Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Κλειστές τάξεις και τα τρία - δύο το όραμα της Διεύθυνσης Β’ Εκπαίδευσης Μαγνησίας για το Γυμνάσιο Σκοπέλου το 2022 - 23

Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα
Δικηγόρος
Ο Διευθυντής της Δ/νσης 2βάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Π. ΣΤΑΧΤΕΑΣ (Μαθηματικός - Πληροφορικός - Μετεωρολόγος), παρά τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές του Γυμνασίου Σκοπέλου, αποφάσισε εν τω μέσω πανδημίας και την ώρα που το Γυμνάσιο μέτρησε κρούσματα σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματά του, βιώνοντας ακραιφνή ενδοσχολική διάδοση -για την οποία η 2βάθμια φέρει ευθύνες- να μειωθεί κατά 33,3 % ο αριθμός των τμημάτων την επόμενη σχολική χρονιά 2022-23, από 3 σε 2 «το ανώτατο» (!) για κάθε τάξη, εκτινάσσοντας έτσι τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη σε αύξηση περί το 50%!

Την αρμοδιότητα αυτήν δίνει στον κ. Σταχτέα η παρ.4 του άρθρου 7 του Νόμου 3848/2010, που ορίζει ότι:

«4. Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.»

Αντίστοιχα «φταίει» και η 72367/ΓΔ4/17-6-2021 Υ.Α., που αφήνει στις ορέξεις ενός διοικητικού οργάνου σημαντικότατα θέματα όπως ο αριθμός των τμημάτων στο σχολείο (και συνεπώς των παιδιών ανά τάξη). Αυτή ορίζει ότι:

«β) Οι Διευθυντές/ντριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα Γυμνάσια και για τα Γενικά Λύκεια και οι Περιφερειακοί/ές Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα Επαγγελματικά Λύκεια οριστικοποιούν με απόφασή τους τα τμήματα που θα λειτουργήσουν ανά σχολική μονάδα το επόμενο σχολικό έτος σε όλες τις τάξεις σε χρόνο που ορίζεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.» 

Δηλαδή, κ. Σταχτέα, «το κάνω επειδή… μπορώ;»

Για όποιον δεν κατάλαβε, η υγεία και το καλώς έχειν των παιδιών μας εξαρτώνται από όργανο που δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί το πολύπλοκο εγχείρημα της οργάνωσης και διοίκησης μονάδων εκπαίδευσης. Τα δικαιώματά μας εξαρτώνται από το τι καιρό κάνει στις διαθέσεις του δόκτωρος μετεωρολόγου που ορίσθηκε ως διευθυντής της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Γιατί κ. Σταχτέα μας να αυξηθεί τόσο η πληρότητα των τμημάτων; Δεν σας άρεσε το ότι ήδη λειτουργούν με την ανώτατη ανεκτή πληρότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και συστάσεις για την περίοδο της πανδημίας; Δεν έφτανε τόση διακινδύνευση; Θέλετε κι άλλη; Χρειάζεται να κλείσουν οι –διαθέσιμες, «χωροταξικά»- τάξεις προκειμένου να ικανοποιηθεί η διεύθυνσή σας και η κεντρική όρεξη να κανουμε οικονομία, σε βάρος των συνθηκών της εκπαίδευσης, αλλά εν προκειμένω και σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών και των οικογενειών τους;

Διαβουλευτήκατε με γονείς και μαθητές για να προχωρήσετε δια μιας σε μια τέτοια ενέργεια; Επισκεφθήκατε ποτέ το Γυμνάσιο Σκοπέλου; Σκεφτήκατε τις συνέπειες των πράξεών σας;

Δεδομένων και των συνθηκών υπό τις οποίες λήφθηκε, η απόφαση αυτή εμφανίζεται ως κατάπτυστη, είναι δε ξεκάθαρα βλαβερή για τα δικαιώματα των παιδιών.

Όλα τα δημόσια όργανα, κ. Σταχτέα, στις αποφάσεις που λαμβάνουν, οι οποίες αφορούν παιδιά κι επηρεάζουν τα δικαιώματά τους, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Το λέει το Σύνταγμα, το λεν κι οι διεθνείς Συμβάσεις που έγιναν νόμοι του κράτους μας.

Δεν νοείται να λειτουργούν τα τμήματα του Γυμνασίου επί σειράν ετών με παρόμοια πληρότητα, και μέσα στην πανδημία να έρχεσθε να κάνετε τα τρία δύο. Καλείσθε να ανακαλέσετε οίκοθεν την κακοποιητική σας πράξη.

Σε περίπτωση που δεν το πράξετε, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης (η Αναπλ. Διευθύντρια Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα), καλείται, σύμφωνα με την αρμοδιότητά της, να τροποποιήσει άμεσα την απόφαση αυτήν, η οποία εκθέτει σε κίνδυνο τα παιδιά μας, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της πανδημίας. Τώρα, προτού δημιουργηθεί τετελεσμένο από τις πράξεις και παραλείψεις του κ. Σταχτέα.

Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα

Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.