Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Εξώδικος δήλωση διαμαρτυρία και πρόσκληση για την διακοπή ρεύματος στη Σκόπελο

Της 

Ηλέκτρας - Λήδας ΚΟΥΤΡΑ του Κωνσταντίνου, 

Δικηγόρου Αθηνών, ΑΜ 30484 ΔΣΑ, 

Βουλγαροκτόνου 42, 11472, Αθήνα, κιν.6973373937, email: electrakoutra@yahoo.gr

ατομικά και ως Προέδρου και νόμιμης εκπροσώπου του φορέα Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα*, με έδρα ως άνω.

Κύριοι,

Κατόπιν καταγγελιών στο φορέα μας από αριθμό κατοίκων της Νήσου Σκοπέλου, διαλαμβάνουμε, κατεπειγόντως τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, από χθες 14 Φεβρουαρίου έχει διακοπεί εν τω μέσω κακοκαιρίας και χιονιά το ρεύμα στις Βόρειες Σποράδες (Σκόπελο, Σκιάθο και Αλόννησο).

Στη Σκόπελο διαμένουν δεκάδες άτομα με αναπηρία, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν συσκευές για να διατηρήσουν την υγεία τους ή/και να επιβιώσουν. Άλλοι εμποδίζονται κινητικά και ενίοτε χρειάζονται βοήθεια από συνανθρώπους και υπηρεσίες. Για να ζητήσουν αυτήν τη βοήθεια χρησιμοποιούν το τηλέφωνο, η λειτουργία του οποίου εξαρτάται από την ηλεκτροδότηση. Άλλα, πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και άλλες παθήσεις, τα φάρμακα για τις οποίες διατηρούνται μόνο στο ψυγείο. Σε πολλές κατοικίες η θέρμανση εξαρτάται αποκλειστικά από τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης. Παιδιά κατοικούν στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών, τα οποία, εκτός του ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπαγιάζουν, έχασαν το σχολείο τους σήμερα, καθώς η έλλειψη ρεύματος δεν τους επέτρεψε ούτε συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση.

Παρά το αναμενόμενο επικίνδυνο και ζοφερό αυτό σκηνικό, με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον ΔΕΔΔΗΕ να ανακοινώνει χθες το απόγευμα ότι τα συνεργεία της "καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες" να... προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το σημείο των βλαβών από την επομένη το πρωί.

Άγνωστο παραμένει το πώς οι βλάβες αποδόθηκαν σε πτώσεις δένδρων, εφόσον τα συνεργεία σας δεν είχαν καν προσεγγίσει.

Αλλά, ακόμα και αν είναι έτσι, άγνωστο παραμένει το τι μέτρα έχετε λάβει για να αντισταθμίσετε ή να περιορίσετε τους κινδύνους, έως και για τη ζωή, από την πλήρη διακοπή ηλεκτροδότησης για περίπου 24 ώρες ήδη.

Θα διαθέσετε μερικές εκατοντάδες ηλεκτρογεννήτριες για τα άτομα και τις οικογένειες που βάλλονται περισσότερο;

Θα φροντίσετε τα συνεργεία σας να μπορέσουν να εργασθούν βράδυ;

Θα τεκμηριώσετε τη βλάβη, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα (φωτογραφίες, βίντεο) ώστε να μπορεί να τεθεί στη διάθεση ημών και της Εισαγγελικής Αρχής που θα επιληφθεί τυχόν αναφοράς μας, σε περίπτωση που παραλείψετε να διορθώσετε τη βλάβη σήμερα ή να προβείτε σε ενέργειες που θα προστατέψουν τους πολίτες από τις συντριπτικές συνέπειες της διακοπής ρεύματος;

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την έλλειψη της προσήκουσας ενημέρωσης και της ταχείας αντιμετώπισης της βλάβης, όσο και για την έλλειψη συνεκτικού σχεδίου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης σε χιλιάδες συνδρομητές σας, από τους οποίους ζητάτε μάλιστα να πληρώνουν πλήρη λογαριασμό για συντήρηση δικτύου και σχετικές χρεώσεις, χωρίς να διασφαλίζετε ότι οι νησιώτες απολαμβάνουν την ίδια αδιάλειπτη παροχή ρεύματος με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ήτοι κατά διακριτική τους μεταχείριση.

ΖΗΤΟΥΜΕ άμεση ενημέρωση για το είδος, τη φύση και την έκταση της βλάβης, για τις (συγκεκριμένες) ενέργειες που λάβατε προς εντοπισμό και αποκατάστασή της, προσδιορίζοντάς τις επαρκώς, καθώς και για την εκτίμησή σας σχετικά με την αποκατάστασή τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ α) να διορθώσετε σήμερα τη βλάβη, είτε έχει νυχτώσει είτε όχι, β) σε διαφορετική περίπτωση, να παρασχεθούν εντός ωρών επαρκείς ηλεκτρογεννήτριες στους κατοίκους της Σκοπέλου, ώστε να διανεμηθούν στις οικογένειες που βάλλονται περισσότερο, ώστε να μην ξεπαγιάσουν τη νύχτα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν μηχανήματα απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία τους, αλλά και τα τηλέφωνά τους, ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια εφόσον χρειασθεί.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ να καταθέσουμε μηνύσεις και αγωγές σε βάρος σας, για την έκθεση σε κίνδυνο ζωής και υγείας από πρόσωπο με ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, αλλά και να ζητήσουμε συλλογικά την αναδρομική μείωση των τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι των Σποράδων για συντήρηση δικτύου κλπ χρεώσεις που υποτίθεται πως θα έπρεπε να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας στους νησιώτες των Σποράδων και αποκαθιστώντας την άνιση μεταχείριση (ανάστροφη διάκριση).

Παραμένω στη διάθεσή σας για την προσήκουσα ενημέρωση.

Μετά τιμής,

Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα

Δικηγόρος, Πρόεδρος και νόμιμη εκπρόσωπος του Φορέα

__________________

* η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (H.A.H.R.) είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστοποιημένος με Υπουργική Απόφαση από την Πολιτεία (ΦΕΚ 836/τ.Β’/19-3-2012). Με την ιδιότητα αυτή είναι από ετών καταγραμμένη με αα 09110ΑΕΕ12066021Ν-1032  στο Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης που τηρείται στο παραπάνω Υπουργείο και υλοποιεί, αυτοτελώς ή/και σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκπαιδεύσεις Δικηγόρων σε ζητήματα δικαιωματικής προστασίας και πρόγραμμα νομικής αρωγής κατά την έννοια του άρθρου 15.2 του Ν.3226/2004.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.