Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πίσω από τις "Ενεργειακές Κοινότητες", νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φτώχεια για τον Λαό

Του Τάσου Τσιαπλέ,
μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ,
επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Η σύσταση και λειτουργία “Ενεργειακών Κοινοτήτων” στη χώρα μας, με βάση νόμο που είχε ψηφίσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την Ν.Δ, το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, και με «Παρών» από την ναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη”, και άλλα εύηχα λόγια, οι  “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ και «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, δάνεια και προνομιακή ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κ.ά.). Γι’ αυτό άλλωστε ο σχετικός νόμος, έτυχε της καλύτερης αποδοχής από τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο των ΑΠΕ.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους, είναι ενάντια στις “Ενεργειακές Κοινότητες”, γιατί αυτές αποτελούν το “όχημα” κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, με προκάλυμμα την “αλληλέγγυα οικονομία”. Με μαθηματική ακρίβεια, η απελευθέρωση της Ενέργειας -και μέσω των «Ενεργειακών Κοινοτήτων»- οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.
Είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού χαρατσιού για τις ΑΠΕ, που οδήγησαν στην σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού στη χώρα μας, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα βουνά της Θεσσαλίας και της χώρας μας και τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην ενεργειακή φτώχεια το λαό.

Η ενέργεια στον καπιταλισμό, υπηρετεί το κεφάλαιο, τον ανταγωνισμό για το ποιος θα ελέγξει το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής πίτας. Η πρόσβαση στην ενέργεια είναι εμπόρευμα και όχι λαϊκό δικαίωμα. Κατά συνέπεια, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα είναι “ενέργεια προς όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων”;

Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως και οι λιγνιτικές μονάδες, που με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων, μπορούν να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού, μόνο ενταγμένες μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο φορέα ενέργειας, που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το νέο “φρούτο” των “Ενεργειακών Κοινοτήτων”, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για ενέργεια, που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.