Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Όλοι οι Σκυριανοί ενάντια στα νέα σχέδια για την γιγαντιαία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, κάτοικοι και φίλοι της Σκύρου συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενωμένοι ενάντια στα νέα σχέδια για την γιγαντιαία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Νότια Σκύρο. 
Το κάλεσμα έγινε από την Επιτροπή Αγώνα για την σωτηρία του Βουνού της Σκύρου ενόψει της νέας αδειοδότησης δύο αιολικών σταθμών που αποτελούν μέρος της βιομηχανικής εγκατάστασης ανεμογγενητριών 333 MW συνολικής ισχύος και η οποία απειλεί με ολική καταστροφή το νησί.


Οι «επενδυτές» σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν δεκάδες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) των 5,6 MW (δηλ. του μεγαλύτερου τύπου Α/Γ που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα), σε έκταση που καταλαμβάνει ολόκληρη την Νότια Σκύρο, όπου ορθώνεται το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου.


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της νεολαίας της Σκύρου. Ο Δήμαρχος Σκύρου, κ. Νικόλαος Μαυρίκος, συντάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων στον κοινό αγώνα. Οι τοποθετήσεις και οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων επιβεβαίωσαν το κοινό κλίμα για την προστασία της Σκυριανής Φύσης, της οικονομίας του νησιού που στηρίζεται στον τουρισμό και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενάντια στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.


Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν και οργανώθηκαν οι δράσεις της επόμενης ημέρας. Η εγκατάσταση απειλεί το Βουνό των Σκυριανών, έναν τόπο με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, μέρος του δικτύου NATURA 2000, τόπο δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα και τουριστικό προορισμό. Ο δρόμος για τον αγώνα είναι γνωστός: οι Σκυριανοί πολέμησαν στο παρελθόν και σταμάτησαν τα σχέδια των «επενδυτών». Η φλόγα δεν έσβησε, αναζωπυρώθηκε.
Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα γιατί εμείς υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και τους ανεκτίμητους φυσικούς πόρους του τόπου μας, ενώ αυτοί επιδιώκουν μόνο το δικό τους κέρδος. Εμείς αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον κι αυτοί εισβάλλουν στο σπίτι μας, αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα προκαλέσουν. Εμείς ζούμε εδώ, αυτοί ζουν αλλού. Είναι οι κλέφτες της ζωής, είμαστε οι φύλακες. Απόφαση μας είναι να μην ανεχτούμε να μολύνουν το τόπο μας.


Στα σχέδια τους αντιτάσσουμε την καθολική εναντίωση Σκυριανών και φίλων, την ενότητα και την αλληλεγγύη, τη δύναμη της Νεολαίας του νησιού μας, που ορθώνουν τείχος αδιαπέραστο στα σχέδια τους.


Η Σκύρος λέει όχι στην άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ελλάδα που καταστρέφουν παρθένες περιοχές της πατρίδας μας, τα βουνά και τα νησιά μας, προστατευόμενα από την Ε.Ε. οικοσυστήματα, που αποτελούν μέγιστο Εθνικό Πόρο και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στις νέες γενιές.


Η Σκύρος συντάσσεται στο πλευρό όλων των τοπικών κοινωνιών στη χώρα που αγωνίζονται για να προστατέψουν τα βουνά, τους υδάτινους πόρους και τα οικοσυστήματά τους ενάντια στα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών.


Είμαστε ενωμένοι, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Επιτροπή Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ SOS
Email: vnosos@0888.syzefxis.gov.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973430670