Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Άρχισε η Ανακύκλωση στο νησί της Σκοπέλου | Συμμετέχουμε - Υποστηρίζουμε!

 ΠΡΑΣΙΝΟΙ  ΚΑΔΟΙ | Οργανικά απόβλητα

ΚΑΔΟΙ  ΜΠΛΕ  ΜΕ   ΚΙΤΡΙΝΑ  ΚΑΠΑΚΙΑ | Χαρτί και χαρτόνι

ΚΑΔΟΙ   ΜΠΛΕ   ΜΕ   ΚΟΚΚΙΝΑ   ΚΑΠΑΚΙΑ | Αλουμίνιο και πλαστικό

 ΜΠΛΕ  ΚΩΔΩΝΕΣ | Γυαλί
Άρχισε και επίσημα το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλο το νησί της Σκοπέλου, σε μια ακόμα προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής στον τόπο μας, για ένα καθαρότερο Περιβάλλον.
Στους στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι η εγκαθίδρυση και παγίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους τους δημότες, αρχής γενομένης από τα σχολεία, τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, καταλήγοντας στα νοικοκυριά της Σκοπέλου.

Με το πρόγραμμα που ήδη “τρέχει” αναμένεται η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, δίνοντας περισσότερα χρόνια ζωής στο ήδη επιβαρυμένο ΧΥΤΑ και στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Αρκετές περιοχές του νησιού έχουν εφοδιαστεί με τους “μπλε κάδους”, ενω αυτές τις ημέρες διανέμεται και ενημερωτικό υλικό.

«Οραματιζόμαστε την επίτευξη των στόχων μας, αλλάζοντας την εικόνα της Σκοπέλου σε έναν τόπο που μας αξίζει και μας κάνει περήφανους» σημειώνει ο Δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης στην επιστολή που συνοδεύει το ενημερωτικό υλικό.

ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ

Στον μπλε κάδο μπορείς να ανακυκλώσεις όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουµίνιο ή λευκοσίδηρο! Πιο συγκεκριμένα:


Πλαστικές συσκευασίες: από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φίλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.ά.


Γυάλινες συσκευασίες: από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων κ.ά.


Χάρτινες συσκευασίες: από γάλα, χυμούς δημητριακά, μπισκότα, πίτσα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών (πχ. τηλεοράσεις, ψυγεία) κ.ά.


Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές κ.ά.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ

Στον μπλε κάδο ΔΕΝ έχουν θέση τα κοινά σκουπίδια π.χ. υπολείμματα τροφών, οικοδομικά υλικά, κλαδιά δέντρων, τζάμια, υφάσματα, αντικείμενα από ξύλο, δέρμα, κ.λπ.


Επιπλέον, δεν μπαίνουν όλα τα υλικά στον μπλε κάδο π.χ. μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές. Για αυτά, υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης.

Αναζητήστε τα.

ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ

Είναι πολύ πολύ εύκολο να ανακυκλώνεις τις συσκευασίες σου στον μπλε κάδο.Ακολουθείς µόνο 5 απλά βήµατα!

BHMA 1 
Κάθε μέρα, ξεχωρίζεις τις ανακυκλώσιµες συσκευασίες από τα υπόλοιπα σκουπίδια.

BHMA 2
 Φροντίζεις να αδειάζεις καλά τις συσκευασίες που θα πάνε για ανακύκλωση από το περιεχόµενό τους.

BHMA3 
Διπλώνεις όλα τα χαρτοκιβώτια
.
ΒΗΜΑ 4
 Ρίχνεις τις συσκευασίες στον µπλε κάδο χύµα, όχι σε δεµένες σακούλες. Ακόμα και εάν τα μεταφέρεις σε σακούλα άδειασε το περιεχόμενο στον μπλε κάδο και άφησε και τη σακούλα μέσα στον κάδο (αρκεί η σακούλα να είναι χάρτινη ή πλαστική).

ΒΗΜΑ 5
 Kαι μην ξεχνάς ποτέ το σημαντικότερο! Στους μπλε κάδους δεν πετάμε ποτέ οικιακά απορρίμματα (σκουπίδια)!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ

Μετά τον μπλε κάδο, οι συσκευασίες μας ακολουθούν μία διαδικασία μέχρι να φτάσουν να γίνουν νέα προϊόντα!


- Οι δήμοι με τα φορτηγά ανακύκλωσης που τους έχει δώσει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μαζεύουν το περιεχόμενο του μπλε κάδου και το πηγαίνουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

- Εκεί οι συσκευασίες ξεχωρίζονται ανά είδος, και απομακρύνονται όλα εκείνα τα υλικά που δεν θα έπρεπε να είναι στον μπλε κάδο.

- Μετά οι πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες συσκευασίες συμπιέζονται και γίνονται δέματα που λέγονται «μπάλες».

- Οι γυάλινες και οι συσκευασίες από λευκοσίδηρο μπαίνουν σε ειδικά κουτιά.

- Τα υλικά αυτά αποθηκεύονται για να μεταφερθούν στα ειδικά εργοστάσια και να γίνουν νέα προϊόντα!

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

Με την ανακύκλωση συσκευασιών βοηθάμε τη Σκόπελο να παράγει λιγότερα σκουπίδια, να έχει λιγότερη ρύπανση, αλλά και εξοικονομούμε ενέργεια, φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα! 

Επίσης, η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους, τα ειδικά φορτηγά και τα κέντρα διαλογής δίνουν εργασία σε πολλούς εργαζόμενους. Πάνω από όλα όμως με την ανακύκλωση συσκευασιών προστατεύεις το περιβάλλον και καλυτερεύεις την ποιότητα της ζωής μας.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.