Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Τα Ναυταθλητικά Σωματεία της Βόρειας Ελλάδος για την απόφαση επιβολής ειστηρίου στο Θαλάσσιο Πάρκο

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριακό Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών και τον υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, έστειλαν τα Ναυταθλητικά Σωματεία της Βόρειας Ελλάδος με θέμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή εισιτηρίου σε κάθε εισερχόμενο πρόσωπο και σκάφος στην περιοχή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, ακόμα και για απλή διέλευση. 


Η επιστολή, την οποία  συνυπογράφει και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής (ΣΙΕΠΑ), έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε ως μέλη των μεγαλύτερων ναυταθλητικών σωματείων της Βόρειας Ελλάδος, με βάση της από 03.09.2020 και με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/84580/8195 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, επιβλήθηκε καταβολή εισιτηρίου σε κάθε εισερχόμενο πρόσωπο και σκάφος στην περιοχή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, ακόμα και για απλή διέλευση, ύψους, κατά περίπτωση από 11 έως και 75 ευρώ ημερησίως.  Σκοπός του εισιτηρίου φαίνεται να είναι η προστασία της φώκιας στα δύο φυσικά λιμάνια της περιοχής της Κυρα – Παναγιάς (Πλανήτης και Άγιος Πέτρος), τα οποία  είναι από αρχαιοτάτων χρόνων φυσικά καταφύγια για όλα τα σκάφη (ερασιτεχνικά και επαγγελματικά).

Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση που πάρθηκε από την ΜΟΜ - Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Αλοννήσου είναι άδικη και ανεφάρμοστη, αντίκειται δε σε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, τα συγκεκριμένα σημεία χρησιμοποιούνται από τα μέλη όλων των Ομίλων της Βορείου Ελλάδος και όσων πλέουν γενικότερα ως ενδιάμεσος σταθμός στα ταξίδια τους, λόγω του ότι είναι τα πρώτα λιμάνια που συνδέουν την Βόρεια Ελλάδα με τις Σποράδες. Είναι επίσης γνωστό ότι η ύπαρξη σκαφών (ερασιτεχνικών και επαγγελματικών) στους χώρους αυτούς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την προστασία του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου από παράνομες πράξεις, λόγω του ότι όλοι οι ασχολούμενοι με την θάλασσα, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της προστασίας της θαλάσσιας ζωής, ως άνθρωποι που έχουν εγγύτητα με το φυσικό στοιχείο. Οποιαδήποτε λοιπόν επιβολή εισιτηρίου θα δυσχέραινε σημαντικότατα την δυνατότητα προσέγγισης αυτών των σημείων, δημιουργώντας, εκτός από οικονομικό, και πρόβλημα ασφάλειας για τους ναυτιλλόμενους στην περιοχή. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχουμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε ως  μέλη ναυταθλητικών σωματείων, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως απλοί λάτρεις της θάλασσας, καθώς επίσης και την εκτίμησή μας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει, παρακαλούμε όπως αναθεωρήσετε το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης και προχωρήσετε σε ανάκλησή της. 

Και επίσης θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι η συγκεκριμένη  ΜΚΟ αποτελείται από 5 έως 7 άτομα τα οποία δεν προσφέρουν ουδεμία αξιόλογη υπηρεσία στο θαλάσσιο πάρκο και είναι άδικο οι Έλληνες φορολογούμενοι να καλούνται να συντηρήσουν τα άτομα αυτά.


Ακολουθούν υπογραφές από τα Ναυταθλητικά Σωματεία της Βόρειας Ελλάδος:

Δημητράκος Χρήστος | Πρόεδρος Ν.Α.Ο.Κ.Θ.

Τσαλίκης Λάζαρος | Πρόεδρος ΝΟΘ 

Χατζαρίδης Κωστής | Πρόεδρος ΙΟΘ 

Αθανασιάδης Λεωνίδας | Πρόεδρος ΟΦΘ

Σμέης Δημήτριος | Πρόεδρος ΟΘΑ

Χατζηκωνσταντίνου Κώστας | Πρόεδρος ΝΟ Αλεξανδρούπολης

Μοσχοβίτης Χρήστος | Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ακτής Θερμαϊκού 

Μανίτσας Σταύρος | Πρόεδρος  ΙΟΚΔΠ

Σακαλής Δημήτρης | Πρόεδρος Ν.Ο.Μουδανιών

Καλιπτσίδης Χρήστος | Πρόεδρος ΣΙΕΠΑ

Κοσμάς Σπύρος | Πρόεδρος Ν.Α.Ο. Σκοπέλου

Σκούρας Κων. | Πρόεδρος Ναυτικού Ιστιοπλοϊκου Ομίλου Σκοπέλου 

_____________

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

του Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής (ΣΙΕΠΑ)

Την επιστολή συνυπογράφει και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής (ΣΙΕΠΑ), το οποίο αριθμεί σήμερα 72 ενεργά μέλη, με δύναμη στόλου 102 σκάφη και με 8 – 10 άτομα επιβαίνοντες το καθένα. Το 60% των σκαφών αυτών, δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στις περιοχές της Χαλκιδικής και των Βορείων Σποράδων. Στις εβδομαδιαίες ναυλώσεις των σκαφών, υπάρχουν τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις στα «ερημονήσια» όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε, τα οποία ανήκουν στο χώρο του θαλάσσιου πάρκου. 

Όλοι τα μέλη, έχουν κατεβάσει τις τιμές τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανό τον θαλάσσιο τουρισμό στα νησιά των Βορείων Σποράδων, παρ’ ότι έχουν αυξηθεί τα έξοδα, βλ. ΦΠΑ, ΤΕΠΑΗ, Φόρος Πλοίων κλπ., και έχοντας παράλληλα να πολεμήσουν τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών ΚΑΙ την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.  

Φοβόμαστε λοιπόν ότι το «χαράτσι» αυτό θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε αναζήτηση νέων προορισμών, κάτι, που αντί να βοηθήσει «οικονομικά» (αλήθεια ποιους;), θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και την ήδη πιεσμένη οικονομική κατάσταση της τοπικής κοινωνίας και των υπόλοιπων νησιών.

Καλιπτσίδης Χρήστος    

Πρόεδρος ΣΙΕΠΑ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωθυπουργός της Ελλάδος

Υπουργός Περιβάλλοντος 

Υπουργός Οικονομικών

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.