Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αλόννησος / Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο την Πέμπτη

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετέχει για πρώτη φορά, στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, από 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2016, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταφορές, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα μέχρι το 2050, την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.


Κάθε χρόνο, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ εστιάζει σε διαφορετικά θέματα. Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» εστιάζοντας αφενός στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων και αφετέρου στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και το συνδυασμό αυτών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό.

Φέτος συμμετέχουν στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ περισσότερες από 2.000 πόλεις από 50 χώρες, ευρωπαϊκές και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Η συμμετοχή του δήμου Αλοννήσου έχει ήδη εγκριθεί και στις 3 κατηγορίες συμμετοχής (Εβδομάδα Δράσεων - Μόνιμα Μέτρα - Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο), αποτελεί Χρυσή Συμμετοχή και είναι επιλέξιμη για το Βραβείο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν από το Δήμο Αλοννήσου, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσεων, από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν: (1) Βιωματικό παιχνίδι σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα σχολεία, (2) Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στα έγγραφα του δήμου, (3) Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω δελτίων τύπου, ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων, (4) Δωρεάν μετακίνηση επιβατών με το δημοτικό λεωφορείο για μία ημέρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, (5) Συντήρηση από εθελοντές των διαβάσεων για τους πεζούς, (6) Ενημέρωση των μαθητών, διανομή έντυπου υλικού και οργάνωση παιχνιδιών.

Οι συμμετέχοντες στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ καλούνται, επιπλέον, να υλοποιήσουν τουλάχιστον ένα νέο μόνιμο μέτρο που θα συνεισφέρει στη μετάβαση από τη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου σε ένα περιβαλλοντικά ορθό μεταφορικό μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αλοννήσου, θα εφαρμόσει  μόνιμα μέτρα: (1) Χορήγηση κινήτρων στους υπαλλήλους που θα πηγαίνουν στην εργασία τους με ποδήλατο, (2) Βελτίωση υποδομών (νέα πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ), (3) Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία, (4) Εκπόνηση νέου συγκοινωνιακού σχεδίου για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων, (5) Συντήρηση των μονοπατιών (καθαρισμός κλπ) μεταξύ των οικισμών ώστε να ενθαρρύνεται το βάδισμα.

Τέλος, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016, θα οργανωθεί η ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, κατά την οποία προγραμματίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλιακή οδό του λιμανιού του Πατητηρίου και η οργάνωση παράλληλων δράσεων.

Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

1 σχόλιο:

  1. Ολα τα παραπανω γραφωμενα είναι ωραια αλλα να μην μεινουν μονο στα λογια όπως τις περισοτερες φορες. Χρειαζονται πεζοδρονια διαβασεις κλπ. 30 χρονια λεω για το πεζοδρομιο που θα ξεκιναει από τα σχολεια μεχρι την πλατεια της Βοτσης αλλα τιποτα δεν εχει γινη.Σε αυτό το πεζοδρομιο θα κυκλοφορουν παιδια του σχολειου, γριουλες,τουρίστες,μαθητες που πανε στην ακαδημια ομοιοπαητικης κλπ.Αυτοι ολοι τωρα περπατουν μεσα σε ένα δρομο με μεγαλη κυκλοφορια αυτονικητων, μοτοσυκλετών,φορτηγων λεωφωρειων κλπ με μεγαλο κινδυνο ατυχήματος. Ας ελπισουμε αυτή την φορα να γινη αυτό το πεζοδρομιο στα πλαισια αυτου του προγραματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.