Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Βοηθήστε να μην καταστραφεί ο ΟΡΦΕΑΣ!

Πρωτοβουλία Πολιτών με την επωνυμία "Φίλοι  του  ΟΡΦΕΑ" έστειλε επιστολή στον  Αναπληρωτή  Υπουργό  Εσωτερικών κ. Στυλιανό  Πέτσα, η οποία κοινοποιείται, μεταξύ άλλων σε βουλευτές του Νομού, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, ζητώντας από τον υπουργό «να μην συμβάλει στην καταστροφή του εμβληματικού αυτού χώρου και  να ακυρώσει την απόφαση ένταξης... » Στην επιστολή σημειώνεται ότι «αν η ανακατασκευή του ΟΡΦΕΑ και η ανάδειξη του σε Κέντρο Πολιτισμού της Σκοπέλου δεν είναι επιλέξιμη στην συγκεκριμένη πρόταση παρακαλούμε να την χρηματοδοτήσετε μέσω άλλου προγράμματος.»

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς

τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

κ. ΣτυλιανόΠέτσα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ


Τον Μάιο του 2021, ο Δήμος Σκοπέλου ανταποκρινόμενος σε σχετική Πρόσκληση του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης που περιελάμβανε 2 υποέργα. Το πρώτο εξ  αυτών αφορούσε την «ανακατασκευή του υφιστάμενου λιθόκτιστου χώρου του παλαιού κινηματογράφου ΟΡΦΕΑ, την ανάδειξη και αξιοποίηση του, μέσω της προσθήκης νέων χώρων, χρήσεων και λειτουργιών σε έναν σύγχρονο ΠΟΛΥΧΩΡΟ, που θα  δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν την ιστορία και  τον πολιτισμό της Σκοπέλου και ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα  αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης με κινηματογράφο, θέατρο και  εκθεσιακούς  χώρους.  Σε  αυτούς τους χώρους, με αυτό τον τρόπο θα συνδυάζεται η μάθηση με την ψυχαγωγία,  οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με κινηματογράφο και θέατρο».

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή εξέφρασε την βούληση όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ορφέας είναι ένας ιστορικός, εμβληματικός χώρος της Σκοπέλου. Λειτουργεί ως κινηματογράφος, χειμερινός και θερινός από τα τέλη της δεκαετίας του '50· οι ηλικίες των εξηντάρηδων και άνω ανδρώθηκαν με τις προβολές του Ορφέα. Παλιότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες λειτουργούσε ως σχολείο και στο χώρο αυτόν παραδίδονταν μαθήματα μουσικής. Λειτουργεί ως το κέντρο της Πολιτιστικής ζωής της Σκοπέλου για πάνω από εξήντα χρόνια. Φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, χοροεσπερίδες, κάθε είδους εκδηλώσεις. Στην δεκαετία του 1990, όταν λειτουργεί το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου και φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο,  ο Ορφέας αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί την χρήση στον Δήμο Σκοπέλου με σκοπό την στέγαση του Φωτογραφικού Κέντρου και τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου.

Κατά την γνώμη μας έπρεπε να έχει ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένα χρόνο αργότερα η παράταξη του Δημάρχου, εισηγείται την τροποποίηση της πρότασης και την αντικατάσταση του πρώτου υποέργου, από ένα εντελώς διαφορετικό, στο οποίο το κτίριο του ΟΡΦΕΑ γίνεται αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κτίζονται νέα κτίρια για να στεγάσουν υπηρεσίες του Δήμου και εξαφανίζεται ο θερινός κινηματογράφος.

Συγκεκριμένα στη νέα πρόταση το 1ο υποέργο περιλαμβάνει τώρα την «ανακατασκευή του υφιστάμενου λιθόκτιστου κτιρίου για την αξιοποίηση του πρώην κινηματογράφου «Ορφέα» ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την προσθήκη νέουδιώροφου κτιρίου δυτικά του υπάρχοντος, με διοικητικούς χώρους γραφείων, αρχειακούς και άλλους βοηθητικούς  χώρους, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασηςΔιοικητηρίου (συμπλήρωση του υφιστάμενου) και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».

Ο λόγος της αλλαγής δεν εξηγήθηκε σε κανέναν. Έπαψε η ανάγκη για χώρο Πολιτισμού και προέκυψε ξαφνικά η ανάγκη για στέγαση δημοτικών υπηρεσιών; Και γιατί πρέπει αυτές να  στεγασθούν στον ΟΡΦΕΑ κι όχι στα άλλα οικόπεδα που ο Δήμος διαθέτει;

Επιχειρήθηκε μάλιστα να παρουσιαστεί η ριζική μεταβολή της πρότασης ως απλώς «αλλαγή του τίτλου του υποέργου» και αφέθηκε να διαρρεύσει ότι «για να μη χαθεί η χρηματοδότηση θα προτείνουμε διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά εμείς θα κατασκευάσουμε Πολιτιστικό Κέντρο»!

Την νέα πρόταση καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Πρέπει να τονιστεί ότι αποσιωποιήθηκαν ή αποκρύφτηκαν, εκ του πονηρού, οι όροι του από 10-03-1998 παραχωρητηρίου της ΚΕΔ (νυν ΕΤΑΔ) (ΑΒΚ 42, Αρ. Φακ. 314473) οι οποίοι ρητώς προβλέπουν ότι «Σκοπός της παραχώρησης είναι η δημιουργία Κέντρου Πολιτιστικών εκδηλώσεων» και ότι «Δεν επιτρέπεται η στέγαση διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου».

Έτσι στην ουσία παραπλανήθηκαν οι υπηρεσίες του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης που εισηγήθηκαν την έγκριση της πρότασης και ο Υπουργός που έλαβε την απόφαση.

Τώρα ομολογείται η λαθροχειρία του κ. Δημάρχου, αφού μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού αποστέλλει, περίπου στα κρυφά, προς την ΚΕΔ (ΕΤΑΔ) - χωρίς απόφαση κανενός οργάνου ή εισήγηση κάποιας υπηρεσίας του Δήμου - αίτημα «πολύ μικρής» τροποποίησης της απόφασης παραχώρησης, με την οποία βέβαια αναιρείται η ουσία της παραχώρησης. Με την επιστολή αυτή ομολογεί  ότι παραπλάνησε τον Υπουργό, τις υπηρεσίες του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και Κύριος οίδε ποιους άλλους.

Με την νέα πρόταση καταστρέφεται για πάντα ο ΟΡΦΕΥΣ! Χάνεται η δυνατότητα νααποκτήσει  η Σκόπελος ένα Κέντρο Πολιτισμού, αντάξιο της ιστορίας της, που τόσο έχει ανάγκη.

κ. Υπουργέ

Ζητούμε να μην συμβάλετε στην καταστροφή του εμβληματικού αυτού χώρου και να ακυρώσετε, για τους λόγους που προαναφέραμε, την απόφαση ένταξης ως προς το 1ο υποέργο - αν είναι δυνατόν να εγκρίνετε την αρχική πρόταση. ΟΔήμος Σκοπέλου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε κτιριακές υποδομές σε άλλα οικόπεδα που έχει στην ιδιοκτησία  του.

Αν η ανακατασκευή του ΟΡΦΕΑ και η ανάδειξή του σε Κέντρο Πολιτισμού της Σκοπέλου δεν είναι επιλέξιμη στην συγκεκριμένη πρόταση παρακαλούμε να την χρηματοδοτήσετεμέσω άλλου προγράμματος.

Πρωτοβουλία Πολιτών

"Φίλοι του ΟΡΦΕΑ"

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

  2. Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

  3. Μπουκώρο Χρήστο, βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ

  4. Μακρή Ζέττα  (Ζωή), βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ

  5. Μαραβέγια Κων/νο, βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ

  6. Λιούπη Αθανάσιο, βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ

  7. Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  8. Παπανάτσιου Αικατερίνη, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  9. Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ

10. Εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ

11. Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

12. Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

13. Εφημερίδα των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

14. Ιστοχώρο ΒΟΡΕΙΕΣ  ΣΠΟΡΑΔΕΣ

15. Ιστοχώρο SkiathosLife

16. Πολιτιστικούς φορείς του νησιού

17. Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους

18. Αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ Αμφικτυονίες ΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.