Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Σκόπελος | Αναθηματική στήλη με ονόματα Αγωνιστών, Φιλικών και πεσόντων Σκοπελίτων στην πλατεία 25ης Μαρτίου!

Εργασίες με εντατικούς ρυθμούς στην παραλιακή, κάτω από τη διατηρητέα Οικία Μελαχροινού, όπου θα στηθεί αναθηματική στήλη για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και τη συμβολή της Σκοπέλου στον αγώνα και θα εγκαινιαστεί την 25η Μαρτίου...

Αναθηματική τετράπλευρη στήλη για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, θα τοποθετηθεί στην παραλία Σκοπέλου, κάτω από την διατηρητέα Οικία Μελαχροινού, στην ομώνυμη πλατεία 25ης Μαρτίου, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα Σκοπελιτών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και Φιλικών, πεσόντων συμπατριωτών μας εκείνης της περιόδου, όπως και σημεία μαχών όπου πήραν μέρος Σκοπελίτες.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου Άγγελος Ξηντάρης σε μια σχετική συζήτησή μας μνημόνευσε τον Ζαχαρία Παναγιωτίδη, αγωνιστή και πολιτικό της επανάστασης του 1821 από την Σκόπελο, ο οποίος συμμετείχε στην Α' Εθνοσυνέλευση  Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822) ως παραστάτης Θεσσαλίας και Αγράφων, ενώ στην εργασία του Σκοπελίτη καθηγητή Γιώργου Στ. Σοφικίτη «Η επαναστατική δράση των Σκοπελιτών στον περιελλαδικό χώρο» διαβάζουμε: «η Σκόπελος, παρά το μικρό της μέγεθος, είχε συμβολή δυσανάλογα μεγάλη. Ο τόπος μας, τον 19ο αιώνα βρισκόταν σε σημαντική ακμή. Με πληθυσμό 8.000 κατοίκων, ανθηρή οικονομία και έναν ισχυρό εμπορικό στόλο. Στις στατιστικές  του Αδαμαντίου Κοραή το 1803 και του Φρανσουά Πουκεβίλ το 1816, είναι η έκτη δύναμη στο Αιγαίο με 35 ιστιοφόρα, 525 ναύτες και 140 κανόνια, πιο ισχυρή από νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση. 

[...]

Σύμφωνα με υπογεγραμμένα Μητρώα Αγωνιστών, μαρτυρείται η δράση των Σκοπελιτών ναυτών, σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο: στο Άγιον Όρος, τον Αμβρακικό Κόλπο, τον Βόλο, τα Δαρδανέλλια, την Ερεσσό της Λέσβου, τον Εύριπο, την Κω, τη Μεθώνη, το Μεσολόγγι, την Πάτρα, τη Σάμο, τη Σκιάθο, τη Σούδα Χανίων, το Τρίκερι, τη Χαλκιδική, τη Χίο, τα Ψαρά καθώς και η παρουσία Σκοπελιτών, γηγενών και προσφύγων σε χερσαίες επιχειρήσεις. Ας θυμηθούμε τα ονόματα των έξι πεσόντων που μας είναι γνωστά: Λάζος Γεώργιος (σκοτώθηκε στην Αλαμάνα, το 1821), Θεοχαρόπουλος Ιωάννης (στα Δερβενάκια, το 1822), Κατσικογιάννης Γεώργιος (σε άγνωστη τοποθεσία, το 1824), Παπαδόπουλος Ευστράτιος (στη Θάσο, το 1827), Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος (στο Ναβαρίνο, το 1827) και Παπουτσής Κωνσταντίνος (επίσης το 1827). 

Ο δεύτερος και πληρέστερος κατάλογος επιζώντων συντάχθηκε λίγους μήνες αργότερα, με επιμέλεια του γνωστού ποιητή Ανδρέα Κάλβου όταν οι αγωνιστές πέρασαν από τη Γενεύη. Στους δύο καταλόγους, βλέπουμε ότι σε σύνολο εκατόν εξήντα επιζώντων, οι δεκαεπτά ήταν από τη Μαγνησία εκ των οποίων οι εννέα Σκοπελίτες

Τα ονόματα τους ήταν: Βασιλείου Ευάγγελος, Γιάννη Κωνσταντίνος, Γιαννόπουλος Εμμανουήλ, Δημητρίου Θεολόγος, Διαμαντή Δημήτριος, Ιωάννου Δημήτριος, Κωνσταντίνου Δημήτριος, Σπύρου Νικόλαος και Άγνωστος Σκοπελίτης με αριθμό μητρώου 146. Επιπλέον, από το αρχείο της Νομαρχίας Οδησσού, γνωρίζουμε ότι άλλοι τρεις Σκοπελίτες φυλακίστηκαν στην πόλη Οργκίεφ, λόγω της συμμετοχής τους στη Φιλική Εταιρεία. Ήταν ο Γεωργίου Δημήτριος, ναυτικός, ο Θεοδώρου Νικόλαος, έμπορος στο Γαλάτσι της Μολδαβίας και ο Στεργίου Θεόδωρος, έμπορος στο Ταγκαρόγκ της Ρωσίας.»

Η πινακίδα τοποθετήθηκε την δεκαετία '70 στην καμάρα της Οικίας Μελαχροινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.