Με
αφορμή της τελευταίες εξελίξεις και
συγχρόνως της ολοένα αυξανόμενες
επιθέσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων, από
τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, blogs, ακόμα και
απλών ανθρώπων στον δρόμο, πήρα το θάρρος
να γράψω, για να ακουστεί και η άλλη
πλευρά, η άλλη όψη του νομίσματος, με
την δική μου ματιά.
Πριν
από κάμποσα χρόνια, όταν προσλήφθηκα
για πρώτη φορά στον “δημόσιο τομέα”
σαν συμβασιούχος, η υπηρεσία ζητούσε
τρεις ανθρώπους για το συγκεκριμένο
πόστο, άλλα οι αιτούντες ήταν μόνο δύο.
Βλέπετε, τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά,
πολύ καλύτερα, δουλειές υπήρχαν και με
καλύτερο μεροκάματο. Τότε εγώ ξεκίνησα
με 180.000 δρχ., όταν έξω, παίρναν 250-300.000 δρχ.
Μετά από...
μερικά χρόνια, βγαίνει μία προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. που περιλαμβάνει και την δικιά μου ειδικότητα, κάνω αίτηση, πάλι χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή και επιτυγχάνω. Ο μισθός μου τότε ήταν γύρω στα 1.100 ευρώ, όταν έξω, ο τελευταίος εργάτης έπαιρνε πάνω από 1.400 ευρώ.
μερικά χρόνια, βγαίνει μία προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. που περιλαμβάνει και την δικιά μου ειδικότητα, κάνω αίτηση, πάλι χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή και επιτυγχάνω. Ο μισθός μου τότε ήταν γύρω στα 1.100 ευρώ, όταν έξω, ο τελευταίος εργάτης έπαιρνε πάνω από 1.400 ευρώ.
Από
την αρχή που πρωτοξεκίνησα, έκανα την
δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, με
ζήλο, προσπαθώντας για το καλύτερο με
ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βέβαια, θα μου
πείτε ότι το έκανα, γιατί επιζητούσα
κάποια στιγμή την μονιμοποίησή μου. Δεν
είναι μακριά από την αλήθεια αυτό, αλλά
το θέμα είναι ότι και μετά από αυτήν,
συνέχιζα να εργάζομαι, με την ίδια αγάπη,
τον ίδιο ζήλο και μεγαλύτερη αυταπάρνηση.
Όλο
αυτό το διάστημα,τα μόνα που κατάφερα
να αποκτήσω, ήταν ένα μεταχειρισμένο
μηχανάκι (20ετίας
τώρα)
και ένα μεταχειρισμένο αμάξι (και
αυτό 20ετίας). Το
ίδιο χρονικό διάστημα, κάποιοι άλλοι, αποκτούσαν 2 και 3 αυτοκίνητα και
συγχρόνως έχτιζαν τουλάχιστον ένα σπίτι
(μην πω και
παραπάνω).
Δεν παραπονιέμαι αλλά ούτε και ζήλεψα
ποτέ μου για τα αγαθά των άλλων. Όλα αυτά
τα χρόνια, κατάφερα
να ζήσω την οικογένειά μου αξιοπρεπώς, στερημένα
μεν σε πολλά πράγματα, αλλά αξιοπρεπώς.
Και
ερχόμαστε στο τώρα. Η κατάσταση είναι
ζοφερή, αύξηση της ανεργίας, επιχειρήσεις
κλείνουν, οικοδομή δεν υπάρχει, περικοπές
παντού, χαράτσια που γονατίζουν. Όλοι
πλέον στρέφουν τα βέλη τους, στους
δημοσίους υπαλλήλους. Αυτοί φταίνε για
όλα, ξηλώστε τους. Αυτοί φταίνε; Δεν
φταίει ο εκάστοτε βουλευτής, ο εκάστοτε
νομάρχης, ο όποιος δήμαρχος, η κάθε
κυβέρνηση που στον βωμό της
ψηφοθηρίας, προσλάμβανε άτομα, υπερφορτώνοντας
το δημόσιο; Και πολλές φορές, προσλάμβαναν
άχρηστους που ούτε καν πατούσαν στη
δουλειά, με την ανοχή την δικιά τους.
Ξεκινάει το ξήλωμα, όπως - όπως και όποιον
πάρει ο χάρος, χωρίς κάποια σοβαρή
αξιολόγηση, χωρίς να προσμετρηθεί η
προσφορά του καθενός όλα αυτά τα
χρόνια, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν
ΤΡΟ'Ι'ΚΑ, κυβέρνηση, αλλά κυρίως όλος
αυτός ο κόσμος που ζητάει να χυθεί
δημοσιοϋπαλληλήστικο αίμα. Κατάφεραν
οι κυβερνώντες, να στρέψουν τον κόσμο κατά των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια
προσπάθεια να καλύψουν τα δικά τους
εγκληματικά λάθη που οι ίδιοι διέπραξαν
όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα ατιμωρητί.
Κύριοι, ελάτε,
είμαι έτοιμος, περιμένω ανά πάσα ώρα και
στιγμή, την απόλυσή μου. Δεν θα σας
παρακαλέσω, ούτε θα σας φοβηθώ, παρά
μόνο θα σας λυπηθώ. Θα σας λυπηθώ, γιατί
το δικό μου το αύριο το ξέρω, το περιμένω, το
δικό σας δεν ξέρω, το δικό σας δε μπορώ
να περιμένω. Οΐμε και αλίμονο, σε όλους
εσάς για την κατάντια της χώρας μας, τον
εξευτελισμό των Ελλήνων, την πείνα των
παιδιών μας.
Ο
θεός να σας λυπηθεί.
Astropeleki
Καλά μας τα είπε ο κύριος, αλλά δεν μας είπε το ποιο σημαντικό, τη ψήφιζε τότε και τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαληθεια, αυτο εχεις να πεις μονο;τι ψηφιζε ο παραπανω κυριος;πως τον κοβεις δηλαδη,απο αυτα που γραφει.ομως αυτο που εχει σημασια τωρα,οποιο κομμα και αν υποστηριζε ,εναι το τι γινεται τωρα.και αν καποιος ψηφιζε λαθος κομμα κατα την γνωμη σου, πρεπει τωρα να τιμωρηθει;γιατι μη μου πεις οτι υπαρχει κομμα στην ελλαδα σημερα που κανοντας αυτοκριτικη δεν ριχνει εστω και καποια ευθυνη στον εαυτο του,εστω για την αδυναμια μας να αποτρεψουμε στο ελαχιστο αυτο που εχει συμβει.κατα τα αλλα,αν δεν μπορουμε να αποτρεψουμε απολυσεις απο το δημοσιο,τουλαχιστον αυτο ας γινει με καποια κοινωνικα κριτηρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερώτηση ήταν ρητορική, ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει .Aν θες να καταλάβεις αγαπητέ ραγιά δεν το παρκάρω βίντεο σε αυτό το link
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=NHkrH3S6sbo&feature=related
Εγώ θα συμφωνήσω με τον φίλο μας αλλά θα του διατυπώσω και ένα ερώτημα. Όταν ο ίδιος μάς λέει επι λέξει:
ΑπάντησηΔιαγραφή"κάθε κυβέρνηση που στον βωμό της ψηφοθηρίας, προσλάμβανε άτομα, υπερφορτώνοντας το δημόσιο; Και πολλές φορές, προσλάμβαναν άχρηστους που ούτε καν πατούσαν στη δουλειά, με την ανοχή την δικιά τους"
τι πιστεύει, ότι θα πρέπει να διατηρηθούν αυτά τα άτομα στο Δημόσιο; έχουμε σήμερα την πολυτέλεια οι Έλληνες φορολογούμενοι να επιβαρυνόμαστε με τις αμοιβές αυτών των άχρηστων; Συμφωνώ βέβαια ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια πραγματική αξιολόγηση και όχι οριζόντιες απολύσεις, να αξιολογηθεί η προσφορά και η χρησιμότητα του καθενός και μετά βεβαίως και να γίνουν οι απολύσεις αφού όλοι γνωρίζουμε τι γινόταν όλα αυτα τα χρόνια. Είναι δυνατόν να συζητάμε τρία χρόνια τώρα, η Ελλάδα να έχει χρεοκοπήσει, περισσότεροι απο ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να έχουν μείνει χωρίς δουλειά και να εξακολουθούμε να πληρώνουμε όλοι μας επίορκους, άχρηστους, διεφθαρμένους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους; Που τελικά δεν αφήνουν και τους έντιμους εργαζόμενους να προσφέρουν έργο, γιατί αυτό συμβαίνει στο τέλος.Όσο για το αν επιθυμεί όλος ο κόσμος να χυθεί δημοσιουπαλληλικό αίμα όπως γράφει ο φίλος άς γνωρίζει ότι έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα απο πολλούς συναδέλφους του όλοι εμείς οι απέξω που έπρεπε να αντιμετωπίζουμε το ελληνικό δημόσιο, το χειρότερο κράτος στον κόσμο όπως είπε κάποιος Έλληνας του εξωτερικού.Εγώ βλέπω ποταμούς αίματος (πρώην) εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ούτε μία απόλυση ακόμη στο Δημόσιο, τελικά μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τα παιδιά ενός ανώτερου θεού;
Ή μήπως συμπεριλαμβάνουν στις τάξεις τους, τους καλύτερους πελάτες αυτού του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό;
1. Αν διαβάσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διαπιστώσετε ότι και όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους να απολύσουν τα χρήματα που εξοικονομούνται δε φτάνουν ούτε για τους τόκους.
Διαγραφή2. Στο Δημόσιο εργάζονται επί 10ετίες συμβασιούχοι που είναι οι άμεσες "απώλειες" του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα, από τη στιγμή που δεν επαναπροσλάμβάνονται. Άρα και στο Δημόσιο υπάρχουν ήδη απολύσεις.
3. Οι προηγμένες χώρες όπως Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία, κλπ έχουν πολύ μεγαλύτερο (σε ποσοστά) Δημόσιο από την Ελλάδα. Κι όμως πάνε μπροστά. Ανεξήγητο ...
4. Την προσωπική μας πολιτική ευθύνη πότε περιμένουμε να την αναλάβουμε; Ή μήπως και για το κατάντημά μας φταίνε και πάλι "οι άλλοι"; Όσο στηρίζουμε ένα σύστημα άθλιο, όπως αποδείχθηκε στην εφαρμογή του, για τα δεδομένα της Ελλάδας αυτά θα παθαίνουμε και ακόμα χειρότερα. Ο Κοινοβουλευτισμός (λέγε με νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία) αλλού δούλεψε μια χαρά, εδώ όμως δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ.
Αυτά είναι τα ζητούμενα και μην πέφτετε σε καμιά παγίδα του στυλ "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο", "ευρώ ή δραχμή" και άλλα ωραία που τρομάζουν τον απολιτίκ πλέον φιλοαστό νεοέλληνα.
ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!
Φίλε μου, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία:
ΑπάντησηΔιαγραφήα) οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης,
β) οι υπάλληλοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους,
γ) οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
δ) οι υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης,
ε) οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των ν. 3528/2007, 4057/2012, ή 2683/1999.
Αν δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες και έχεις προσληφθεί στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύεις.
Ευχαριστώ όλους σας για τα σχόλιά σας,είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα.Θα απαντήσω σε όλους σας,με καλή προαίρεση ακόμα και αν διαφωνώ με κάποιους από εσάς.
ΑπάντησηΔιαγραφή17 νοεμβρίου 3:05μ.μ.Ρητορική ή όχι η ερώτησή σου εγώ θα σου απαντήσω.ΠΑΣΟΚ ψήφιζα μέχρι το 2009 και μετά στις επόμενες 2 αναμετρήσεις ΚΚΕ.Όσο για το link,κάτι δεν έδωσες σωστά ή εγώ πάτησα κάτι λάθος.
17 νοεμβρίου 5:54μ.μ.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
17 νοεμβρίου 10:45μ.μ.Θα έλεγα ότι συμφωνώ εν μέρη μαζί σου, αλλά κάπου χρειάζομαι επιπλέον διευκρινήσεις.Συμφωνώ μαζί σου για τους υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους,αλλά μην ξεχνάς ποιοι τους δημιούργησαν και ποιοι τιμωρήθηκαν απο όλους αυτούς τους κυβερνώντες.Όσο για το αίμα στον ιδιωτικό τομέα,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι έχει πληρώσει ακριβά το μάρμαρο και είναι κάτι που μας θλίβει όλους.Άλλωστε όλοι έχουμε φίλους,συγγενείς που αυτή την ώρα είναι άνεργοι και δεν έχουν τα προς το ζήν.Τώρα,για τους δημοσίους υπαλλήλους που αναφέρεις,σίγουρα δεν είναι τα παιδιά ενός ανώτερου θεού,όλοι μας έχουμε εμπειρίες από κακούς δημοσίους υπαλλήλους αλλά πάλι μην ξεχνάς,ποιοι συντηρούσαν αυτό το κακό δημόσιο με την ατιμωρησία που ακόμα διέπεται.Μέχρι τώρα,κανένας δεν τιμωριόταν,εκτός εάν υπέπεπτε σε σοβαρό αδίκημα,υπεξαίρεση ή κάτι παρόμοιο.
18 νοεμβρίου1:01π.μ Γνωρίζεις πάρα πολλά.Αλλά αυτό είναι σε πρώτη φάση,σε δεύτερη φάση πρέπει να φύγουν μέσα στο 2013 25.000 κόσμος,ενώ μέχρι το 2015 150.000 σύνολο δημοσίων υπαλλήλων.Και ενώ η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με μελέτες λέει ότι θα συνταξιοδοτηθούν 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι,η ΤΡΟΙΚΑ επιμένει να φύγουν και οι πιο πάνω που αναφέρω.Βασικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση
υπηρεσιών του Δημοσίου,για τους λίγους και κατέχοντες.
Ευχαριστώ όλους σας.
Ο συντάκτης του άρθρου