Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο του ΚΚΕ για το 2023

«η Άννα» | Ξυλογραφία 42Χ28 εκ. | 1977
Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο του ΚΚΕ για το 2023, αφιερωμένο στον κομμουνιστή χαράκτη - ζωγράφο Γιώργο Βαρλάμο. Διακινείται από την Κ.Ο.Β. Σκοπέλου του ΚΚΕ και εντάσσεται στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Το φετινό ημερολόγιο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου χαράκτη - ζωγράφου Γ. Βαρλάμου, δίνει μια εικόνα του έργου του κομμουνιστή καλλιτέχνη: Χαρακτικά, λιθογραφίες και ξυλογραφίες, σχέδια με μελάνι και ακριλικά σε μουσαμά, λάδια σε μουσαμά και ξύλο, εικονογραφήσεις βιβλίων. Το εργαστήρι στο οποίο γεννήθηκαν αυτά τα έργα και το οποίο ο Γ. Βαρλάμος παραχώρησε στο Κόμμα, θα λειτουργήσει από το 2023 ως εργαστήρι για νέους καλλιτέχνες και παράλληλα ως χώρος Πολιτισμού.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο ημερολόγιο, ο Γ. Βαρλάμος «εργάστηκε για την "έξοδο" της Τέχνης από τα σαλόνια και με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού». Για τον λόγο αυτό αγαπούσε τη χαρακτική ως «δημοκρατική τέχνη», η οποία, όπως έλεγε ο ίδιος, «άνοιξε το δρόμο προς τη μόρφωση του ανθρώπου με τη γέννηση της τυπογραφίας και κατά συνέπεια με την ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου, απρόσιτου μέχρι τότε στο λαό, γιατί το βιβλίο ήταν χειρόγραφο και προσιτό μόνο στην ολιγαρχία...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.