Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Η Δημοκρατία ανάχωμα στη δικτατορία και τον ρατσισμό 


Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στο 1ο Τμήμα του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, πραγματοποιήθηκαν εκλογές, για την ανάδειξη του προεδρείου της τάξης. Εννοείται ότι η διεξαγωγή εκλογών εντάχθηκε σε σχέδιο εργασίας, που αφορά τις έννοιες της Δημοκρατίας και της δικτατορίας, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Μέσα από την πράξη, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν βαθιά τις δύο αυτές έννοιες και τις βασικές διαφορές τους...


Τι σημαίνει Δημοκρατία, τι δικτατορία, τι μου απαγορεύεται σε καθεστώς δικτατορίας..

Εποικοδομητική είναι η προβολή του βίντεο: Μη λες μυστικά... απαγορεύεται!

Οι μαθητές οργανώνουν τη σκέψη τους, εντοπίζοντας λόγους για τους οποίους θα επέλεγαν να ψηφίσουν κάποιον, οπότε, μ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν το προφίλ ενός ανθρώπου ιδανικού γι αυτούς. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος στο να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να γίνουν ενεργοί και ικανοί πολίτες.

Ο υποψήφιος λοιπόν, είναι σημαντικό να είναι δίκαιος πάνω απ όλα, αποτελεσματικός στο έργο του, συνεπής, ειλικρινής, δυνατός και συνεργάσιμος.


Η συμμετοχή στη σχολική διοίκηση, παίζει έναν ρόλο κλειδί, γιατί δίνει στους μαθητές την ευκαιρία συμμετοχής σε μια κοινότητα. Σ αυτό ακριβώς, περικλείεται η έννοια της πολιτικής σχεδίασης!

Ποιο είναι το πρόβλημα που τίθεται.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις της ομάδας.

Μέσα απ' αυτό προκύπτουν κι άλλα προβλήματα;

Οι γνώμες της ομάδας.

Πώς έγινε αποδεκτή μια απόφαση;

Τι προκαλεί αντιπαραθέσεις;

Σε τι υπάρχει συμφωνία;

Ποιων τα συμφέροντα ελήφθησαν υπόψη;

Ποιων παρακάμφθηκαν;

Πώς εφαρμόστηκε η απόφαση;

Έτσι γίνονται κατανοητές οι πολιτικές διαδικασίες και η λήψη αποφάσεων.

Το σχολείο δεν είναι διαχωρισμένο απ' την υπόλοιπη κοινωνία. Επικοινωνεί μ' αυτήν, θέτοντας όμως τους εκπαιδευτικούς στόχους του. Προσφέρει ταυτόχρονα, μια συνειδητή αρνητική απάντηση στα κελεύσματα της βίας, του ρατσισμού και του κάθε φασιστικού παραληρήματος. Δουλεύει συστηματικά πάνω στις έννοιες της ανθρώπινης ουσίας, στις αρχές της Δημοκρατίας και του διαλόγου!!

Λένα Κουτούμπα | Νηπιαγωγός






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.