Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση του Θανάση Νάκου για τις Αποζημιώσεις των Αλιέων της Αλοννήσου

από τις ζημιές που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη του θαλασσίου πάρκου
Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση προς τους Υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους αλιείς...
της Αλοννήσου για τις ζημιές που προκαλούν οι φώκιες του Θαλασσίου Πάρκου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Νάκος στην ερώτησή του, στην περιοχή της Αλοννήσου λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής και ειδικότερα την προστασία του μοναδικού είδους της φώκιας. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν αγκαλιάσει το πάρκο και συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις και με τα μέσα που οι ίδιοι διαθέτουν στην ομαλή λειτουργία του αν και οι αλιείς του νησιού υφίστανται ζημιές από τα προστατευόμενα είδη και ειδικά στις εγκαταστάσεις τους, σε δίχτυα, βάρκες ή αλιευτικά εργαλεία.
Το παραπάνω ενδεχόμενο προέβλεψε και ο νομοθέτης ο οποίος στο νόμο 1650/1986 ορίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να αποζημιώνει τους θιγόμενους για τις ζημιές που προκαλούνται από είδη της άγριας πανίδας που έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία θα ορίζει το ύψος των αποζημιώσεων, των επιδοτήσεων και κάθε άλλης παροχής προς τους ζημιωθέντες. Δυστυχώς για την περιοχή της Αλοννήσου αυτή η απόφαση δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα οι αλιείς του νησιού να αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, εφόσον οι φθορές στα αλιευτικά τους εργαλεία είναι καθημερινό φαινόμενο και αναγκάζονται να τις αποκαθιστούν με δικά τους χρήματα που φθάνουν μέχρι και εννέα χιλιάδες ευρώ  ετησίως για τον καθένα. Το παραπάνω ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επιβαρύνει το οικογενειακό εισόδημα των αλιέων της περιοχής, ιδίως σήμερα που η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει επηρεάσει αρνητικά και τον κλάδο τους.
Ο κ. Νάκος, θέτοντας όλα τα παραπάνω υπόψη των αρμόδιων Υπουργών, ζητά να μάθει εάν θα αποζημιωθούν οι αλιείς της Αλοννήσου για τις ζημιές που υφίστανται καθημερινά από το προστατευόμενο είδος της φώκιας και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την οικονομική ενίσχυση τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται και στη νομοθεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.