Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τραμουντάνα στις σχέσεις Δημοτικής Αρχής και Ναυτικού Ομίλου Σκοπέλου

Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.: «...η  μόνη σας έγνοια ή ανησυχία ήταν να απομακρυνθούμε από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, το οποίο είναι θεσμοθετημένο από το εγκεκριμένο πλέον Master Plan και όχι η διάθεση σας για βοήθεια. Υπάρχει κάτι που πρέπει να καταλάβουμε; Γιατί αν πρέπει, να το εξηγήσουμε και στα μέλη μας.»

Δήμαρχος Σκοπέλου: «Ο χώρος στο σημείο "8" είναι "χώρος Ναυταθλημάτων" και δεν θα μπορούσε να είναι "χώρος ΝΙΚΟΣ". Δεν δικαιούται αυτός ο χώρος να είναι ούτε ΝΙΚΟΣ, ούτε Πέτρος, ούτε Κωστής...»

"Θέμα" φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Ναυτικού Ομίλου (ΝΙΚΟΣ) με αποτέλεσμα ο Όμιλος να υποχρεωθεί (κλικ) πριν λίγο καιρό να αναγκαστεί να απομακρύνει το λυόμενο κτίσμα και τα σκάφη του από το λιμάνι «με αίτημα της ανάδοχης εταιρίας», η οποία είχε αναλάβει την ασφαλτόστρωση του λιμένα, μάλιστα υπό την απειλή "τσουχτερού" προστίμου...

Όπως ενημέρωσε την εφημερίδα "Βόρειες Σποράδες" ο Δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και προέδρου του ΔΛΤΣ Άγγελου Ξηντάρη, «πριν κάποιους μήνες έγινε σύσκεψη στην Αθήνα για την οριστικοποίηση του master plan του λιμένα. Ο χώρος στο σημείο "8" είναι "χώρος Ναυταθλημάτων" και δεν θα μπορούσε να είναι "χώρος ΝΙΚΟΣ". Δεν δικαιούται αυτός ο χώρος να είναι ΝΙΚΟΣ, Πέτρος, Κωστής..!»


Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος μάς απαντά για το "ιδιοκτησιακό":

«Όταν φτιάχτηκε το master plan για να προταθεί στο υπουργείο, όπως αυθαίρετα τους έβαλαν "χωρίς χαρτιά" εκεί, έτσι έγραψαν και την λέξη ΝΙΚΟΣ στο σημείο "8". Δεν γνώριζαν, ίσως, ότι η χερσαία ζώνη Λιμένος (ΧΖΛ) ανήκει στο δημόσιο και τη διαχείρισή της έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Ως εκ τούτου ό,τι και να γράψεις δεν υφίσταται νομικά, πολεοδομικά, αδειοδοτικά.


Επειδή, μαζί με τον πρόεδρο Άγγελο Ξηντάρη, θεωρήσαμε ότι το Δ.Σ. του ΝΙΚΟΣ κάνει λάθος, έχει παρανοήσει, τους καλέσαμε σε σύσκεψη και τους καταθέσαμε γραπτή πρόταση να τοποθετηθούν, με έξοδα του ΔΛΤΣ, τα γραφεία του Ομιλού και τα εκπαιδευτικά ιστιοπλοϊκά σκάφη, στο ανατολικό τμήμα του υπήνεμου μώλου (βλέπε σκαρίφημα).


Αντί απάντησης και θέλοντας μάλλον να κάνουν "ηρωική έξοδο" την οποία θα χρεωθεί η Δημοτική Αρχή, μας στέλνουν επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι:


"Δεν Σας κρύβουμε ότι με αφορμή την ή τις προτάσεις για απομάκρυνση του Ναυτικού Ομίλου από το σημείο που βρίσκεται και με γνώμονα ότι σκοπός ενός αθλητικού  σωματείου δεν είναι  η ρήξη με τους φορείς, που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στις δραστηριότητες του, το Διοικητικό μας Συμβούλιο θέλοντας να εξαντλήσει το θέμα συνήλθε τέσσερις φορές. Σε όλες τις συνεδριάσεις είτε έγιναν κατόπιν προφορικής Σας πρότασης (3), είτε γραπτής (1) καταλήξαμε στην ίδια απόφαση: Ότι το μόνο σημείο το οποίο μπορεί πρακτικά, ηθικά και νόμιμα να καταλαμβάνει το σωματείο μας είναι αυτό, όπου βρίσκεται και το οποίο παραχωρείται σε αυτό από το πρόσφατα εγκεκριμένο master plan του λιμανιού της Σκοπέλου, στο οποίο προβλέπεται ξεκάθαρα και ανέγερση κτηρίου του Ναυτικού Ομίλου."

Πρόστιμα από την Κτηματική!

Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας ο Δήμαρχος συνεχίζει:

«[...] ενώ έχουν προφορική ενημέρωση από το Λιμενάρχη Σκοπέλου και παρ' όλα αυτά δεν αποχωρούν... έρχεται κλιμάκιο της Κτηματικής για διάφορες υποθέσεις και μεταξύ αυτών μετράνε και το κτίσμα με την περίφραξη ΝΙΚΟΣ στο σημείο "8" και ζητούν τα σχετικά έγγραφα, ρωτούν αν υπάρχει παραχωρητήριο, πόσα χρόνια υφίσταται το κτίσμα και θέλουν να βεβαιώσουν πρόστιμο 29.000€ στα μέλη του ΝΙΚΟΣ!


Μετά από αυτές τις εξελίξεις γίνεται νέα σύσκεψη μεταξύ εμού, του Λιμενάρχη και του προέδρου του ΝΙΚΟΣ, ο τελευταίος δέχεται ότι πρέπει να αποχωρήσει ο ΝΙΚΟΣ, αλλά οι μέρες περνάνε και αυτό δεν γίνεται, ενώ ο εργολάβος μάς ειδοποιεί ότι μαζεύει τα εργαλεία του και θα εγκαταλείψει το έργο και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις γι' αυτό...



"Καρφιά" και φιλοφρονήσεις

Τελευταία επιστολή στην αλληλογραφία Δημοτικής Αρχής - ΝΙΚΟΣ, αυτή της 22ας Οκτωβρίου με παραλήπτη τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου και αποστολέα τη Δημοτική Αρχή:

«Με μεγάλη χαρά λάβαμε την επιστολή σας και διαπιστώνουμε ότι επιτέλους κάναμε γνωστή την ύπαρξη της Δημοτικής Αρχής στο σύλλογο σας. Έστω και με αυτό τον τρόπο βρήκαμε το  δρόμο να επικοινωνήσουμε μαζί.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το σύνολο των Συλλόγων του νησιού μας, από την 1η ημέρα  εκλογής μας, συνομιλεί μαζί μας για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν και μπορούμε να  συνδράμουμε στη  λύση  τους,  όπου αυτό  είναι  εφικτό, χωρίς να απαιτούν κατασκευές κτιρίων και υποδομών μιας και δεν είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων να δημιουργούν ιδιόκτητες υποδομές για Συλλόγους και άλλους Ιδιωτικούς Φορείς, αλλά υποδομές Δημοτικές που να μπορούν να τις χρησιμοποιούν οι Σύλλογοι και λοιποί φορείς π.χ Δημοτικό Στάδιο, κλειστό Γυμναστήριο, Λαογραφικά  Μουσεία  κλπ).

Ο  μοναδικός Σύλλογος που δεν το έχει κάνει, ούτε καν έχει επιδιώξει κάποια επαφή με τη Δημοτική Αρχή, είναι ο δικός σας και ειλικρινά πιστεύαμε ότι έχει πάψει να λειτουργεί.

Όταν προέκυψε πρόβλημα, λόγω εργασιών και κατασκευών για την απομάκρυνση των υλικών  που έχετε εναποθέσει στη χερσαία ζώνη ΛιμένοςΣκοπέλου, δύο φορές, με δική μας πρωτοβουλία ήρθαμε σε επαφή για να συζητήσουμε το παραπάνω θέμα, αλλά και να σας μεταφέρουμε τις σκέψεις μας για το πού σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε χώρο χρήσης για τα ναυταθλήματα του νησιού μας, ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Επειδή από την επιστολή που μας αποστείλατε, έχετε μάλλον παρανοήσει την υπόθεση του  Master Plan και του χώρου ναυταθλητικών δραστηριοτήτων σε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

α) Ο χώρος του Λιμανιού βρίσκεται στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος (ΧΖΛ) Σκοπέλου, ανήκει στο Δημόσιο και διαχειρίζεται από το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου.

β) Κάθε κατασκευή και κτίσμα εντός ΧΖΛ, όπως πρέπει να γνωρίζετε, ανήκει στο Δημόσιο και μόνον και πουθενά αλλού.  Η όποια κατασκευή προβλέπεται στο Master Plan θα υλοποιηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και μόνον με δικά του ή επιχορηγούμενα χρήματα και μετά την ολοκλήρωση τους θα παραχωρείται προς χρήση στους ενδιαφερόμενους.

Μέσα σε αυτές τις κατασκευές είναι και η κατασκευή κτιρίου για ναυταθλητικές δραστηριότητες.

Επειδή οι ανωτέρω κατασκευές προφανώς θα έχουν ένα σημαντικό χρόνο καθυστέρησης, κάναμε πρόταση για μια ελαφρά κατασκευή μετατοπισμένη μερικά μέτρα από τον χώρο που προβλέπεται το κτίριο ναυταθλημάτων, την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Δημοτικό Λιμενικό  Ταμείο.

Επειδή δεν έχουμε καμία αντιδικία με το σύλλογο σας, όταν αποφασίσετε να δραστηριοποιηθείτε ενημερώστε μας και όπου μπορούμε θα σας βοηθήσουμε και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια σας.

Τέλος, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος μας θα προσπαθήσει έτσι κι αλλιώς να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ναυταθλητισμού με όποιον τρόπο στο νησί μας.»

Όλες οι επιστολές (για την ιστορία)

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ.pdf by George Poulios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.