μέτρα υγιεινής.

Προστατευόμαστε και ταυτόχρονα κρατάμε τη φωνή μας δυνατή, διεκδικώντας:
Μέτρα υγιεινής και προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να επιθεωρηθούν άμεσα όλες οι ανοιχτές επιχειρήσεις και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων με έναρξη ημερομηνίας τα πρώτα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αφορά και τους πάνω από 40.000 εργαζόμενους που απολύθηκαν πριν τη σχετική τροπολογία. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν αρνητική μεταβολή στο προσωπικό τους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
Μέτρα στήριξης για όσους εργαζόμενους εργάζονται στις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εποχικά εργαζόμενους.
Λέμε με απόλυτη σαφήνεια: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο δώρο Πάσχα.
Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.