Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση | Γάλα Μαγνησίας

Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ακρίβος 
παρουσιάζει στην πόλη του, τον Βόλο, 
το νέο του μυθιστόρημα

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Κώστας Ακρίβος, που με τη μέχρι σήμερα εργογραφία του έχει διαμορφώσει ένα ποιοτικό και πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό προφίλ, παρουσιάζει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στην πόλη του το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Γάλα μαγνησίας, μια αναδίφηση στη μνήμη, το οποίο θέτει ένα καίριο ερώτημα προς τον αναγνώστη, προς όλους μας: άραγε ελαφραίνει η ενοχή, όταν είναι συλλογική, ή μήπως βαραίνει διπλά;
Στο νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, ο αναγνώστης θα συναντήσει νεανικούς έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον, με άλλα λόγια τις καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου τη δεκαετία του ’70. Όμως, ένα δραματικό συμβάν θα σημαδέψει τις ζωές τους. Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη; Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει;

Η ιδέα αυτή απασχολούσε τον 
Κώστα Ακρίβο→ 
για αρκετές δεκαετίες, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Χρειάστηκε ωστόσο να κάνει υπομονή και να περιμένει τη σειρά της, γιατί καταλάβαινα ότι για να καταπιαστώ μ’ αυτό το θέμα, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ένα τόσο λεπτό ζήτημα, έπρεπε πρώτα να καταλαγιάσουν μέσα μου πολλά αντιφατικά συναισθήματα και να ξεκαθαρίσει η ομίχλη από τις προσωπικές μνήμες. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Αμφιθέατρο Ι. Κορδάτου (Αργοναυτών & Φιλελλήνων), στις 7 το βράδυ, με τη συνεργασία των PUBLIC, των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. «ΠΙΛΟΤΟΣ», του Στεκιού Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» και του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός.

Θα μιλήσουν η συγγραφέας Λένα Διβάνη και η φιλόλογος-αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου. Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο φιλόλογος Νικόλας Ταμίας.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.
∆εν μπορούσε να ξεχάσει. 
Το μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια ήταν καρφωμένο εκεί. Τις νύχτες έβλεπε εφιάλτες και τη μέρα είχε συνέχεια τη σκηνή μπρος στα μάτια του. Άκουγε φωνές. Γύριζε την πλάτη και πίσω του νόμιζε ότι φωνάζουν «Βοήθεια!». Στη μνήμη του δεν είχε ξεθωριάσει ούτε
το πρόσωπο ούτε οι κινήσεις του. Τόσα χρόνια δεν είχαν σταθεί ικανά να νικήσουν μία και μόνο μέρα, τη ∆ευτέρα 9 Ιουνίου 1975. 
Το βλέμμα του, έτσι όπως σήκωσε τα μάτια, είχε μια σκοτεινιά που με πάγωσε. Όμως βιάστηκα, τα χειρότερα δεν τα είχα ακόμη ακούσει. 
Την ώρα που σηκώθηκε είπε εκείνο που έμελλε να φέρει τούμπα το παρελθόν μου: «Κι αν θες να ξέρεις, εσύ φταις που πνίγηκε!»

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Παρακολουθήστε ένα βίντεο με τον συγγραφέα όπου μιλάει για το νέο του μυθιστόρημα.
Ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας το έναυσμα που τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου. Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.