Η ένταξη του Νοσοκομείου Βόλου στο σύστημα του ΕλληνικούΔικτύου Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG) αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο για τη βαθύτερη και πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς».
Με το σύστημα DRGό,τι κινείται εντός νοσοκομείου θα κοστολογείται και συγχρόνως θα «αξιολογείται» βάσει των προσδιορισμένων οικονομικών δεικτών. Πρόκειται για καταγραφή του πόσο «κοστίζει» κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κ.ά., σύμφωνα πάντα με τη λογική υγεία - κόστος και ασθενής - πελάτης. Τα DRGs καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ...«αλλαγή κουλτούρας», στρώνοντας δηλαδή το έδαφος για τη σημερινή νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του, η οποία αποδείχτηκε εγκληματική μέσα στην πανδημία.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου χρηματοδότησης, όπου θα επιβραβεύονται με χρηματοδότηση τα νοσοκομεία που θα περιορίζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις μέρες νοσηλείας και γενικότερα το "κόστος" της νοσηλείας.Όχημα γι' αυτήν την πολιτική θα αποτελέσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG ) που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών Υγείας προς τους πολίτες.
Στις ΗΠΑ, τα DRGs χρησιμοποιούνται από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80 για την αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Στη Γερμανία έκλεισαν χιλιάδες κρεβάτια, επειδή δεν ήταν «ανταγωνιστικά», στη Γαλλία έκλεισαν μαιευτικές κλινικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως και χειρουργικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 1.500 πράξεις ετησίως, στην Αγγλία τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 4.000.
Η εξέλιξη αυτή έχει άμεση σχέση με το «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ, που προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά. Στόχος του νέου συστήματος χρηματοδότησης δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας των πολιτών αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των πολιτών και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων. Πλέον, τα ίδια τα νοσοκομεία ως αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες θα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες του νοσοκομείου όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με την πώληση υπηρεσιών σε ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες, δηλαδή να λειτουργούν πλήρως ως επιχειρήσεις.
Το μάρμαρο, εκτός από τους ασθενείς, θα το «πληρώσουν» οι γιατροί,οι νοσηλευτές και συνολικά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι θα καλούνται να γίνουν λογιστές, εισπράκτορες και ταμίες προκειμένου να μαζευτούν έσοδα και θα καθίστανται υπεύθυνοι για την απώλεια χρημάτων και κατά συνέπεια τη στέρηση των αντίστοιχων πόρων σε εξοπλισμούς και σε προσωπικό.
Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του νοσοκομείου, και συνολικά τους εργαζόμενους στην περιοχή μας, να απαιτήσουν να μην ενταχθεί το Νοσοκομείου Βόλου στο σύστημα του Ελληνικού Δικτύου Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG). Να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, γιατρών, νοσηλευτών και επιστημονικού προσωπικού, καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να καλύψει πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες στην περιοχή της Μαγνησίας.
KKE
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.