Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Οχι στην τιμωρία των ανέργων, απορρίπτουμε την αθλιότητα!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τον ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης - ΔΥΠΑ) με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην τιμωρία των ανέργων, φτάνοντας μέχρι και τη διαγραφή τους από το Μητρώο του Οργανισμού και τη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος για εκείνη τη μειοψηφία από τους εγγεγραμμένους ανέργους που το δικαιούνται στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με έναν «κατάλογο καθηκόντων» και υποχρεώσεων.


Ο άνεργος διαγράφεται από το Μητρώο της ΔΥΠΑ και χάνει το επίδομα (αν το λαμβάνει) στην περίπτωση που αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί, την οποία ο ίδιος ο Οργανισμός κρίνει «κατάλληλη». Η διαγραφή του ανέργου γίνεται για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Αν μάλιστα αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο άνεργος θα διαγράφεται από το Μητρώο ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΑΕΔ κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας...

Από τον άνεργο, ο οποίος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΥΠΑ ως «ύποπτος μπαταχτσής», απαιτούνται μεταξύ άλλων εξωφρενικών να δίνει αναφορά στην Υπηρεσία για κάθε του βήμα, για το πού βρίσκεται και τι κάνει (βιογραφικά, αγγελίες, αιτήσεις, συνεργασία με «δουλεμπορικά γραφεία» κλπ.), προσβάλλοντας για μια ακόμα φορά τα μεγαλύτερα θύματα της αγοράς εργασίας, της δικής τους δηλαδή πολιτικής.


Αυτά που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν αντιγραφή παρόμοιων συστημάτων που τσακίζουν τους ανέργους σε διάφορα κράτη της ΕΕ και έχουν οδηγήσει σε εξευτελιστικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γερμανικού ΟΑΕΔ, που πρότεινε σε 26χρονη δασκάλα θέση εργασίας ως σερβιτόρας σε οίκο ανοχής, την οποία αρνήθηκε, χάνοντας έτσι το επίδομα ανεργίας.


ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις επιχειρούν με το "μαστίγιο" και το "καρότο" να δώσουν στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας στοιχεία εξαναγκασμού, εκβιασμών, τιμωρίας. Παράλληλα προσφέρουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά - παράσιτα της ανεργίας, που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία.


Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)  επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό έως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από 400 ευρώ, τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ, το οποίο δίνεται κι αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κ.ο.κ.). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων! Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια!


Είναι προκλητικό την ώρα που χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις "επενδύσεις" τους και την επόμενη στιγμή πετιούνται στον δρόμο οι εργαζόμενοί τους, όπως πρόσφατα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο Οργανισμός, που υποθετικά θα υποστήριζε τους ανέργους, τούς αντιμετωπίζει συνολικά με τον μπαλτά και καψώνια, με κόψιμο του επιδόματος ανεργίας, την πλήρη διαγραφή από τα μητρώα ανέργων, έως και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.


Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Σκοπέλου, που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καταθέσουν τα χαρτιά τους αφού δεν ανανεώθηκε η σύμβαση για τοπικό Ανταποκριτή, μέσα από τα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς τους, είναι ανάγκη με τους αγώνες τους και τη δράση να απορρίψουν αυτήν την αθλιότητα! Κανένας άνεργος δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανεργία του, κανένας άνεργος δεν χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του την καθημερινή "οδύσσεια" που περνάει για να βρει εργασία, για να τα βγάλει πέρα, για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

Τους καλούμε  να δώσουν αποστομωτική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στη γενική  απεργία στις 9 Νοέμβρη, να κάνουν κουρελόχαρτο  το «ποινολόγιο» των ανέργων και να διεκδικήσουν:

  •  Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  •  Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 660 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 825 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  •  Κανένας άνεργος χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  •  Κατάργηση των νόμων που μετατρέπουν την ΔΥΠΑ σε μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας και παράλληλα αδυνατίζουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων. Ανασύσταση του έργου των Οργανισμών ΟΕΚ και ΕΕΚ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που υπήρχαν, με άμεση έναρξη και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  •  Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι «στα δόντια» των λίγων.
  •  Να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού
  •  Επαναλειτουργία Γραφείου Ανταποκριτή στη Σκόπελο 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


Σκόπελος, 28/09/2022

                                                       

                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.