Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ακρογιαλιές Δειλινά | Ο Γιώργος Ξηντάρης και το «μουσικό σχολείο» Ανατολή


Ο Σκοπελίτης δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ξηντάρης είναι ο λόγος που η Σκόπελος αγάπησε το ρεμπέτικο. Στο ντοκιμαντέρ «Ακρογιαλιές Δειλινά» θα μας μιλήσει για την πορεία του, τα «Δειλινά», την «Ανατολή» και το νησί που γεννήθηκε και λάτρεψε.

Βρέθηκε εσωτερικός μετανάστης στην Αθήνα δούλεψε ως οικοδόμος, αγάπησε το μπουζούκι και τη μουσική, κυνήγησε δίσκους γραμμοφώνου, γνώρισε σπουδαίους λαϊκούς δημιουργούς και έφερε το ρεμπέτικο στη Σκόπελο, στα« Δειλινά» τη δεκαετία του '70, έμαθε στους Σκοπελίτες «νέα» ακούσματα και τους έδειξε μια άλλη κουλτούρα.

Στο μαγαζί του, στην «Ανατολή», έχουν παίξει πολλοί Σκοπελίτες μουσικοί και όλοι το χαρακτηρίζουν ως ένα μεγάλο σχολείο. Ήταν και είναι η έμπνευση για πολλές γενιές μουσικών του νησιού για να ασχοληθούν με το μπουζούκι και πάντα, όπως μας είπαν, είχαν μια θέση στην ορχήστρα του στο μαγαζί και ας ήταν και αρχάριοι. 

Γι' αυτό η Σκόπελος απέκτησε τόσο καλούς λαϊκούς μουσικούς, γιατί οι μουσικοί του ρεμπέτικου της πρωτης γενιάς άφησαν χώρο στους νέους τροφοδοτώντας τους με αγάπη, γνώση και εμπειρίες.

Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE
Υποστηρίξτε μας εδώ https://www.paypal.com/donate/...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.