Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία της Σκοπέλου, με άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων!

Για μια ακόμα φορά ένα καθ’ όλα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μια φθινοπωρινή καταιγίδα, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύτηκε από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.


Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, των περιφερειακών και τοπικών αρχών που στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου να εμφανίσουν ως αιτία των καταστροφών την "ένταση" των καιρικών φαινομένων και την "κλιματική αλλαγή" στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και άλλες περιοχές, με απαράδεκτα επικίνδυνα φαινόμενα, όπως οι εικόνες μαθητών να "σκαρφαλώνουν" σε θρανία για να γλιτώσουν από τα νερά, έρχονται να προστεθούν στο πλήθος παλαιότερων αντίστοιχων αλλά και τραγικών γεγονότων, από τη Μάνδρα, συνολικά την Αττική, μέχρι την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Δυτική Θεσσαλία και το νησί μας, υπογραμμίζοντας πως στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να διασφαλιστεί πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές κι άλλες καταστροφές. Το σημερινό αστικό κράτος, που με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα διαλύει απεργίες, χρηματοδοτεί τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ, φορολογεί το λαό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ενός συνηθισμένου, προβλέψιμου και αναμενόμενου εποχικού καιρικού φαινομένου.


Οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, για την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής πρόληψης, εκπαίδευσης του πληθυσμού, αντιμετώπισης των φαινομένων όταν εκδηλωθούν, αποτυπώνουν τελικά τον ίδιο το ρόλο του αστικού κράτους και την αδυναμία του καπιταλισμού να διασφαλίσει τις ανάγκες του λαού.


Είναι ενδεικτικό για το νησί μας ότι χρειάστηκαν έξι (6) ολόκληρα  χρόνια από την καταστροφή του 2015 για να δημοπρατηθεί η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Σκοπέλου, Πανόρμου και Νέου Κλήματος (χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή  πολλά ρέματα, πχ Καστάνι, Γλυστέρι, όπως δηλώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο), ενώ όλο και κάτι «εφευρίσκουν» περιφερειακές και κρατικές αρχές για να μην χρηματοδοτηθεί το έργο προστασίας του Αγνώντα. Οσο για την υλοποίηση της υπό εκπόνηση μελέτης με τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα, μάλλον θα περιμένουμε για πολλά χρόνια αφού οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διοχετεύουν πακτωλό χρημάτων για την «πράσινη ανάπτυξη» και ψίχουλα για έργα υποδομών και προστασίας, με την πλήρη συνεργασία των δημοτικών αρχών  που τις στηρίζουν.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση, όταν εκδηλωθεί, είναι επίσης ανεπαρκείς. Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος για τις σχετικές υπηρεσίες και της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, ο πληθυσμός είναι ανεκπαίδευτος.


Τα μπαζωμένα ρέματα, η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής κάθε περιοχής, είναι εκφράσεις της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το γεγονός ότι καθαρισμός ρεμάτων έχει να γίνει από  το 2018 όταν η νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή προκήρυξε διαγωνισμό για τις σχετικές εργασίες, με τον Δήμο Σκοπέλου να ερωτάται κατόπιν… εορτής, δηλαδή μετά την επιλογή του αναδόχου, για το ποια ρέματα θα έπρεπε να καθαριστούν. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταχθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό μόλις οκτώ (8) ρέματα, που καθαρίστηκαν επιφανειακά από φερτές ύλες κλπ. Από το κονδύλι των 200.000€, τελικά δαπανήθηκαν μόνο …70.000€ (έκπτωση 65%), με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου στη 12η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (9/8/2021), με αφορμή την εγγραφή κονδυλίου 21.000€ περίπου στον προϋπολογισμό για καθαρισμούς ρεμάτων στο Μορτερό και το Ποτάμι (επελέγησαν από τη δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο  κ. Περίσσης, λόγω του ότι έχουν αυτά έχουν να καθαριστούν από το 2015 ενώ τα υπόλοιπα καθαρίστηκαν το 2018), έθεσε το ζήτημα της καθολικής ή έστω με ιεράρχηση επέκτασης του καθαρισμού των ρεμάτων  με διεκδίκηση χρηματοδότησης, γιατί ακριβώς αυτός ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται ανελλιπώς και επικαιροποιημένα, αφού ενεδρεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για τον οικισμό της Σκοπέλου.

Αψευδείς μάρτυρες οι φωτογραφίες από επιτόπια αυτοψία την Κυριακή 17/10/2021 στο Βαθύρεμα, η κατάσταση του οποίου αποτελεί πηγή σοβαρότατων κινδύνων. 

Καλούμε ΤΩΡΑ τη Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών οικογενειών, με πλήρη  κρατική χρηματοδότηση!

Καλούμε, επίσης, όλα τα Σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος του νησιού να δυναμώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν:

- Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων, με κατάργηση των αντιδασικών και περιβαλλοντοκτόνων  νόμων.

- Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.

- Ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος,  19/10/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.