Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου

«Η Λαϊκή Τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου»

Εγκαίνια
την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018
και ώρα 19:00 στο
Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας,
του Δήμου Βόλου
Διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018

Συνέχεια των δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Λαϊκής Τέχνης στην περιοχή μας στο πλαίσιο του Θεματικού έτους Πολιτισμού με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,  «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Και βέβαια, όπως όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα, αναδεικνύουν και προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, θέμα το οποίο θεωρείται εκ των κορυφαίων στη «Μαγνήτων Κιβωτό». Τούτη φορά συνεργάζεται με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας  "ΙΩΝΕΣ" και τον Σύλλογο Απανταχού Γλωσσιωτών Βόλου, πάντοτε με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης  Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου με τίτλο:
«Η Λαϊκή Τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου»
θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00

στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, του Δήμου Βόλου και την παρουσίαση του έργου της κυρίας Βιολέττας θα κάνουν, η κα Βάσσα Παρασκευά, Διδάκτωρ Θεολογίας και η κα Μαρία Τσούπη, Φιλόλογος - Διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της Έκθεσης θα έχει η κα Έλενα Νικηφόρου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ενώ τον συντονισμό θα έχει η κα Βασιλική Τράκη, Αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018, και θα παραβρίσκεται η ίδια η Λαϊκή Καλλιτέχνης για να υποδέχεται και να ξεναγεί τους επισκέπτες.

Όταν μιλάμε σήμερα για την Λαϊκή  Τέχνη εννοούμε την «λόγια τέχνη», όπου είναι καταγεγραμμένες η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας και εδώ γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σκόπελος στον τομέα αυτό. Και δεν είναι μόνο η ιστορία που έχει γράψει με το Ναυπηγό - Μικροτεχνίτη Τρ. Μπουνταλά, με την οικογένεια Ρόδιου στην Αγγειοπλαστική, τους Μαχαιράδες Λεμονή και Πατσή και τόσους άλλους, αλλά και με την συνέχιση ως σήμερα πολλών από αυτές τις παραδοσιακές οικογενειακές, που συνεχίζουν αυτές τις δραστηριότητες. 

Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι  βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, γεγονός το οποίο τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν. Γνωρίζουμε ευτυχώς αρκετούς Σκοπελίτες που ασχολούνται και σήμερα με τις Λαϊκές Τέχνες.

Μάλιστα στο φετινό επετειακό Ημερολόγιο 2018 της «Μαγνήτων Κιβωτού» με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη. Από το παρελθόν στο μέλλον», υπάρχει εκτεταμένο αφιέρωμα στην οικογένεια Ρόδιου, που θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει τους λαϊκούς και παραδοσιακούς τεχνίτες του νησιού, οι οποίοι στο διάβα τους δημιούργησαν την ιστορία της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου.

Το θεματικό έτος 2018 «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων λαϊκών τεχνιτών. Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών και τα «έργα των χεριών» μπορούν να συναντηθούν και με τον τουρισμό, να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πυλώνα μιας νέας αισθητικής και χρηστικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.