Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διοργανώνουν, όπως κάθε χρόνο εκδήλωση-θεσμό αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για να τιμήσουν την μνήμη του.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέθανε στη γενέτειρά του τη Σκιάθο στις 3 Ιανουαρίου 1911.

Φέτος η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 και θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου.

Θα ξεκινήσει στις 18:30, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και στη συνέχεια στον ίδιο χώρο μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού οι συμμετέχοντες θα γίνουν κοινωνοί του Παπαδιαμάντειου λόγου.

Θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού ως αναγνώστες. Θα διαβάσουν οι : Αναστασία Καρδέλη, Φιλαρέτη Κουιμτζή-Φιλαρέτου, Αγγελική Μαυρογιάννη, Δημόκλεια Παπουτσή-Δελχαρογιάννη και Δήμητρα Συκιώτη.

Αποσπάσματα από το υμνογραφικό έργο του Αλέξανδρου θα ψάλλει ο Σκιαθίτικης και Βολιώτικης καταγωγής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Θεολογίας Νίκος Ντούγκας. Το μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο λογοτέχνη επιμελούνται και συμμετέχουν οι Βολιώτες καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής και δάσκαλοι παραδοσιακών οργάνων: Στέφανος Πουργιανός, πρωτοψάλτης, και Γιώργος Σπανοδήμος, ιεροψάλτης, που θα ψάλλουν και θα παίξουν ούτι, και η Φανή Μπαρμπή, δασκάλα και ερμηνεύτρια παραδοσιακού τραγουδιού.
Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει εγκωμιαστικά τροπάρια για τον Παπαδιαμάντη, οργανική μουσική και βυζαντινότροπα τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου θα τραγουδήσει τα κάλαντα των Φώτων.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη και υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Σκιάθου Αθηνά Παπαγεωργίου.
Στην εκδήλωση δόθηκε ο...
τίτλος «Αποσπινθηρίζοντας ..», τον οποίο δανειστήκαμε από το ομότιτλο άρθρο του έγκριτου Παπαδιαμαντολόγου Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου.
Στο άρθρο αυτό δίνει την ερμηνεία του για το διήγημα «Τα ρόδιν’ ακρογιάλια» αναφέροντας: «όλα τα φώτα στα ‘Ρόδιν’ ακρογιάλια’ το βλέπεις, αποσπινθηρίζουν τινάζοντας τη σπίθα τους κατ’ Αυτόν (τον Χριστόν)».

Επεκτείνοντάς το εμείς θεωρούμε ότι όχι μόνο αυτό το διήγημα, αλλά όλο το Παπαδιαμαντικό έργο και ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης είναι ένα φως. «Ο Παπαδιαμάντης είναι ένα φως, που καταυγάζει την πορεία του Γένους, τόσο προς τα πίσω, προς το αρχαίο παρελθόν, όσο προς τα εμπρός, στο μέλλον του Εθνικού μας πολιτισμού» υποστηρίζει ο φιλόλογος Κ. Γανωτής.

Συμφωνώντας και ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει: «Το φως του Παπαδιαμάντη βρίσκεται μάλλον πιο κοντά στο πανάρχαιο λυχνάρι. Είναι ένα φωσάκι σαν αυτά που συντηρούν οι άγνωστες δυνάμεις μες στον ορυμαγδό της ανθρωπότητας, για να τη σώζουν από μια συλλήβδην καταδίκη της».

Από αυτό το φως ευελπιστούμε να φωτιστούμε όσοι θα συμμετέχουμε σ’ αυτή τη μυσταγωγική εκδήλωση. Γι αυτό είμαστε όλοι καλεσμένοι του Δήμου Σκιάθου και των λειτουργών του Ιερού Ναού της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.