Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

...κύκλος του φεγγαριού χειμώνας ή απο τ' Αγιά Αντριά αντριεύει το κρύο!


Πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε στις δοξασίες, από την Τρίτη μπαίνουμε και ημερολογιακά στο Χειμώνα, ενώ η ΕΜΥ μας προειδοποιεί για ραγδαία επιδείνωση του καιρού με διαδοχικά βαρομετρικά να «χτυπούν» την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν με τις επιστημονικές προβλέψεις των μετεορολόγων για τις επόμενες ημέρες συμπίπτουν και δύο λαϊκές αντιλήψεις· η μία να θέλει στις 30 Νοεμβρίου, -του Αγίου Ανδρέα-  να αντριεύει το κρύο και η άλλη να μας λέει ότι «το φωτοστέφανο του φεγγαριού είναι “προάγγελος κακοκαιρίας”».

Χθες το βράδυ πολλοί, που είχαν “ψηλά το κεφάλι”, παρατήρησαν ένα ασύνηθες, αλλά όχι σπάνιο φαινόμενο, που ονομάζεται Άλως*.


Οι παλιοί ψαράδες παρατηρώντας το φαινόμενο έλεγαν «Κύκλο έχει το φεγγάρι για βροχή και ανεμοζάλη» ή «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας» ή «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού βρεχάμενος» και υποστήριζαν ότι μετά  την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές.

Ό,τι και να πιστεύετε, σας ευχόμαστε Καλό Χειμώνα!

________

Στη Μετεωρολογία Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.