Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Προφεστιβαλική Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Σκιάθο

45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή
Σάββατο 24 Αυγούστου

Μία πραγματικά μαζική και ζωντανή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, μπροστά από το Μπούρτζι, στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, η οποία αφιερώθηκε στα 75 χρόνια από την πυρπόληση του νησιού από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο γραμματέας της ΚΟ Σκιάθου Βάιος Καρπέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της πυρπόλησης αλλά και στον ηρωικό αγώνα που έδωσαν σκιαθίτες αντάρτες κάτω από τις σημαία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αναφερόμενος στην 23 Αυγούστου που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως μέρα για τα “θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού” τόνισε ότι:

«Υπάρχει μία βαθιά κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Είναι τα εκατομμύρια των νεκρών κομμουνιστών, που μπήκαν μπροστά σε όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα για να τσακίσουν τους ναζί. Είναι οι 200 της Κοκκινιάς και του Κούρνοβο, οι εκτελεσμένοι από τους Βούλγαρους φασίστες στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι τα 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανθός του ΚΚΣΕ. Αυτή είναι η αιμάτινη γραμμή που χωρίζει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.»

Αναφερόμενος στην ιστορική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκλεισε:
«Υπερασπιζόμαστε το Σοσιαλισμό του 20ου αιώνα, που παρόλα τα λάθη και τις αδυναμίες του, απέδειξε την ανωτερότητα του σε σχέση με τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής. Απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία με δωρεάν υγεία και παιδεία,χωρίς πείνα και εκμετάλλευση χωρίς ανεργία και φτώχεια, με δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό , στον αθλητισμό, χωρίς ναρκωτικά. Για αυτόν τον κόσμο παλεύουμε, ώστε να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.»

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν βιβλία σκιαθιτών δημιουργών.

Το σημείο αναφοράς της εκδήλωσης ήταν η έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφίες της Σκιάθου αλλά και αγωνιστών που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Το καλλιτεχνικό κομμάτι της βραδιάς πλαισίωσαν οι “Cassette”, ένα νεανικό συγκρότημα από το Βόλο, οι οποίοι εντυπωσίασαν με τις μουσικές επιλογές αλλά και την ενέργειά τους τον κόσμο. Ρεπερτόριο με ελληνικά ροκ και ποπ κομμάτια “κράτησαν” τον κόσμο στο κέφι για πάνω από τρεις ώρες.

Το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, που με σύνθημα του φέτος “Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα", τον Σοσιαλισμό”,  έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο πολιτικό πολιτιστικό γεγονός της χώρας. Χτίζεται με μεράκι και δουλειά από τις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μαζί με φίλους και οπαδούς του Κόμματος και στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά στο υστέρημα του κόσμου, που συνδράμει κάθε φορά για την επιτυχία του. Το Φεστιβάλ συνεχίζει το ταξίδι του με τελικό σταθμό το Βόλο, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Σεπτέμβρη στο πάρκο Ρήγα Φεραίου.