Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Tαξίδι με την τρελογιαγιά στον Βόλο

Το βιβλίο της Λώρης Κέζα 10 μέρες στην τρελογιαγιά είναι ένα μυθιστόρημα για παιδιά από 10 ετών, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για την ξενοφοβία και τις διαρκείς μετακινήσεις των ανθρώπων, για τις συνήθειες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή, για την αρμονική συνύπαρξη. Όπως εύστοχα παρατηρεί η εκπαιδευτικός - κριτικός λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο: «Έχουμε μια γιαγιά νέου τύπου που δεν αφηγείται παραμύθια αλλά το καταστάλαγμα μιας ζωής πλούσιας που συνεχίζεται σε προχωρημένη ηλικία. “Απαγορεύεται το απαγορεύεται” το σύνθημά της, χωρίς να σημαίνει αναρχία, ενήλικο ετσιθελισμό, καταπίεση».

Η τρελογιαγιά Κάρολ έχει μια πολύ ανεκτική αντίληψη για τους άλλους πολιτισμούς. Δεν βλέπει τίποτα λάθος. Τα βλέπει όλα διαφορετικά αλλά και φυσιολογικά. Σέβεται τη διαφορετικότητα και την αποδέχεται, αφού πρώτα τη γνωρίσει. Η κριτική στάση συμπορεύεται με την ανεκτικότητα.

Διαβάζοντας το βιβλίο καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολη και φυσιολογική φαντάζει η αποδοχή των διαφορετικών κανόνων που διέπουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από συμβολισμούς. Η τρελογιαγιά σε κάθε κεφάλαιο δίνει διαφορετικά παραδείγματα. Η Λώρη Κέζα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε κάποιες χώρες θεωρείται αγένεια να βάζει κάποιος το πιρούνι στο στόμα - η χρήση του είναι βοηθητική για να σπρώχνει το φαγητό στο κουτάλι. Σε κάποιες χώρες τα αυτοκίνητα πάνε στα αριστερά του δρόμου, σε άλλες στα δεξιά. Σε κάποιες χώρες οι άνθρωποι αγκαλιάζονται όταν συναντιούνται, αλλά σε άλλες δεν αγγίζονται καν. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο το διαφορετικό». 

Έχεις προσπαθήσει να περπατήσεις, να γράψεις ή να μιλήσεις ανάποδα; Έχεις φάει με γιαπωνέζικα ξυλάκια; Έχεις σκεφτεί ότι ίσως σου φανεί χρήσιμο να μάθεις λίγα αραβικά; Γίνεται να πας για δέκα μέρες σε ένα μικρό χωριό και να είναι σαν να έκανες τον γύρο του κόσμου;

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο PUBLIC Βόλου (Ογλ 28 & Ι. Κονταράτου 9), η συγγραφέας Λώρη Κέζα σε περιμένει σε ένα συναρπαστικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Στην παρέα μας θα είναι οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Πολύζος και Ροσσάνα Πώποτα. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Οι γονείς της Βιργινίας και της Καρολίνας πρέπει να απουσιάσουν το ίδιο δεκαήμερο για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Τα κορίτσια πηγαίνουν να μείνουν στα Βίλια, στο αγρόκτημα της Αμερικανίδας γιαγιάς τους, η οποία έχει ταξιδέψει από την Τουλούζη ως τη Σαραγόσα με το μηχανάκι της, έχει ζήσει τα γεγονότα τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, έχει φίλες από την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Όταν φτάνουν στο αγρόκτημα τα κορίτσια μαθαίνουν ότι η γιαγιά ξεκίνησε μαθήματα αραβικών με δάσκαλο έναν καινούργιο φίλο, τον Λιβανέζο γείτονα ο οποίος εκτρέφει άλογα.
Μέσα στο δεκαήμερο τα κορίτσια θα κάνουν μια ακίνητη βόλτα με το παλιό μηχανάκι, θα χορέψουν χορό της κοιλιάς, θα στήσουν στον κήπο ινδιάνικη σκηνή, θα βρουν φωτογραφίες του παππού από την Αφρική και θα αναρωτηθούν αν εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς για να πλουτίσει.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Λώρη Κέζα
γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. 
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και είναι δημοσιογράφος. 
Γράφει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της: 
Η Κική και η Φωφώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.