Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Το Σωματείο Οικοδόμων τίμησε τους απόμαχους της δουλειάς | Η τιμητική διάκριση του επίτιμου Προέδρου στον συνδικαλιστή Σπύρο Πατσή

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου, θέλοντας να τιμήσει τους απόμαχους της δουλειάς, αλλά μαχητές της ζωής, συνταξιούχους Οικοδόμους, αλλά και αυτούς που έφυγαν από τη ζωή,  πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην 65χρονη ιστορία, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής για τους οικοδόμους της Σκοπέλου και βράβευση του συνδικαλιστή οικοδόμου Σπύρου Πατσή, αναγνωρίζοντας την 28χρονη αδιάκοπη προσφορά του στο κίνημα και στους αγώνες του κλάδου για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπή μεροκάματα, κοινωνική ασφάλιση αντάξια της προσφοράς και του μόχθου των οικοδόμων και φυσικά ανάλογη όλων αυτών σύνταξη.


Την εκδήλωση, στην οποία βρέθηκαν πάρα πολλοί εν ενεργεία και απόμαχοι οικοδόμοι, προλόγισε ο γραμματέας του Σωματείου Νίκος Ραβανός και στη συνέχεια  ο πρόεδρος Βαγγέλης Κορέντης κάλεσε τον τέως πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Σπύρο Πατσή, στον οποίο έδωσε αναμνηστική κορνίζα με την τιμητική διάκριση του επίτιμου προέδρου του Σωματείου, ενώ, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, έγινε αναφορά και σε όσους πέρασαν από τη διοίκηση του Σωματείου, με την διοίκηση να ευχαριστεί τους Κεφαλλωνίτη Ηλία, Σάββα Σαρρή, Παντελή Μπετσάνη, Κώστα Μπετσάνη, Φάνη Ρούσο, Ηλία Προκοπίου και πάρα πολλούς άλλους.

Στη συνέχεια Ο Βαγγέλης Κορέντης, παίρνοντας τον λόγο είπε στους συναδέλφους του!

«Συνάδελφοι απόμαχοι και εν ενεργεία η αποψινή εκδήλωση δεν πραγματοποιείται για να βγουν κάποιες φωτογραφίες και να περάσουν κάποιες ώρες ευχάριστες,ούτε το αποψινό γεγονός είναι κάτι το περιστασιακό. Αντιθέτως στην αποψινή εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα 65 χρόνια ύπαρξης του Σωματείου οικοδόμων είναι μια ηθική υποχρέωση προσωπική μου, αλλά και όλων των διοικούντων του Σωματείου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Σκοπέλου.

Είναι μια εκδήλωση τιμής προς τους απόμαχους του κλάδου των οικοδομών, τεχνίτες και εργάτες της Σκοπέλου. Θα ήταν σωστό αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής να την πραγματοποιήσουν φορείς της Πολιτείας και τηε τοπικής διοίκησης. Αντί αυτού όμως οι απόμαχοι του κλάδου, όπως και όλοι ο συνταξιούχοι όλων των εργασιακών κλάδων, εδώ και μια δεκαετία, δέχονται μια ανελέητη επιδρομή, αφαίμαξης από το αποκούμπι τους, που λέγεται σύνταξη.

Εμείς ως ταξική - συνδικαλιστική διοίκηση, δεσμευόμαστε απέναντι σε σας συνάδελφοι - απόμαχοι. Όπως πολεμάμε κάθε μέρα, για να επανακτήσουμε την χαμένη μας εργασιακή ευημερία και αξιοπρέπεια, έτσι θα παλεύουμε και για εσάς, ως έχουμε υποχρέωση, ώστε να απολαύσετε τους καρπούς της δούλεψής σας και της δημιουργίας σας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σκόπελο υπήρχε και υπάρχει μεγάλη παράδοση στον κλάδο των οικοδόμων. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες των προηγούμενων αιώνων για τις καταβολές των μαστόρων της Σκοπέλου. Μεγάλα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα δημιούργησαν τα χέρια των Σκοπελιτών τεχνιτών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως στην πόλη Βράιλα της Ρουμανίας,στο Σότσι της Ρωσίας, της περιοχή της Ταυρίδας (Κριμαία), όπως επίσης και στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, στην πόλη της Μασσαλίας, όπου ανεγέρθησαν τους προηγούμενους αιώνες αρχιτεκτονικά νεοκλασικά κτήρια, από χέρια Σκοπελιτών μαστόρων.

Αυτές οι μετακινήσεις ανά τη Μεσόγειο των Σκοπελιτών έφεραν στη Σκόπελο διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς δημιουργώντας ένα κράμα αρχιτεκτονικής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την καλαίσθητη πανδαισία του οικισμού της Σκοπέλου. Κάποιοι απ' αυτούς τους ρυθμούς ήταν ο Μακεδονικός, ο νεοκλασικός προπολεμικός ρυθμός και άλλοι πολλοί.

Μετά τη δημιουργία των Βαλκανικών κρατών και κλείσιμο των συνόρων, η μετανάστευση των Σκοπελιτών μαστόρων περιορίστηκε εντός της ελληνικής επικράτειας. Από τη δεκαετία του '30 έχει ήδη δημιουργηθεί στην Αθήνα, η μεγάλη παροικία των Σκοπελιτών μαστόρων. Αυτό γιγαντώθηκε με το τέλος του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και την αρχή της αστυφιλίας. Σε όλες τις δεκαετίες του 50, 60,70, 80, η παροικία των Σκοπελιτών οικοδόμων στην Αθήνα, αριθμούσε εκατοντάδες μέλη. Ήταν αυτοί που πήραν μέρος μαζί με όλους τους πολίτες του Δημοκρατικού χώρου στους μεγαλειώδεις αγώνες της δεκαετίας του '60, για Δημοκρατία και ευημερία της Ελλάδας.

Επίσης αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει ένας νέος δομικός ρυθμός στην Σκόπελο, ο νεοαστικός, που οι Σκοπελίτες τεχνίτες με την τέλεια τεχνογνωσία που τους διακατέχει, πάντρεψαν το νησιώτικο με το νεοαστικό στοιχείο και έχουμε το αποτέλεσμα του πανέμορφου δομικά οικισμού της χώρας της Σκοπέλου. Από το 1981 η Σκοπελίτικη παροικία των οικοδόμων της Αθήνας, αναλαμβάνει τη διοίκηση του Συλλόγου Σκοπελιτών, Αθηνών, Πειραιώς και με άμεση επικοινωνία με την εργατοτεχνική κοινότητα της Σκοπέλου,φέρνουν το 1982 την μεγαλειώδη ριζοσπαστική, κοινωνικοπολιτική αλλαγή. Μια αλλαγή που επηρέασε άμεσα την ανάπτυξη της Σκοπέλου στις επόμενες δεκαετίες.
Στη μεγάλη οικοδομική άνθιση της Σκοπέλου από το 1985 μέχρι το 2005 όλα τα δομικά δημιουργήματα από τους Σκοπελίτες τεχνίτες, έχουν το χρώμα της καλαισθησίας και της στατικής ισχύος, που προβλέπουν οι κανονισμοί των κατασκευών.
Έτσι λοιπόν απόψε εμείς οι νεότεροι τεχνίτες, εργάτες, οικοδόμοι της Σκοπέλου, αποθέτουμε φόρο τιμής, σε όλους εσάς τους απόμαχους τεχνίτες και εργάτες της οικοδομής, που με το ήθος, το ύφος σας και το ακέραιο του χαρακτήρα σας, μεταλαμπαδεύσατε σε εμάς τις γνώσεις σας στο χώρο των κατασκευών. Εγώ δε προσωπικά, ως Πρόεδρος του ταξικού, συνδικαλιστικού κινήματος της Σκοπέλου στον κλάδο των οικοδόμων και των συναφών επαγγελμάτων, έχω να δηλώσω ότι η αποψινή απόθεση τιμής προς εσάς τους  απόμαχους, συναδέλφους, δεν είναι μια απλή υποχρέωση. Είναι στάση ζωής μου. Σας ευχαριστώ για όλα όσα αποκόμισα από εσάς όλα αυτά τα χρόνια και δεσμεύομαι εγώ και η διοίκηση του Σωματείου, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας,για εργασιακή ευημερία και την συνταξιοδοτική σας αποκατάσταση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.