Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου για το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στο Τέλος Ταφής και Περιβαλλοντικής Εισφοράς

Καλούμε τους κατοίκους της Σκιάθου να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση της δημοτικής αρχής και να παλέψουν ενάντια στο νέο αυτό “περιβαλλοντικό” χαράτσι


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, και όπως είχαμε προαναγγείλει, προτείναμε ένα ψήφισμα ενάντια στο νέο χαράτσι μέσω της Ταφής Απορριμάτων που έρχεται για να προστεθεί στις πλάτες των δημοτών όλης της χώρας, συνεπώς και της Σκιάθου. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τη στάση που τηρεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Για να ξεφύγει από τη συζήτηση και για να μην ταυτιστεί απόλυτα με το νέο αυτό χαράτσι έριξε “λάσπη στον ανεμιστήρα” κάνοντας επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα στον επικεφαλής της παράταξής μας (με “ολίγην” από αντικομμουνισμό). Μάλιστα δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος χαρακτήρισαν το θέμα άσχετο με τους κατοίκους της Σκιάθου, λες και οι κάτοικοι της Σκιάθου δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Είναι άλλωστε γνωστή πλέον η τακτική που ακολουθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις άλλες παρατάξεις, να μετατρέπεται η συζήτηση σε “ροντέο” και σε ανταλλαγή ύβρεων, πρακτική που έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει, για να “θολώσουν” τα νερά και να μην ταυτιστούν με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης .

Βέβαια δεν περιμέναμε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για να μάθουμε το ποιόν τους. Είναι η ίδια δημοτική αρχή  που έχει παραδώσει σε ιδιώτες την ανακύκλωση. Που λειτουργεί την καθαριότητα με πληθώρα συμβασιούχων.

Που στις καταγγελίες και διαμαρτυρίες κατοίκων για καύση σκουπιδιών σε χώρο υπό την ευθύνη της, απαντά με “καύση κλαδιών”, αλλά όταν αποδεικνύεται το αντίθετο απαντά με το μνημειώδες “για τους γύφτους δεν μιλάτε”. 

Η δήθεν ανακύκλωση που γίνεται σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Η “αγορά σκουπιδιών”, η λογική “ όσο πετάω τόσο πληρώνω” φέρνουν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, ενώ παράλληλα τα λεφτά πάνε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους .

Η μετατροπή των ανακυκλώσιμων σε καύσιμη ύλη ( SRF- RDF) και η καρκινογόνα καύση τους δεν είναι ανακύκλωση.

Παρόλο που η πλευρά της δημοτικής αρχής ψήφισε λευκό, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών Τέλους Ταφής και Περιβαλλοντικής Εισφοράς από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και ζητά:

Την κατάργηση άμεσα των  χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς. 

Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις  και παραχωρήσεις.

Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη  φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.  Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. 

Καλούμε τους κατοίκους της Σκιάθου να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση της δημοτικής αρχής και να παλέψουν ενάντια στο νέο αυτό “περιβαλλοντικό” χαράτσι.

Λαϊκη Συσπείρωση Σκιάθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.