Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η Κ.Ο. Σκιάθου του ΚΚΕ για τα 75 χρόνια από την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σε μία λιτή αλλά γεμάτη από μηνύματα και περιεχόμενο εκδήλωση, αντιπροσωπεία της ΚΟ Σκιάθου του ΚΚΕ κατέθεσε λουλούδια στο Ηρώο των νεκρών από τις κατοχικές δυνάμεις στην παραλία της Σκιάθου, αλλά και στην παλιά Ασφάλεια (πλησίον πλατείας Τριών Ιεραρχών), τιμώντας όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα για να συντριβεί το ναζιστικό τέρας, για την υπόθεση του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού, για να περάσει η Ανθρωπότητα από την προϊστορία στην πραγματική Ιστορία της.


Τιμάμε την 9η του Μάη
Τη μέρα που ο κόκκινος στρατός τσάκισε τη λεγόμενη ανίκητη γερμανική μηχανή.
Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς που πολέμησαν, σκοτώθηκαν, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, για να νικήθεί το τέρας του φασισμού, για να επιτευχθεί ο μεγαλειώδης άθλος της αντιφασιστική νίκης των λαών.

Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα, τις εποποιίες του ΕΛΑΣ στο πεδίο των μαχών.

Σε όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τα παιδιά. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε από τη διαστρέβλωση, την τεράστια προσφορά της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Η Σοβιετική Ενωση σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το καλοκαίρι του 1944, όταν στη δυτική Ευρώπη οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 75 γερμανικές μεραρχίες, ο Κόκκινος Στρατός είχε καθηλώσει 200 στο ανατολικό μέτωπο! Η ΕΣΣΔ είχε την καθοριστική συμβολή με τεράστιο κόστος. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Οι νεκροί της ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια, ανάμεσά τους το άνθος των κομμουνιστών, οι πιο νέες, ικανές και παραγωγικές ηλικίες. Αντίστοιχα, οι νεκροί της Βρετανίας έφτασαν τις 375 χιλιάδες και των ΗΠΑ τις 405 χιλιάδες. Οι ανθρώπινες θυσίες της ΕΣΣΔ, μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματισμένους, πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια!

Για αυτό αξίζουν την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη όλων όσοι τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη, η Σοβιετική Ενωση, ο λαός της, ο Κόκκινος Στρατός, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων, που ήταν επικεφαλής, καθοδηγητής του τιτάνιου αγώνα με ηγέτη τον Γ.Γ. Ιωσήφ Στάλιν, η νεολαία του η ΚΟΜΣΟΜΟΛ. Ως ελάχιστη απόδοση τιμής, σε αυτήν την αθάνατη εποποιία, οφείλουν όλοι να καταδικάσουν τις άθλιες προσπάθειες αμαύρωσης της, που συνεχώς επιχειρούν φορείς και μηχανισμοί της αστικής τάξης, του καπιταλισμού, όπως η ΕΕ, που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό και τις δυνάμεις που προωθούν τη λεγόμενη «θεωρία των άκρων», ταυτίζοντας τους τυράννους ναζί με τους ελευθερωτές της Ευρώπης.

Την ιστορία που έγραψαν οι λαοί, ο Σοβιετικός λαός, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που στον πυρήνα τους ήταν οι κομμουνιστές και τα κόμματα τα τους, δεν θα τα ξεγράψουν σήμερα οι πλαστογράφοι με βρώμικο μελάνι!

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Με το Α' ανοιχτό γράμμα του, που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, από τη φυλακή της Ασφάλειας Αθηνών όπου κρατούνταν, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα. «Ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού, επαλευθερωτικού αγώνα» Και τότε ο ελληνικός λαός, αντίθετα με τις επιδιώξεις του Μεταξά, τσάκισε τον ιταλό εισβολέα, όταν ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αλ. Παπάγος πρόκρινε «κάποιες τουφεκιές στον αέρα δια την τιμή των όπλων».

Δημιούργησε τους πρώτους κι όλας μήνες της τριπλής κατοχής το ΕΑΜ.
Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η αντίσταση στον κατακτητή. Μια χούφτα κομμουνιστές, που ήταν ελεύθεροι και άλλοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές και τις εξορίες, ξεκίνησαν τον αγώνα για να αναπτυχθεί η αντίσταση μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τριπλής κατοχής, αλλά και της ηττοπάθειας και της αναμονής που καλλιεργούσαν στο λαό οι αστικές δυνάμεις. Αποτέλεσε το βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης. Εδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Με πρωτοβουλία του, αμέσως μετά την έναρξη της κατοχής, δημιουργήθηκαν το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ - 16 Ιούλη 1941) και στις 27 Σεπτέμβρη 1941 το ΕΑΜ. Στο ΕΑΜ και στις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΕΤΑ, ΟΠΛΑ, ΕΛΑΝ) συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων

Το ΚΚΕ ήταν ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜικού κινήματος.

Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, η Ακροναυπλία, η Κοκκινιά, το Χαϊδάρι, ο Αϊ-Στράτης, το Μονοδέντρι, το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» είναι μερικοί μόνο από τους τόπους της θυσίας.

Στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας η Σκιάθος είχε από την αρχή τη δική της δυναμική συμμετοχή και προσφορά. Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τα παλικάρια της Σκιάθου έφυγαν με ενθουσιασμό για το μέτωπο και πολέμησαν με γενναιότητα για την απόκρουση της φασιστικής επίθεσης. Πάνω στα βουνά της Πίνδου άφησαν εφτά συντρόφους τους φρουρούς της ελευθερίας. Είναι οι τιμημένοι νεκροί της Σκιάθου:
Κουτσουρής Γεώργιος, Κοψιδάκης Γιάννης, Πολυχρόνης Κώστας, Στιβαχτής Ελευθέριος, Τζανιάκος Παναγιώτης, Τσουρός Ελευθέριος, Χασάπογλου Σταύρος.

Με την κατάρρευση του μετώπου και την ιταλική κατοχή οι κάτοικοι της Σκιάθου στην πλειοψηφία τους, βοήθησαν στη διάσωση, περίθαλψη και διαφυγή Ελλήνων και συμμάχων στρατιωτών και αξιωματικών, που από τις ακτές της Μαγνησίας και της Φθιώτιδας κατέφευγαν στη Σκιάθο για να φυγαδευθούν στην Τουρκία κι από εκεί στη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή οι κάτοικοι των νησιών είχαν οργανώσει δίκτυο διάσωσης και διαφυγής. Η Σκιάθος διέσωσε πάνω από 2000 στρατιώτες. Μετά τη διάλυση του δικτύου, ύστερα από προδοσία, Σκιαθίτες μεταφέρθηκαν στα φασιστικά και ναζιστικά στρατόπεδα. Περιουσίες κατασχέθηκαν, ζωές καταστράφηκαν, άνθρωποι χάθηκαν.

Όταν ιδρύθηκε το ΕΑΜ, η Σκιάθος ήταν από τα πρώτα νησιά που ίδρυσε τοπική οργάνωση και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Μέλη του ΚΚΕ οργάνωσαν την τοπική οργάνωση του ΕΑΜ, τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ. Πάνω από 200 νέοι κατετάγησαν στον μάχιμο ΕΛΑΣ και πολέμησαν στο Πήλιο, την κεντρική Ελλάδα και στη συνέχεια πήραν μέρος στη Μάχη της Αθήνας. Οι Γερμανοί δεν αισθάνονταν ασφαλείς στο νησί και μετέφεραν τη βάση τους στο Λουτράκι της Γλώσσας. Από τις αρχές του 1944 υπήρχε Εαμοκρατία στο νησί και το ΕΑΜ είχε απήχηση σε όλον τον πληθυσμό. Εκλέχτηκε εαμίτης πρόεδρος της Κοινότητας, οργανώθηκαν πολιτικές και διοικητικές δομές: η Εθνική Αλληλεγγύη, η Εθνική Πολιτοφυλακή, Δικαστήριο. Η ΕΠΟΝ έβαζε τα φύτρα της πολιτιστικής ανάπτυξης, με την οργάνωση χορωδίας και θεατρικών παραστάσεων.

Μετά τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» από γερμανική κορβέτα, στις 14 Σεπτ. 1943, οι κάτοικοι της Σκιάθου περιέθαλψαν τους δύο ναυαγούς αξιωματικούς που βγήκαν στο νησί και καΐκι του ΕΛΑΝ τους μετέφερε στη βάση του 54ου Συν/ματος του ΕΛΑΣ στο Πήλιο κι από κει στο Κάιρο.

Στις 12 Αυγούστου 1944, το 54ο Συν/μα, με ΕΛΑΣίτες κυρίως από τη Σκιάθο, τη Γλώσσα και το Τρίκερι, ύστερα από εντολή του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη σύλληψη του Γερμανού Διοικητή Βορείου Αιγαίου, Γιόζεφ Άντλερ, του Μιλεούνι, όπως τον ονόμαζαν οι κάτοικοι από τα μιλεούνια που ζητούσε. Ο Μιλεούνης μεταφέρθηκε στη βάση του ΕΛΑΣ στο Πήλιο κι από εκεί στο Κάιρο.
Με τη σύλληψη του διοικητή της η γερμανική βάση, υπέστη ισχυρό πλήγμα και μετά από δυο περίπου βδομάδες (29 Αυγούστου 1944), έφυγε από τις Σποράδες.

Αλλά η Σκιάθος πλήρωσε το βαρύ τίμημα της ελευθερίας. Τα ξημερώματα της 23 Αυγούστου 1944, Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κατέκλυσαν με καταδιωκτικά σκάφη το νησί. Πυρπολούν τα σπίτια, λεηλατούν, συγκεντρώνουν τα γυναικόπαιδα σε καφενείο στην παραλία και απειλούν να βάλουν φωτιά, αν δεν ομολογήσουν πού είναι οι αντάρτες. Μια κατάκοιτη ηλικιωμένη καίγεται ζωντανή στο φλεγόμενο σπίτι της. Τρεις νέοι της Σκιάθου χάνουν τη ζωή τους από τις σφαίρες των Ναζί. Ανοιχτά της Αλοννήσου πνίγουν στη θάλασσα 6 αιχμαλώτους που είχαν πάρει από τη Σκιάθο.

Μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή και στη Σκιάθο εκτυλίχθηκε η τραγωδία της νεοελληνικής ιστορίας. Οι ήρωες και ελευθερωτές της πατρίδας κυνηγήθηκαν, βασανίσθηκαν, δολοφονήθηκαν απ’ αυτούς που συνεργάσθηκαν ή έμειναν αδιάφοροι στην ξένη κατοχή και τώρα φόρεσαν τον μανδύα του εθνικόφρονα και του υπερπατριώτη. Οι Χίτες, οι Μάυδες, η συμμορία του Καλαμπαλίκη έσπερναν τον τρόμο στα νησιά των Σποράδων. Στη Σκιάθο σκότωσαν στο ξύλο τον νεαρό Επονίτη Δαμιανό Βογιατζή, 17 χρονών. Με την τρομοκρατία αποκρύφτηκαν τα πραγματικά αίτια του θανάτου, ο οποίος αποδόθηκε σε καλπάζουσα φυματίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο πραγματικός αριθμός των δολοφονιών ξεπερνά τα καταγραμμένα περιστατικά. Αυτοί που πήραν τα όπλα και κυνήγησαν τους Γερμανούς δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη Σκιάθο. Έφυγαν στις μεγάλες πόλεις ή τις χώρες του εξωτερικού. Η ολιγαρχία, η Μοναρχία, η ξένη εξάρτηση έπρεπε να επανέλθουν στη χώρα και οι ελεύθεροι άνθρωποι ήταν επικίνδυνοι.

Το ναζισμό δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει ριζικά το αντιδραστικό αστικό κράτος, αλλά ούτε η συμμαχία του εργατικού - λαϊκού κινήματος με αστικές πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί να τον αντιμετωπίσει μόνο η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, που θα έχει στόχο να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα. Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα διδάγματα από αυτόν ενισχύουν τη θεωρητική θέση ότι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη εναλλακτική λύση είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Είναι η απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, η θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της ενεργητικής συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και γνώση.

Το ΚΚΕ, με το αίμα των καλύτερων παιδιών του, έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην εργατική τάξη, στο δίκιο του λαού, στο σοσιαλισμό, στον προλεταριακό διεθνισμό!
Προχωράμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ.

9 Μάη 2020