Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στον Αγ. Ταξιάρχη, στο Βάτο

Το Σάββατο 5 Νοέμβριου 2011 έγινε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο γραφικότατο εξωκκλήσι των Αγ.Ταξιαρχών στην περιοχή «Βάτο». Ο καιρός ο οποίος ήταν καλός αλλά χωρίς υψηλές θερμοκρασίες, ευνόησε μια τέτοια περιπατητική εξόρμηση. «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.» Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι εργασίες τοποθέτησης πέτρας στον ήδη υπάρχον μονοπάτι. Σε όλη αυτή την περιοχή γίνονται παρόμοια έργα χρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και αποτελούν σημαντική επένδυση στο τουρισμό του νησιού μας.
Για όσους ήξεραν το μονοπάτι στην παλαιά του μορφή, η διαφορά είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα κατά την ανάβαση, στον γυρισμό. Όλα αυτά σε...
συνδυασμό με τον ευσεβή πόθο για ενεργή συμμετοχή στην Ιερά πανήγυρη του ιστορικού αυτού εξωκκλησίου, εξηγούν το πώς έφτασαν εκεί 250-280 άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά.
Για τα 10 προηγούμενα χρόνια, το όριο ήταν τα 150 - 170 άτομα, ενώ προγενέστερα η Ιερά Πανήγυρη γίνονταν με 50, το πολύ 70 άτομα.
Στην μεγάλη προσέλευση ρόλο έπαιξε και η δημοσίευση της ανακοίνωσης-πρόσκλησής μας από τις «Βόρειες Σποράδες» και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.
Οι προσκυνητές εντός και εκτός του ναϋδρίου, παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον 'Ορθρο και την Θεία Λειτουργία και απόλαυσαν μοναδικές στιγμές ιερών συγκινήσεων. Μετά το πέρας του ιερού μυστηρίου και την ευλογία του αντίδωρου, οι διοργανωτές της ιεράς πανηγύρεως, οι οποίοι ασχολούνται και με την συντήρηση του όλου προσκυνήματος [εκτός από τις αρχαιότητες], επέδειξαν μια παροιμιώδη φιλοξενία, αφού κατάφεραν να προσφέρουν σε όλο αυτό τον κόσμο ορεκτικά, κεφτεδάκια, τυροπιτάκια, μια μερίδα με γίδα γιουβέτσι ή εδέσματα της ώρας και ένα ποτήρι κρασί. Επίλογος: Ένα κομμάτι σπιτικό γλυκό.
Αξίζουν πολλά θερμά συγχαρητήρια σ' αυτούς τους ανθρώπους, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι, οι οποίοι δεν λογαριάζουν ούτε κόπους, ούτε χρόνο, ούτε έξοδα, αλλά με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια,αξίζει αυτό να τονιστεί, δαπανώνται στην διακονία της Εκκλησία, προς δόξαν Χριστού, προκειμένου να μην ατονίσουν τα όσα χρηστά παραλάβαμε από τους προγόνους μας και να τα μεταγγίσουν μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ελπίδας στις επόμενες γενιές.
Ο Κύριος να ευλογεί αυτούς και τις οικογένειές τους.
Ακολούθησε ένα μικρό, απροετοίμαστο γλέντι, με τραγούδια παλιά λαϊκά και σκοπελίτικα, από καλλικέλαδες φωνές, συνοδεία οργάνων, σε μια ατμόσφαιρα ανεμελιάς και ψυχικής ευφορίας, που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι στις μέρες μας.
Χρόνια πολλά και του χρόνου να μας αξιώσει όλους ο Αγ.Ταξιάρχης με υγεία.
Σαν ήρθε η ώρα, παρέες – παρέες, πήραμε το δρόμο του γυρισμού, με καλή συντροφιά, κάνοντας «κονάκια» και ατενίζοντας την όμορφη θέα του ουρανού, της γης και της θάλασσας που μας χαρίζονταν απλόχερα.
π. Χ.Λ.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά, ήταν όλα εξαιρετικά. Πολλά συγχαρητήρια στο Νίκο και Αλεξάνδρα και σε όσους άλλους συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση. Είναι μια υπέροχη εκδρομή σε ένα μαγευτικό τόπο, που συνδιάζεται με θρησκευτική κατάνοιξη. Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου, το μονοπάτι όπως το έστρωσαν, φαίνεται ότι είναι πιο βατό ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι. Παρότι τα υλικά του είναι φυσικά και δεν δείχνουν άσχημα, η μαγεία του παραδοσιακού χωμάτινου μονοπατιού χάθηκε. Όπως ήταν παλιά, είχες την αίσθηση ότι μόνο εσύ είχες περπατήσει σ΄αυτό το δύσβατο μονοπάτι. Τώρα φαίνεται ότι έγινε παρέμβαση και μάλιστα επιτηδευμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.