Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σκιάθος | Παράσταση στο Κέντρο Υγείας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας

Η Διοίκηση του παραρτήματος Σκιάθου του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας, εκφράζει την αντίθεση της για τη ψήφιση ακόμα ενός αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2021 που προβλέπει τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας , στη μείωση των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας με την οποία πετσοκόβονται συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και στραγγαλίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, στην αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν το λαό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Εν μέσω πανδημίας οι δαπάνες συνολικά για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 600 εκατομμύρια. Οι μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπονται από 608 εκατ. ευρώ το 2020 σε 300 εκατ. ευρώ για το 2021, ή αλλιώς μειωμένες κατά 50,6%!

Με το «καλημέρα» καταρρέει η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και  στον  εμβολιασμό  των  ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων.

Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων».

Ακόμα και στηνκρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους – οφέλους», με ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων.

Η μετατροπή των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση -εν μέσω επιδημίας- της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ για το 2021».

Φτάνει πια να πληρώνουμε με τη ζωή μας τις αντιλαϊκές τους πολιτικές!

Η Διοίκηση του παραρτήματος συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους, εργαζόμενους να διεκδικήσουν και να παλέψουν για:

    Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

    Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

    Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

    Ζητάμε άμεσα την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου από το κέντρο υγείας Σκιάθου για την ασφαλή και γρήγορη  μεταφορά ασθενών προς το νοσοκομείο Βόλου.

Εδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές είναι απαραίτητη η αναβάθμιση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.   Αντίθετα, τώρα, με την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ζούμε την δραστική υποβάθμιση του συστήματος υγείας που οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση και κάνει την υγεία λεία στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εμπόρευμα για γερά πορτοφόλια.

Οι  φορείς και οι σύλλογοι στη Σκιάθο, συντονισμένα κι οργανωμένα να απαιτήσουμε, για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα για την Δημόσια Υγεία και να υιοθετήσουν τα αιτήματα του υγειονομικού συνδικαλιστικού κινήματος ενόψει και του πιθανού τρίτου  κύματος πανδημίας και της έλευσης του χειμώνα. Αλλά και να αντιμετωπίζονται  παρόμοια φαινόμενα που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΦΟΡΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.