Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Χειροθετήθηκε Αναγνώστης από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο ο Παναγιώτης Κεχριώτης [φωτογραφίες]

Χειροθεσία | η τελετουργία της τοποθέτησης του χεριού κάποιου ιεραρχικά ανώτερου (επισκόπου, ιερέως κ.λπ.) πάνω στο κεφάλι ενός και η ανάδειξή του σε ορισμένο «αξίωμα» (μοναχού, αναγνώστη κ.λπ.)

Στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει με λαμπρότητα η  Σκόπελος την μνήμη του Αγίου Ρηγίνου, Επισκόπου και πριν την ανάγνωση του Αποστολικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε Αναγνώστη* τον μαθητή Γ΄ Γυμνασίου και υιό Ιερέως Παναγιώτη Κεχριώτη, ο οποίος εντρυφά στα ιερά γράμματα από βρέφους και μαθητεύει στο ιερό Αναλόγιο. 


Στον παραινετικό λόγο του ο Σεβασμιώτατος ενεθάρρυνε τον νέο Αναγνώστη να καλλιεργεί την αγάπη του για την μελέτη και την ανάγνωση, ενώ τόνισε προς όλους ότι η γλώσσα της Εκκλησίας είναι η πατρογονική μας γλώσσα και δεν μας τιμά να την αγνοούμε και να ονομάζουμε αδυναμία κατανόησης την απροθυμία μελέτης.

Ο νέος Αναγνώστης Παναγιώτης Κεχριώτης είπε σχετικά:


«Σας ευχαριστώ όλους έναν έναν ξεχωριστά για τις όμορφες και αγαπητές ευχές σας. Ο θεός να σας ευλογεί  Η Εκκλησία μας έχει πολλές θέσεις - αξίες όπως, αξίωμα για θέση ιεροψάλτη, για πρωτοψάλτη, για αναγνώστη, για ιερέα, για διάκονο, για δεσπότη. Όλα αυτά όμως είναι δεύτερα. Σημασία δεν έχει το αξίωμα της θέσης, αλλά το αξίωμα της ψυχής. Όλα τα αξιώματα των θέσεων μετά τον θάνατο θα τα αφήσουμε εδώ, το αξίωμα όμως της ψυχής  θα το πάρουμε μαζί μας. 

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον κύριο Ιωάννη Κασσανδριανό, τον Πρωτοψάλτη μας, ο οποίος χάρη στην δική του θέληση και χαρά με υποδέχθηκε στο ψαλτήρι. Χωρίς αυτόν δεν θα τα είχα καταφέρει όλα αυτά, το τυπικό, τους ψαλμούς, τις ακολουθίες και ό,τι άλλο του ήταν δυνατό να προσφέρει.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.»

Η πρεσβυτέρα κα Χαρά Καραμήτσου - Κεχριώτη, μητέρα του Παναγιώτη γράφει:


«Ο Άγιος Ρηγίνος, μεγάλη η χάρη του σήμερα μας αξίωσε να ακούσουμε και  πάλι το Άξιος από τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας. Αυτη την φορά για τον μικρό μας Παναγιώτη που τον χειροθέτησε αναγνώστη.

Μεγάλη η συγκίνηση αλλά και η ευλογία.

Χρόνια Πολλά, βοήθεια μας να είναι ο Άγιος Ρηγίνος.»



























* Ο Αναγνώστης στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτόνομος βαθμός κατώτερου κληρικού, του οποίου η διακονία έχει να κάνει με την ανάγνωση αγιογραφικών κειμένων, τα οποία σε συνέχεια της ιουδαϊκής παράδοσης αναγιγνώσκονται στις χριστιανικές ακολουθίες κατά την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τους και στη Ρωμαιοκαθολικούς.

Συνήθως ο βαθμός του Αναγνώστη αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο για την είσοδο κάποιου στον ανώτερο κλήρο ενώ αρκετές φορές απονέμεται και στους ιεροψάλτες.

Η χειροθεσία κάποιου σε αναγνώστη γίνεται από τον Επίσκοπο με την ανάγνωση ειδικής ευχής.

Ο κύριος λόγος της δημιουργίας αυτής της ειδικής τάξης κληρικών ήταν η ανάγκη για πρόσωπα με εξειδικευμένη καλλιέργεια στην ανάγνωση των Γραφών.

Στην Εκκλησία της Ελλάδος, σήμερα, είναι ο μοναδικός, από τους πολλούς παλαιότερους, βαθμός κατώτερου κληρικού που εξακολουθεί να υφίσταται.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Έλαμψε η Χάρις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.