Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Tο πλαφόν στη συνταγογράφηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προμήθεια φάρμακων

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
Για τα τεράστια προβλήματα στην προμήθεια φάρμακων από τους ασθενείς που δημιουργεί το πλαφόν συνταγογράφησης που έχει επιβληθεί στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ισχύει από τις αρχές του 2014.
«Στην ίδια υπουργική απόφαση, μαζί με το μέτρο, της πληρωμής 25 ευρώ σε κάθε εισαγωγή στα Δημόσια Νοσοκομεία, που ενώ εφαρμόσθηκε μερικές μέρες, μετά από την κοινωνική κατακραυγή, αποσύρθηκε και το μέτρο της πληρωμής 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στο Φαρμακείο, που ήδη εφαρμόζεται, το Υπουργείο Υγείας, επέβαλε και αλλαγές στην συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) προβλέπει ότι, ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται στο 2014 να συνταγογραφεί, ανά μήνα, μέχρι το 80% του κόστους των φαρμάκων που είχε συνταγογραφήσει στο 2013 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι, ο κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό για να συνταγογραφήσει φάρμακα, το οποίο αν το ξεπεράσει, δεν θα μπορεί να συνεχίσει την συνταγογράφηση, γιατί θα του το απαγορεύει το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Ήδη σε πολλούς γιατρούς έχει έρθει μήνυμα να σταματήσουν τις συνταγές για...
τον μήνα Ιανουάριο, παρότι δεν έχουν εξετάσει και συνταγογραφήσει ούτε για τους μισούς τους ασθενείς που τους αναλογούν.

Πρακτικά οι γιατροί θα πρέπει να χορηγούν λιγότερα φάρμακα στους ασθενείς τους, παρότι οι δωρεάν επισκέψεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν διπλασιαστεί, ειδικά για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω και της απεργίας των γιατρών του , που συνεχίζεται, ενάντια στο σχέδιο του Υπουργείου για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έτσι λοιπόν, οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μένουν χωρίς τα φάρμακά τους στην περίπτωση που ο θεράπων γιατρός τους έχει ξεπεράσει το όριο δαπάνης που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό το μέτρο θα συνθλίψει οικονομικά τους πολίτες και θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση, πέρα από την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων για να βρουν γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, που να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν, ώστε να καταφέρουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. 

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, είναι έντονο το φαινόμενο, ταλαιπωρημένοι ασθενείς και με σοβαρά προβλήματα υγείας να τρέχουν από ιατρείο σε ιατρείο για να βρουν γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν του.

Η κυβέρνηση, παρά τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε, μέσω της Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, αναθεωρώντας τον "οριζόντιο" χαρακτήρα του μέτρου του πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από τους γιατρούς, πρέπει άμεσα να αποσύρει το μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2014, καθώς το πλαφόν στη συνταγογράφηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προμήθεια φάρμακων από τους ασθενείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.