Δεν έχει άδικο ο αναγνώστης που έγραψε «τις ερωτήσεις σας στο νέο δήμαρχο». Κάντε λίγη υπομονή (1 μήνας απέμεινε) και ελπίζω να πληροφορηθείτε όλη την αλήθεια για τη λιμνοδεξαμενή του Πανόρμου αλλά και για τη σκοπιμότητα της κατασκευής της.
Πάντως το έργο αξίας κάποιων εκατομμυρίων ευρώ δεν κατασκευάζεται κατ’ αρχάς για να τροφοδοτήσει το νησί της Σκοπέλου με καθαρό πόσιμο νεράκι σε περιπτώσεις λειψυδρίας, όπως σε πολλούς συμπολίτες μας έχει δοθεί αυτή η λαθεμένη εντύπωση. Η λιμνοδεξαμενή σκοπό έχει την άρδευση και όχι την ύδρευση.
Σχετικά μάλιστα με τα δύο νέα υποέργα, που αναφέρατε, σας πληροφορώ...
πως είναι στον αέρα και στη φαντασία κάποιων. Όχι μόνο μελέτες κατασκευής και μελέτες περιβαλλοντικών όρων δεν υπάρχουν, αλλά ούτε πηγή χρηματοδότησης.
πως είναι στον αέρα και στη φαντασία κάποιων. Όχι μόνο μελέτες κατασκευής και μελέτες περιβαλλοντικών όρων δεν υπάρχουν, αλλά ούτε πηγή χρηματοδότησης.
Όσο για το ταχυδιυλιστήριο... τι μας λέτε τώρα; Εδώ ένας βιολογικός και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα εμπιστευθούμε να πιούμε το νερό που θα βγαίνει από ένα διυλιστήριο ταχείας επεξεργασίας; Στα ταχυδιυλιστήρια πρέπει να υπάρχουν μέτρα συστηματικής απολύμανσης, διαδικασία χλωρίωσης και 24ωρη παρακολούθηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Με τι προσωπικό άραγε θα λειτουργήσει;
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι λιμνοδεξαμενές στον πυθμένα τους έχουν λάσπη για λόγους ευνόητους -για να συγκρατείται στον πάτο η μεμβράνη. Εκτός από τη λάσπη στον πυθμένα της κατακάθεται και επιπλέον σαβούρα πάσης φύσεως, νεκρά ζώα και πουλιά, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την καθαρίζουμε και να την απολυμαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, οι μεμβράνες επιφανειακής κάλυψης της λεκάνης πολύ συχνά σκίζονται και πρέπει να «μπαλωθούν». Σε κάθε περίπτωση η λιμνοδεξαμενή πρέπει να αδειάσει.
Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κομμάτι, αφού κατασκευαστεί το έργο, οι δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησής του καθώς και των αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων που θα υδροδοτούνται από αυτό, θα βαρύνουν αποκλειστικά τους ωφελούμενους και θα καταβάλλονται από αυτούς υπό μορφή ανταποδοτικού τέλους.
Το δικά μου συμπεράσματα:
1. Η ιστορία -ο κακός σχεδιασμός έργων- επαναλαμβάνεται. Η λινμοδεξαμενή, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή, ποτέ δεν θα κάνει απόσβεση.
2. Από τη μια η αδημονία των κυβερνώντων να εκτελούνται πάση θυσία μεγάλα έργα και από την άλλη η ανάπτυξη, χωρίς όρια και έλεγχο, στην οποία γίνονται σύμμαχοι οι δήμοι, αφ’ ενός υπονομεύουν τον τόπο και αφ’ ετέρου οδηγούν το περιβάλλον όλο και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση.
“αναγνώστης Η.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.