Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σκόπελος / Δεν επιτρέπεται η καύση κλαδιών μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής

Από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκοπέλου ανακοινώνεται ότι λόγω της χθεσινής πυρκαγιάς στη θέση Πούντα στην Γλώσσα και επειδή το συμβάν δεν έχει λήξη ακόμα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η καύση κλαδιών μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής.
Με την ευκαιρία το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου υπενθυμίζει ότι:
  1. Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
  2. Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε, από το Π.Κ. Σκοπέλου καλώντας στο τηλ.2424024199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
  3. Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
  4. Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.

9 σχόλια:

  1. Δυστυχως για αλλη μια φορα και μαλιστα πριν το τελος της περιοδου καυσης ξυλων κτλ,εγινε το επικίνδυνο για ολους μας συμβαν και στη Γλωσσα.Εγω ομως θα ηθελα να πω κατι αλλο.Μια απορια!Δεν μπορουσε να ερθει ενα αεροπλανο πυροσβεστικο απο την Αγχιαλο;Η φωτια ξεκινησε περιπου στις 5μμ.Υπηρχε πιστευω χρονος να σηκωθει και να ερθει,να εκανε 4-5 ριψεις νερου,και να εσβηνε.Μηπως το κρατος και σε αυτον το τομεα μας εχει αφησει στην τυχη μας;Απλως ρωταω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ρουσέτη. Θα ήθελα με λίγα και απλά λόγια να λύσω - εαν μπορώ - την απορία σας σχετικά με τα εναέρια μέσα. Κατ' αρχήν υπάρχει μία διαδικασία κατά την ανάπτυξη της επιχειρησιακής δράσης σε μία πυρκαγιά. Το σημαντικότερο όλων είναι η έγκαιρη προειδοποίηση. Το κάθε συμβάν πυρκαγιάς αξιολογείται από τον επικεφαλης Αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος έχειτην ευθύνη για το συντονισμό των ενέργειων αυτών που εμπλέκονται καθώς επίσης και για το αίτημα συνδρομής εναέριων μέσων.Υπάρχουν αρκετοίπαράγοντες που αξιολογούνται από το Κέντρο Διαχείρησης εναερίων σε κεντρικό επίπεδο ώστε να χρησιμοποιηθούν τα μέσα αυτά κατά τον καλύτερο και ουσιαστικότερο τρόπο (είδος καύσιμης ύλης, υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, διατιθέμενες δυνάμεις,αριθμός συμβάντων σε εξέλιξη ανά την επικράτεια, η ώρα της ημέρας κ.α).
      Το συγκεκριμένο συμβάν "δόθηκε" στην Υπηρεσία μας στις 17:50 μ.μ και η κινητοποίηση άρχισε από εκεινη τη στιγμή.
      Δεδομένης της μεγάλης απόστασης του σημείου από το Κλιμάκιο η πραγματική εικόνα στον επικεφαλής υπήρχε περί της 19:00 μ.μ. Η κατανομή των αεροσκαφών δεν έχει ακόμη αποφασισθεί καθότι βρισκόμαστε εκτός αντιπυρικής περιόδου, επομένως στην Αγχίαλο δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο χρόνος προετοιμασίας για την απογείωση από την Ελευσίνα, την προσέγγιση στη Σκόπελο μέχρι την πρώτη ρίψη είναι μεταξύ 50 λεπτών και μίας ώρας. Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Πυροσβεστικού σώματος βρισκόταν σε επαφή μαζί μου και έστω και εαν ήταν οριακά (σε ότι αφορά το προχωρημένο της ώρας) ήταν έτοιμα να πετάξουν τα Canadair. Συνεκτιμώντας τις δυνάμεις μας, τις καιρικές συνθήκες και τα στοιχεία της πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε κατάσβεση χωρίς να χρειαστεί η συμμετοχή των εναερίων. Το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατόν και συγχαίρω δημόσια τους Πυροσβέστες του Κλιμακίου Σκοπέλου για το ότι υπερέβαλαν τον εαυτό τους, όπως επίσης και τους απλόυς πολίτες οι οποίοι βοήθησαν στην επιχείρηση και αναχαιτίστηκε μια πολύ επικύνδυνη πυρκαγιά.
      Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το βασικότερο είναι να υπάρχει η ευθύνη σε κάθε ενέργεια καύσης από τον καθένα μας και να παίρνουμε πολύ σοβαρά τον κίδυνο πυρκαγιάς. Δυστυχώς έχω να σας καταθέσω ότι πολλοί εξ αυτών που εκτελούν εργασίες καθαρισμού και καύσης των υπολλειμμάτων κλαδεύσεων, έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου, όπως λέμε.
      Καμία πυρκαγιά δεν σβήνει με ρίψεις νερού από τα εναέρια. Δεν υπάρχει "μαγικό" κουμπί που το πατάς και όλα διορθώνονται. Η δασική πυρκαγιά είναι ένα "ανοιχτό πρόβλημα" για εμάς τους πυροσβέστες και για πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Το αποτέλεσμα κρίνει την προσπάθειά μας και τον αγώνα μας να κρατηθεί αυτό το νησί ανέπαφο. Να είστε σίγουρος πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη και παρόλες τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη, στο περιβάλλον και στον τόπο γενικότερα με όλες μας τις δυνάμεις.
      Ελπίζω να έδωσα μια κάποια απάντηση στο ερώτημά σας..

      Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
      Πυραγός
      Διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για τις απαντησεις πανω στις αποριες που μου δημιουργηθηκαν.Αυτη την απορια ισως την εχουν και αλλοι συνανθρωποι μας και καλο ειναι να υπαρχει αυτη η ουσιαστικη ενημερωση απο εσας τους υπευθυνους. Ξερω οτι δεν μπορουν τα αεροπλανα να σβησουν τελειως την φωτια,αλλα σιγουρα μπορουν να την περιορισουν αισθητα ωστε οι επιγειες δυναμεις να εχουν ποιο ευκολο εργο.Ειδικα σε δυσβατες περιοχες οπως εχουμε εδω στο νησι μας.Εαν η προχθεσινη φωτια ξεφευγε μεσα απο το ρ'μνανι(που λεμε)θα εφτανε τις πρωινες ωρες μεχρι τον Καβο Γουρουνι.Αλλα ευτυχως που εκοψε ο ανεμος και οι πυροσβεστες με τους εθελοντες κατοικους την δαμασαν!Και ενα τελευταιο θα ηθελα να πω κατα την ταπεινη μου γνωμη παντα:γιατι να μην υπαρχει εστω ενα αεροπλανο στην Αγχιαλο ας πουμε <>για τετοια συμβαντα και για την μη αντιπυρικη περιοδο;Ωστε να κερδιζεται σημαντικοτατος χρονος;Βεβαια απο εσας δεν εξαρταται αλλα μονο απο τον κρατικο μηχανισμο νομιζω.Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κύριε Πυραγέ,δώσατε μιά πολύ καλή ενημέρωση για αυτά που συνέβησαν όντως.Καλύψατε πολλά ερωτήματα.Αλλά έχω την εντύπωση ότι κάτι ξεχάσατε...Ευχαριστήσατε τους πυροσβέστες,(όντως υπερέβησαν εαυτό)ευχαριστήσατε τους πολίτες,(όντως ήταν συγκινητική η προσπάθειά τους)αλλά μου φαίνεται ότι ξεχάσατε τον Δήμο και τους υπαλλήλους του.Και ο κύριος Σκούρας σαν Αντιδήμαρχος,αλλά και υπαλληλοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ ήταν εκεί.ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ περάσαμε αυτές τις δύσκολες ώρες και δώσαμε την μάχη απο κοινού.Εγώ συγκεκριμένα έμεινα όλο το βράδυ εκεί και γέμιζα το πυροσβεστικό με τις υδροφόρες του Δήμου και των ιδιωτών.Χώρια ότι δούλεψε και η μέριμνα του Δήμου,προσφέροντας νερά, καφέδες και φαγητό για όλους όσους ήταν εκει.Θέλω να πιστεύω ότι δεν ξεχάσατε επίτηδες τον Δήμο και τους υπόλοιπους.
      Μετά τιμής,δημοτικός υπάλληλος Αγόρος Νέστωρ

      Διαγραφή
  2. κυριε Πυραγε ... επειδη ενοχλήθηκαν απ οτι φαινεται καποιοι μαθετε αμεσως ονομαστικά ποιοι συμμετείχαν στην κατασβεση της πυρκαγιας και ευχαριστήστε τους εναν προς εναν! ΕΛΕΟΣ δηλαδη!!!! ολοι συμμετειχατε, ειτε απλοι πολιτες ειτε ως υπηρεσιες μη το κανετε και ολοκληρο θεμα! ολοι μεσα στους πολιτες εντάσσεστε! .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικα ποια ηταν η αιτια της εναρξης της φωτιας????
    τι εκταση κάηκε και ποση ειναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επ΄ ευκαιρίας προτείνω για να περάσουμε στην νέα εποχή που έχουμε ανάγκη, όπου ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται, ότι για όλα υπάρχει αρμόδιος και ότι το κράτος (έστω και αυτό το Ελληνικό) πρέπει να είναι πανταχού παρών προτείνω:
    μετά από κάθε ακούσια πυρκαγιά όπου η ανάκριση του Πυροσβεστικού αρμόδιου κλιμακίου καταλήγει στον αυτουργό, να νομοθετηθεί όπως ο αυτουργός πληρώσει κατ΄ελάχιστο, τα έξοδα πτήσεις όλων των αεροπλάνων που συμμετείχαν στην πυρόσβεση, τα έξοδα των τροχοφόρων μέσων που συμμετείχαν στην πυρόσβεση, τα έξοδα των ιδιωτών που συμμετείχαν και τέλος τα έξοδα της μέριμνας του Δήμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχ Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 - 10:11 μ.μ.
      Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ, αλλά πόσο συμφωνώ.... Για τα ατελείωτα χάλια μας!!!!!

      Διαγραφή
  5. Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω; Καταφέρατε όλοι, μα ΟΛΟΙ οι φορείς απ τις λίγες φόρες, να ενωθείτε μαζί με τους κατοίκους για το κοινό όφελος και να ελέγξετε μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση που προέκυψε, που ενκατακλείδι για μένα δείχνει πως αν θέλετε μπορείτε να πραγματοποιήσετε πράγματα, και τελικά πάλι αρχίζετε και τρώγεστε για το ποιος θα πάρει τα εύσημα;;;; Ε μωρέ έλεος με σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.