Με εκτενή επιστολή το προηγούμενο διάστημα, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, την αδυναμία του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου να παρέχει οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα, είτε για την ανίχνευση κρούσματος Κορωναιού είτε για τη διαχείριση του.Το σημαντικότερο όμως που επεσήμανε στην επιστολή του, ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης μίας κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Αλοννήσου με μεγάλη άφιξη τουριστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην Αλόννησο και αγνοούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ζητήθηκε από τον Υπουργό να προβλεφθεί υγειονομικός έλεγχος, να υπάρχει σαφής ενημέρωση των επιβατών κατά την επιβίβαση τους στο νησί, καθώς και να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο αναγκαίο μέτρο που θα συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και την δραστική αντιμετώπιση, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλοννήσου.
Συμπληρωματικά της επιστολής αλλά στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμαρχος Αλοννήσου προτείνει την άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων όπως ενδεικτικά, η διενέργεια εντατικότερης επικοινωνιακής καμπάνιας σε όλα τα σημεία μετεπιβίβασης (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ, διόδια κλπ) στους πολίτες του εξωτερικού με ξενόγλωσσες οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και ο εμπλουτισμός της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» παροτρύνοντας τους αποδέκτες να παραμείνουν στον χώρο κατοικίας τους χωρίς άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που βρίσκονται οι εξοχικές ή γενικά οι δεύτερες κατοικίες τους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης και γεωγραφικής διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αρχικής επιστολής του κ. Βαφίνη:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο Δήμος Αλοννήσου αλλά και η τοπική κοινωνία, ακολουθούν από την πρώτη στιγμή όλες τις οδηγίες τόσο του Υπουργείου σας, όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών και έχουν εφαρμόσει στο ακέραιο, όλα τα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, Covid-19. Με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, προχωρήσαμε στην υλοποίηση επιπλέον μέτρων που -προς το παρόν- δεν είναι υποχρεωτικά και αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη πρόληψη. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μου σχετικά με ελλείψεις και αδυναμίες που εντοπίζονται στο νησί. Δυστυχώς, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο της οποιασδήποτε αντιμετώπισης κρούσματος αλλά και τον έλεγχο ανίσχευσης σχετικών κρουσμάτων. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετακίνηση πολιτών και πρωτίστως φοιτητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Υπάρχει επίσης και ένας μεγάλος αριθμός αφίξεων του εξωτερικού που διαθέτουν κατοικίες στο νησί μας, από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Για τους λόγους αυτούς, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να προβλεφθεί έγκαιρος υγειονομικός έλεγχος των επιβατών που μετακινούνται από το λιμάνι του Βόλου προς το νησί μας, έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόληψη, διότι εάν στο επόμενο διάστημα μετακινηθούν ανεξέλεγκτα επιβάτες προς το νησί, θεωρούμε πως η κατάσταση μπορεί να αποβεί πολύ γρήγορα επικίνδυνη για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Στο σημείο αυτό και σε συνάρτηση των ευρύτερων δύσκολων συγκυριών, θα ήθελα να επισημάνω και τις σημαντικές εγγενείς δυσκολίες μετακίνησης ασθενών από το νησί μας προς τη χερσαία Μαγνησία, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη συχνότητα ακτοπλοϊκών συνδέσεων, κ.α.»