Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ας μιλήσουμε για τις βιταμίνες...

Γράφει η
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος
Λίνα Λεμονή (κλικ)

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες και τις περισσότερες ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει. Ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις λιποδιαλυτές, οι οποίες χρειάζονται έστω και μικρή ποσότητα λίπους για να απορροφηθούν (Α, D, E, K) και τις υδατοδιαλυτές, που διαλύονται μέσα στο νερό (B, C).

Βιταμίνη Α: Ενισχύσει την αύξηση των ιστών και βοηθά στη διαμόρφωσή τους. Παράλληλα, προφυλάσσει την υγεία του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.
Πού την βρίσκουμε⇨ Συκώτι, αυγά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμπλεγμα Β: Αυτή η ομάδα βιταμινών βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού, νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος και του δέρματος.
Σημαντική στην ομάδα αυτή είναι η Β12, η οποία αποθηκεύεται στο ήπαρ. Η έλειψή της προκαλεί αναιμία και σημαντικά νευρολογικά προβλήματα.
Πού την βρίσκουμε⇨ 
Οργανικά κρέατα, ψάρια, χοιρινό, αυγά, τυρί, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη C: Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Συντελεί στη μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου  (Fe).
Πού την βρίσκουμε⇨ Εσπεριδοειδή φρούτα, καρποί τριαντάφυλλου, κεράσια acerola, σπόροι alfalfa, βλαστάρια, cantaloupe, φράουλες, μπρόκολο, ντομάτα και πράσινες πιπεριές.

Βιταμίνη D: ή αλλιώς “βιταμίνη του ήλιου”. Ρυθμίζει την απορρήφηση του ασβεστίου (Ca) και του φωσφόρου (Ρ). Διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη οστών και δοντιών, αλλά και την αυξημένη αντίσταση σε ασθένειες, όπως στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης και στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Πού την βρίσκουμε⇨ Σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, μανιτάρια shiitake, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, κρόκοι αυγών και οργανικό κρέας.

Βιταμίνη Ε: Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πού την βρίσκουμε⇨Έλαια ψυχρής συμπίεσης, αυγά, φύτρα σιταριού, οργανικό κρέας, μελάσσα, γλυκοπατάτες και λαχανικά με φύλλα.

Βιταμίνη Κ: Είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.
Πού την βρίσκουμε⇨Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, το πίτουρο σιταριού και τα λάδια ελιάς, canola και σόγιας.

Ευχαριστούμε την κα Λίνα Λεμονή, Ιατρό Βιοπαθολόγο – Μικροβιολόγο.
Για περισσότερες πληροφορίες - ραντεβού καλέστε στο 24240 24131.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.