Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Οι πανδημίες που δεν μας αφύπνισαν

Του
Γ. Σούρλα
πρ. Υπουργού
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Όλοι ή σχεδόν όλοι εμφανιζόμαστε αιφνιδιασμένοι, ξαφνιασμένοι για την πανδημία του κορονοϊού. Κι όμως πανδημίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους πριν από αιώνες με πρώτη καταγεγραμμένη τον «λοιμό των Αθηνών», όπου έχασε τη ζωή του ο μίσος και πλέον πληθυσμός, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής.

Έκτοτε εμφανίστηκαν πολλές θανατηφόρες πανδημίες, αλλά ας περιοριστούμε στα τελευταία 100 χρόνια.

Το 1918 η ισπανική γρίπη, προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το 1968 η γρίπη του Χονγκ Κόνγκ μεταδόθηκε σε δύο εβδομάδες σε 500.000 ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Το 1981 το AIDS. Μια πανδημία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει τη δράση της με θλιβερό απολογισμό. Από το 1981 μέχρι σήμερα οι φορείς ανήλθαν σε 75 εκατομμύρια και οι θάνατοι σε 32 εκατομμύρια.

Το 2009 - 2010 η «γρίπη των χοίρων» πρόσβαλε 60 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 500.000 παγκοσμίως.

Το 2014 - 2016 ο «Έμπολα» πήρε το όνομα από το πρώτο κρούσμα που εκδηλώθηκε σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα της Γουινέας. Προσέβαλε 28.600 άτομα και πέθαναν 11.325

Πέντε θανατηφόρες πανδημίες τον τελευταίο αιώνα και με πάνω από 85 εκατομμύρια θύματα.

Παρόλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν η Διεθνής Κοινότητα σε επίπεδο ηγετών και αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών βρέθηκε απροετοίμαστη, αιφνιδιασμένη και τώρα πανικόβλητη από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωνε ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού δεν συνιστά πανδημία και μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ηγέτες μεγάλων χωρών απερίσκεπτα, επιπόλαια, ανεύθυνα στάθηκαν απέναντι στο πρόβλημα χωρίς να παίρνουν μέτρα και να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιστημονικές οδηγίες.

Να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες). Χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό  αναπνευστήρων… Να πάρει η ευχή! Το ένα τοις χιλιοίς των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό, αν διατίθετο για αναπνευστήρες και άλλα ιατρικά εργαλεία  στις ΜΕΘ δεν θα πέθαιναν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι. Κατά τα άλλα προτεραιότητα στον άνθρωπο!

Ευτυχώς σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα και δεν πρέπει να διστάσει η κυβέρνηση να λάβει ακόμη αυστηρότερα αν χρειαστεί.

Ας ελπίσουμε ότι θα μας αφυπνίσει επιτέλους αυτή η πανδημία.