Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΦΠΑ 4,5% στον τουρισμό..!

Συντελεστή ΦΠΑ 4,5% στο σύνολο του τουριστικού πακέτου και επέκταση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και στα νησιά του Ιονίου θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, στην 1η γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Τα μέτρα αυτά, που ενθουσίασαν τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας, περιλαμβάνονται στον «δεκάλογο» των μέτρων άμεσης εφαρμογής στον τουρισμό της...
κυβέρνησης της ΝΔ, που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς. 
Τα υπόλοιπα 9 «μέτρα προτεραιότητες» είναι τα ακόλουθα:
    1. Συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.
    2. Σύσταση εταιρείας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
    4. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
    5. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
    6. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
    7. Εκπόνηση νέας στρατηγικής αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
    8. Αμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
    9. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.


    Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΞΕΕ
Στη συνέλευση του ΞΕΕ μετείχαν πάνω από 1.300 ξενοδόχοι από όλες τις περιοχές της χώρας, που ήρθαν να καταθέσουν τα προβλήματά τους, αλλά και να ακούσουν από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου τις κινήσεις που έχουν γίνει για την επίλυσή τους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της υπαγωγής των ξενοδοχείων στο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όταν τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα εξαιρέθηκαν για να διατυπώσει την έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου γι’ αυτόν τον διαχωρισμό.
«Θεωρούμασταν», είπε, «η βαριά βιομηχανία μέχρι τη στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει στη θέσπιση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ενώ η πολιτεία εξαίρεσε από την καταβολή του τέλους τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία ως εξαγωγικούς τομείς, ο Τουρισμός έπαψε να είναι βαριά και εξαγωγική βιομηχανία και παρέμεινε το γνωστό υποζύγιο το οποίο συνεχίζουμε να φορτώνουμε χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι η επιβάρυνση του κόστους σε ένα δύσκολο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον μάς κάνει μη ανταγωνιστικούς και τελικά μας βγάζει εκτός αγοράς». Ανέφερε ακόμη την περίπτωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ από τους μικρούς ξενοδόχους, όταν εξαιρούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ίδιας δυναμικότητας, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ξενοδόχοι να αναγκάζονται να κλείσουν τις μονάδες τους, αφού τα έσοδα είναι μικρότερα από τις εισφορές. Ηδη τα ξενοδοχεία που έκλεισαν εφέτος σε όλη τη χώρα (και γι’ αυτόν τον λόγο) έφτασαν τα 100, εκ των οποίων τα 17 στην Αθήνα.
Η απασχόληση στον τουρισμό
Στη συνέλευση παρουσιάστηκε αναλυτικά η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2011, αλλά και για την απασχόληση στον κλάδο, που δείχνει ότι σε σχέση με το 2010 η απασχόληση τον Μάιο εμφανίζεται αυξημένη κατά 0,23% και τον Αύγουστο κατά 8,59%, διαψεύδοντας τη Στατιστική Αρχή που «έδωσε» μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό τον Αύγουστο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (-19,4%) καταγράφεται στην Αττική, ενώ σημαντική άνοδος απασχολουμένων, που υπερβαίνει το 20%, καταγράφεται στις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων. Το γεγονός αυτό αντανακλά την πολύ καλή πορεία των παραθεριστικών ξενοδοχείων της νησιωτικής χώρας κατά τους θερινούς μήνες. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 58% των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι γυναίκες. Η μεγαλύτερη αναλογία γυναικών καταγράφεται στα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών.
Η μελέτη δείχνει ακόμη ότι τα δανειακά υπόλοιπα των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένα κατά 3% τον Αύγουστο του 2011 έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι καταβολές τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στη συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Αν και ο κλάδος συνεισφέρει πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας, απορροφά μόνο το 5,7% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υποχρηματοδότηση του κλάδου δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληγούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, τονίζει η μελέτη.
«Κέρδος» 29/11/2011

1 σχόλιο:

  1. 1. Συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

    Αν ειναι να πιστευεις οτι για να γινει κατι πρεπει να το αναλαβεις ο ιδιος προσωπικα... τα αλλα υπουργεια κλειστα.
    Εμπρος στο δρομο που χαραξε ο πρωθυπουργος-υπουργος πολιτισμου, κωστακης ο δευτερος ο μικρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.