Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας

Εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος" και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος", η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου διοργανώνουν την εκδήλωση "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας", το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με έδρα τη Γενεύη, έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων για τον Νίκο Καζαντζάκη, στις πέντε ηπείρους, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας για το 2017. Η εκδήλωση "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας" είναι μέρος αυτού του προγράμματος.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΦΝΚ, ανακηρύχθηκε το 2017 Έτος Νίκου Καζαντζάκη και όλες οι εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ, τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης ο Σύλλογος ανέπτυξε μια πολύμηνη συνεργασία, από τον Αύγουστο του 2016, με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον διακεκριμένο Σκιαθίτη μουσικό Αντώνη Μιτζέλο, ώστε να διαμορθωθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Σημαντική επίσης ήταν και η συμβολή των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσης Σκιάθου.

Τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση ο Πρόεδρος και ιδρυτής της Γιώργος Στασινάκης, με την ομιλία του "Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: 29 Χρόνια αφοσίωσης στον μεγάλο Κρητικό".

Ο Γιώργος Στασινάκης, διετέλεσε Διευθυντικό Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στη Γενεύη,  Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ανώτερο Διοικητικό και Νομικό Στέλεχος στο CERN (Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) στη Γενεύη (μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε).  Αρχισυντάκτης της ετήσιας επιθεώρησης “Le Regard crétois / Η Κρητική ματιά” και του ενημερωτικού δελτίου "Synthesis" (εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ). Είναι Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλοφώνου Τύπου, και έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία, 1996, Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, και διετέλεσε Πρεσβευτής Ελληνισμού (Αθήνα, 2008). Έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες, για τον Νίκο Καζαντζάκη, στα ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, αραβικά και ρουμανικά, και έχει δώσει διαλέξεις για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε 94 χώρες, και στις πέντε ηπείρους.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και ψυχογραφική προσέγγιση των δύο κορυφαίων, θα τολμήσει ο Ιωάννης Δ. Σόλαρης, με την ομιλία του "Ο νοσταλγός Παπαδιαμάντης και ο αγωνιζόμενος Καζαντζάκης: Η λογοτεχνική συνάντηση".

Ο Ιωάννης Δ. Σόλαρης σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική - Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνική Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διορίστηκε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η οργανική του θέση είναι στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία του Πολιτισμού από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η συγγραφική του δραστηριότητα αφορά στη λογοτεχνία, τις πολιτιστικές εκφάνσεις, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί από την Μαλαμώ Σταμέλου, η οποία θα αποκαλύψει μια κοινή αγωνία των δύο μεγάλων λογοτεχνών, που αφορά στη σχολική ζωή, με την ομιλία της "Στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή, στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Καζαντζάκη".

Η Μαλαμώ Σταμέλου είναι φιλόλογος της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου, ως υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης, ιδιαίτερα επιτυχημένων  αφιερωματικών εκδηλώσεων σε μεγάλους λογοτέχνες και ποιητές, τα τελευταία χρόνια μέσα τη δράση της Ομάδας Φωτογραφίας του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, είναι υπεύθυνη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών.

Στο δεύτερο μέρος, ο Αντώνης Μιτζέλος με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς σε κλασσική κιθάρα, θα συνοδεύσει, μαζί με το Γιάννη Παπαδόπουλο (βιολί), τις απαγγελίες των μαθητών, σε κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Νίκου Καζαντζάκη, "H στοιχειωμένη καμάρα" και ο "Πρωτομάστορας" αντίστοιχα. Η εμπνευσμένη επιλογή και  η επιμέλεια του θέματος είναι της Ασημίνας Σουλτάνη, φιλολόγου της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου, η οποία με ευρηματικό τρόπο εντόπισε ένα θέμα που απασχόλησε τους δύο κορυφαίους λογοτέχνες.

Η Ασημίνα Σουλτάνη, έχει εργασθεί στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και στο Ινστιτούτο Νεολληνικών Σπουδών-Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη του Α.Π.Θ., και είναι Γενική Γραμματέας του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Ο Σύλλογος έχει την χαρά και την τιμή να συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον καταξιωμένο Σκιαθίτη συνθέτη και μουσικό Αντώνη Μιτζέλο. Η συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2013, με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, με ομιλητή μεταξύ άλλων, τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, όπου καθήλωσε ερμηνεύοντας με κλασσική κιθάρα τα κατά Ιωάννη Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και η συνεργασία συνεχίστηκε με τη διοργάνωση δύο μεγάλων συναυλιών (2013 και 2014).

Ο Αντώνης Μιτζέλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους, με περισσότερες από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι, Αλεξίου, Νταντωνάκη, Νταλάρας, Πάριος, Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, Τσακνής, Γαλάνη, Μαχαιρίτσας. Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ. Έχει παρει μέρος σε Ethnic-Jazz Festivals όπως το WOMAD (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το SFINGS FESTIVAL, το MONTREUX JAZZ FESTIVAL. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους SPYRO GYRA το άλμπουμ BEYOND THE LIGHT( Universal) που έχει παγκόσμια κυκλοφορία, τα τελευταία χρόνια γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα. Μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής.


Aίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00
www.syllogos-skiathos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.