Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Σκόπελος | Καθολική ήταν η συμμετοχή στην έξοδο του επιταφίου και την λιτανεία | Δεκαπενταύγουστος 2019

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως χαρακτηρίζεται η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, γιορτάστηκε με λαμπρότητα και κατάνυξη σε ολόκληρη τη χώρα, όπου πλήθος κόσμου προσήλθε στις εκκλησίες και τα μοναστήρια για τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Στη Σκόπελο πλήθος πιστών παρακολούθησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Παπαμελετίου), τον Εσπερινό, όπου έψαλε τα εγκώμια της Θεοτόκου και κατόπιν ακολούθησε την περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας από τα δρομάκια του οικισμού μέχρι την παραλία, όπου τελέσθηκε δέηση.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, ιδιαίτερα από βραδύς στην αγρυπνία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πάρα πολλοί νέοι, άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές στάθμες, ανηφόριζαν τα φρεσκοασπρισμένα σκοπελίτικα σοκάκια. Αποφασισμένοι, υπομονετικοί αναζητούσαν τον Ιερό Ναό που πανηγυρίζει.
Να προσκυνήσουν την εικόνα της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον παλαιό ξυλόγλυπτο επιτάφιο, στολισμένο με όμορφα λουλούδια και παραδοσιακές "κοφτές" κορδέλες, ν' ανάψουν ένα κεράκι στην Μεγαλόχαρη, να προσευχηθούν με κατάνυξη, ευλάβεια, με πίστη, να λάβουν μέρος "ψυχή τε και σώματι" στη Θεία Λατρεία, στο μείζον θρησκευτικό γεγονός του καλοκαιριού.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην έξοδο του επιταφίου και την λιτανεία. Την θρησκευτική πομπή προάγγελε η βροντερή αλλά καικαλλίφωνη ψαλμωδία "Απόστολοι εκ περάτων" που αντηχούσε μέσα στα σοκάκια και προετοίμαζε τους θαμώνες για το Ιερό πέρασμα.

«Άραγε θα ανταποκριθούν;»

Η πίστη βρίσκει έδαφος στην καρδιά του σημερινού, όπως πάντα βασανισμένου, ανθρώπου; Παραμένει ένα άνοιγμα ελπίδας και φωτός στην αμετάβλητα γκρίζα καθημερινότητα; Αποτελεί απαρχή για πνευματική και ψυχική ανάταση - ανάσταση; [...]

Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί, όλοι όρθιοι παρατούν τα τραπέζια τους στα παραλιακά καταστήματα και πλησιάζουν εκστατικοί, απαθανατίζοντας και δημοσιεύοντας το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αποστολή του συνόλου της εκκλησίας της Σκοπέλου επετεύχθη, το νησί δονήθηκε πνευματικά.

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία σε όλους.