Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Σχολική καθαρίστρια – πολύτεκνη και μητέρα δύο παιδιών ΑμεΑ εξωθείται σε παραίτηση από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου

«Ψίχουλα» και εργασιακή ομηρία 

για τις σχολικές καθαρίστριες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ


Την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα προγράμματα «ανάκαμψης» της καπιταλιστικής οικονομίας κατευθύνονται στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της ΝΔ, με απαράδεκτους εκμεταλλευτικούς όρους απασχόλησης, συνεχίζει να δίνει «ψίχουλα» για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών, υποβαθμίζοντας περισσότερο την καθαριότητα και την υγιεινή  των σχολικών χώρων, ενώ «εξαφανίζει» τα όποια πρωτόκολλα προστασίας της υγείας από την πανδημία.

Ετσι, και φέτος (σχ. Έτος 2022-23)  όπως και πέρυσι (2021-22),  καθόρισε μόνο τριάντα (30) ώρες ημερησίως καλυπτόμενες από κρατική χρηματοδότηση για τον Δήμο Σκοπέλου (από 37 το έτος 2020-21). Από την πλευρά του, ο Δήμος Σκοπέλου,  μετά από την απαράδεκτη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, τα παράπονα εκπαιδευτικών, μαθητών,  γονέων και εργαζόμενων καθώς και τις συνεχείς ανακοινώσεις-παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την αρ. 16/2022  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύξησε τις ώρες σε σαραντατρεισήμισι (43,5). 

Στη συνέχεια, με την 23/2022 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Σκοπέλου αναγνώρισε ότι οι ανάγκες  είναι πολύ περισσότερες υποβάλλοντας αίτημα για εξήντα δύο (62) ώρες ημερησίως προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που κατέληξε  στον κάλαθο αχρήστων του υπουργού, γεγονός που φυσικά και δεν κατήγγειλε η Δημοτική Αρχή Περίσση - Βούλγαρη (ο δεύτερος ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος), η οποία στοιχίζεται πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι προσλήψεις με το σύστημα «ανθρωποωρών εργασίας» είναι συνέχεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των αισχρών εργασιακών συνθηκών που έχουν εφαρμόσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τις σχολικές καθαρίστριες. Το καθεστώς αυτό εντείνει την ευελιξία και χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα τους. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην κάθε δημοτική αρχή να μοιράζει τα «ψίχουλα» της απασχόλησης και να επιλέγει τις μονάδες τοποθέτησης κατά το δοκούν, έχοντας τις καθαρίστριες σε απόλυτη εργασιακή ομηρία. 

Η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου, έχοντας την ίδια πολιτική αντίληψη με τις αστικές κυβερνήσεις, την ώρα που η φορολογία και η ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μειώνει, στην ουσία, τις αποδοχές  των σχολικών καθαριστριών και χτυπά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Προσλαμβάνει δύο (2) εργαζόμενες με 6,5 ώρες, έξι (6)  με 4 ώρες, μία με τρεισήμισι (3,5) και μία με τρεις (3) ώρες  απασχόλησης. Έτσι καταργεί τη σχέση της πλήρους απασχόλησης, μειώνοντας στην ουσία τον πενιχρό μισθό τους από 30% -55 % και τα κεκτημένα δικαιώματα για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, που προβλέπονται  βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στους ΟΤΑ. Είναι επίσης προφανές ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των σχολικών μονάδων του δήμου, με νέο αυξημένο ωράριο στα ολοήμερα σχολεία (17.30), ιδιαίτερα μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

  • Ακόμη παραπέρα, με την εφαρμογή αυτής της ανάλγητης πολιτικής αναγκάζεται να παραιτηθεί  εργαζόμενη, πολύτεκνη-μητέρα δύο (2) παιδιών ΑμεΑ από τη Γλώσσα Σκοπέλου, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στην τοποθέτησή της στη Σκόπελο για τέσσερις (4) ώρες, αφού απαιτείται να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, για ευνόητους λόγους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αξιώνει:

-Να αυξηθούν οι ώρες των σχολικών καθαριστριών ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, να τοποθετηθεί στη Γλώσσα η πολύτεκνη-μητέρα δύο (2) παιδιών ΑμεΑ χωρίς  να μετακινηθεί καμία καθαρίστρια από τις ήδη τοποθετημένες στη Γλώσσα. 

Για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή θα φέρει  ακέραια την ευθύνη!!!

-Να μετατραπούν τώρα οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – ΒΑΕ, καμιά περικοπή στο Ανθυγιεινό Επίδομα.

-Πλήρης κρατική χρηματοδότηση για την αμοιβή των σχολικών καθαριστριών

ΥΓ Ελπίζουμε να μην προβεί η Δημοτική Αρχή σε δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχουν λεφτά» ή «κάνουμε οικονομία με ‘’ορθολογική διαχείριση’’ του προσωπικού», την ώρα που γίνεται «πάρτι» στις απευθείας αναθέσεις με μία και μοναδική προσφορά!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

 Σκόπελος,  30/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.