Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

H Σκόπελος πράσινο νησί, καθαρό και αειφόρο!

Οι πράσινες καινοτόμες ιδέες για το περιβάλλον και την ενέργεια, οι έξυπνες και βιώσιμες πόλεις καθώς και τα πράσινα προϊόντα και τεχνολογίες καθορίζουν την πράσινη οικονομία.


Το ζητούμενο είναι η νέα γενιά να εμπεδώσει την κουλτούρα και το πνεύμα της πράσινης επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας.

Η ευρωπαϊκή "πράσινη συμφωνία" ανοίγει το δρόμο για ομαλή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση στην πράσινη οικονομία και το βιώσιμο μέλλον.

Το σχέδιο δράσης της πράσινης συμφωνίας είναι:

α) η αποδοτική, στο μέγιστο βαθμό, χρήση των φυσικών πόρων μέσω της καθαρής κυκλικής οικονομίας.

β) η αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος μέσω της σταθεροποίησης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

γ) μείωση της ρύπανσης μέσω της απολιγνιτοποίησης και της κατάργησης των ορυκτών  καυσίμων.

δ) περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης οδηγεί στην εξάντληση των φυσικών διαθέσιμων πόρων. Πράσινη ανάπτυξη και αειφορία σημαίνει ότι οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία προβλέπει  μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και παράλληλα η εκπαίδευση των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εμπλουτισθεί με προγράμματα σπουδών που να υπηρετούν το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Όπως μελέτη, βελτίωση και εφαρμογή των παρακάτω συστημάτων:

α) εξελιγμένες ανεμογεννήτριες 

β) ηλιακά συστήματα θέρμανσης

γ) γεωθερμία

δ) κυματική ενέργεια 

ε) φωτοβολταϊκά

ζ) κτίρια ενεργειακά

η) έξυπνα συστήματα αυτοματισμού

θ) πράσινη διαχείριση αποβλήτων

ι) ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Δήμος Σκοπέλου στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης " όπως και σε άλλα  Ευρωπαϊκά προγράμματα έχει υποβάλλει προτάσεις για : πράσινη διαχείριση αποβλήτων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτωσης, ενεργειακές κοινότητες, ενεργειακά ηλεκτρικά κτίρια, έξυπνο ηλεκτροφωτισμό και άλλα.

Η προσπάθεια μας είναι να στρέψουμε το Δήμο στη πράσινη οικονομία, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Να περιορίσουμε τις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειες προς τη ΔΕΗ. Να εξοικονομήσουμε χρήματα από την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία διαχείρισης των απορριμμάτων. Να περιορίσουμε τα ορυκτά καύσιμα.

Να δώσουμε αξία στον πολίτη και στην πολιτική. Να τοποθετήσουμε τον άνθρωπο στο κέντρο της πολιτικής μας.

Οι αποφάσεις μας, το όφελος και το κόστος που προκύπτει από αυτές να υπολογίζεται μέσα στην κοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες της και όχι με βάσει μόνο τους προϋπολογισμούς.

Στη Δημοκρατία χρέος μας είναι να φανερώνουμε τα θετικά και αρνητικά των αποφάσεων μας και τα πορίσματα να γίνονται ξεκάθαρα και κατανοητά από τους πολίτες.

Τα έργα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες είναι μετρήσιμες και πρέπει να γνωρίζουμε τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό πλούτο που παράγεται σε σχέση με το κόστος που πληρώνουμε.

Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα ενισχύοντας την κοινωνική μας πολιτική και τα πολιτιστικά δρώμενα. 

Μέσω της πράσινης ανάπτυξης θα επενδυθούν στο νησί και θα απορροφηθούν τα επόμενα χρόνια σημαντικά ποσά προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. 

Μειώνουμε  το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, αναδεικνύουμε το νησί στο παγκόσμιο χάρτη ως καθαρό και αειφόρο.

ΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΞΗΝΤΑΡΗΣ

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.