Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ο καρκίνος του στομάχου | από τη διάγνωση στην πρόληψη


Πρόκειται για τον τέταρτο καρκίνο παγκοσμίως και τον έβδομο συχνότερο στη χώρα μας. Ο γαστρικός καρκίνος δυστυχώς στην πρώιμη φάση του συνήθως είναι ασυμπτωματικός και ανακαλύπτεται τυχαία όταν η γαστροσκόπηση γίνεται για άλλα προβλήματα. Σε αυτό το στάδιο ίσως τα μόνα συμπτώματα είναι κάποια άτυπα δυσπεπτικά ενοχλήματα, ανορεξία, ήπιος στομαχικός πόνος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και συνήθως οι ασθενείς τείνουν να υποτιμούν. Υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους ασθενείς όπως είναι οι έμετοι, η απώλεια βάρους, η απώλεια αίματος από το πεπτικό ή γαστρορραγία. Τα συμπτώματα αυτά λέγονται Alarm symptoms ή συμπτώματα συναγερμού.

Για την εμφάνιση γαστρικού καρκίνου απαιτείται συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το 10% των περιστατικών εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς με καρκίνο. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η πλούσια σε αλάτι διατροφή, τα πολλά λιπαρά, οι μεγάλες ποσότητες καπνιστών τροφίμων, η φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά διατροφή, καθώς και το κάπνισμα.

Ειδικότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε λιγότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και «ελάχιστα ή και καθόλου» επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πατέ. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μην τρώει κανείς περισσότερα από 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, «τα αλλαντικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή».

Ειδική μνεία χρίζει η καρκινογόννος δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, καθότι πρόκειται για την πιο κοινή λοίμωξη παγκοσμίως, με την χώρα μας να συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλής ενδημικότητας για ελικοβακτηρίδιο. Η σχέση του ελικοβακτηριδίου με την κακοήθεια είναι σχεδόν απόλυτη καθώς το μικρόβιο σχετίζεται με τον καρκίνο του στομάχου σε ποσοστό 95%-97%!

Συνοπτικά σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες του 2020 συστήνουμε έλεγχο με γαστροσκόπηση σε όλους τους ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα άνω των 45 ετών, σε όλους αυτούς με «συμπτώματα συναγερμού» και στους ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας. 

Στo πλαίσιo της πρόληψης για τον μήνα Σεπτέμβριο διενεργείται καμπάνια ενημέρωσης καθώς και ενδοσκοπικός έλεγχος σε Σκόπελο αλλά και Αλόννησο. 

Tηλ. Επικοινωνίας

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 2424024500

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 2424065555


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.