Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Στόχος μας η ζωή, όχι οι ζωές μας στόχος

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας κατά του καπνίσματος και των ναρκωτικών, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας που αφορά τσιγάρο και ναρκωτικά, με τίτλο: Στόχος μας η ζωή! Όχι οι ζωές μας στόχος! 
Καταρχάς είδαμε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για πολύ σοβαρά νοσήματα όπως: η στεφανιαία νόσος (έμφραγμα), ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά). Αυξάνει λοιπόν τη θνησιμότητα και προκαλεί επιπλοκές στην κύηση. Κιτρινίζει τα δόντια και δημιουργεί ρυτίδες πρόωρα, καθώς το δέρμα αφυδατώνεται. Περιέχει νικοτίνη, πίσσα και 4000 άλλες χημικές ουσίες, πχ αφαιρετικό βαφής νυχιών, τοξικές ουσίες που έχουν τα απορρυπαντικά, τα φυτοφάρμακα, το υγρό των αναπτήρων, οι μπαταρίες, το καύσιμο των αεριωθούμενων σκαφών, τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τα ποντικοφάρμακα. Εξετάσαμε την ένδειξη: "Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία", πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, πράγμα το οποίο επιβάλλεται ορθώς από το Υπουργείο Υγείας, σε αντίθεση με παλιά. Γι' αυτό είπαμε έχουν απαγορευτεί κι οι διαφημίσεις τσιγάρων. Είδαμε τον υγιή και τον ασθενή από πίσσα πνεύμονα.

Περάσαμε έπειτα στη μεγάλη πληγή των ναρκωτικών. Κι απ τα ναρκωτικά εστιάσαμε στην κάνναβη (χασίς) και στην κοκαΐνη, γιατί κυκλοφορούν πολύ στο νησί μας. Οι μαθητές του σχολείου το έχουν κατανοήσει αυτό κι εύχομαι να το θυμηθούν όταν τους πλησιάσουν για την πρώτη δοκιμή, που απ' ό,τι γνωρίζουμε ότι αυτό ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το χασίς και η κοκαΐνη βρίσκονται κυριολεκτικά στη διπλανή πόρτα μας. Ας κάνουμε κάτι γι αυτό! Μόνο αν δεν κλείσουμε τα μάτια μπορούμε να προσφέρουμε κάτι. Το σχολείο μπορεί να δρα. Από κει και πέρα όμως ο γονιός είναι αυτός που πρέπει να έχει τα μάτια ανοιχτά να βλέπει το παιδί του και τ αυτιά του σε ετοιμότητα ώστε να το αφουγκράζεται.

Είδαμε στην τάξη ότι τα ναρκωτικά (κι αυτά που με δόλο παρουσιάζουν ως αθώα) ότι επηρεάζουν τη σωματική και τη διανοητική λειτουργία του ανθρώπου.
Οι προμηθευτές έχουν απώτερο στόχο το χρήμα, οπότε αδιαφορούν για τα υπόλοιπα. Η χρήση χασίς έχει επιδράσεις και στο σώμα και στον νου.Έχουμε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, κοκκινισμένα μάτια, στόμα και λαιμό στεγνό, μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ικανότητας κατανόησης. Αλλαγή της αίσθησης του χρόνου. Μείωση της ικανότητας εκτέλεσης ενεργειών που απαιτούν συντονισμό και συγκέντρωση. Μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και δυσκολία στην πρόσκτηση νέων πληροφοριών. Στρες και αλλαγή διάθεσης. Οι μακροχρόνιοι χρήστες χασίς αναπτύσσουν ψυχολογική εξάρτηση και απαιτείται πιο μεγάλη ποσότητα για να προκληθεί το ίδιο αποτέλεσμα! Πανηγύρι οι προμηθευτές!Πολυάριθμες μελέτες λοιπόν επίσημα, αποδεικνύουν ότι η χρήση χασίς από μικρή ηλικία, πριν την ηλικία των 16 ετών, φέρνει δυσάρεστες συνέπειες στον εγκέφαλο. Είναι λογικό, γιατί στα 16 ο εγκέφαλος βρίσκεται σε φάση ριζικών αλλαγών. Αποτέλεσμα; Και η ικανότητα μάθησης μειώνεται και η ικανότητα γρήγορης σκέψης.

Η κοκαΐνη έπειτα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Και για να το πούμε απλά, παίρνουν χασίς για να ''χαλαρώσουν'''και την κοκαΐνη για να "δραστηριοποιηθούν". Άμεσα αποτελέσματα κοκαΐνης: διεσταλμένες κόρες, υψηλές τιμές στην πίεση του αίματος, αϋπνία, καταρροή, πληγές στον βλεννογόνο της μύτης. Η χρήση της μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Απευθυνόμαστε στα μεγάλα παιδιά..Ξέρουμε ότι δέχονται προτάσεις να δοκιμάσουν ...Κι η παγίδα; Η αποδοχή από τους άλλους. Τους φίλους, τους συμμαθητές. αυτούς που το προμηθεύουν γιατί ενδεχομένως να θεωρούνται "in" πρόσωπα στο περιβάλλον του νησιού. Κι εσύ, θα γίνεις μοντέρνος, δυναμικός, αποδεκτός από την παρέα! Και βέβαια όλα ξεκινούν με το τσιγάρο. Κι ένα παιδί θέλει να εντυπωσιάσει την παρέα του... Γιατί φοβάται ότι θα το βάλουν στο περιθώριο. Όμως σκέφτομαι παιδιά ότι η υγεία μου είναι πιο σημαντική! Ας ψάξω, ας μάθω, ας μελετήσω τα αποτελέσματα των ερευνών. Ας ψάξω στον τομέα της ιατρικής. Τα βιβλία είναι πάντα εδώ και περιμένουν. Και τα βιβλία είναι αυτά που θα σου μάθουν όλα τα μυστικά του κόσμου! Όχι το χασίς κι η κοκαΐνη. Τα βιβλία είναι η γνώση! Το χασίς κι η κοκαΐνη η δειλία και η φθορά! Εύχομαι οι μαθητές μου να θυμηθούν τα πάντα όταν βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο! Η Υγεία μου και η Ζωή μου είναι που αξίζουν! Όχι λοιπόν! Η Ζωή μου δεν πρόκειται να γίνει στόχος!

Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.